ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουμε με την απλή αναλογική;

Alexandros Michailidis / SOOC

Την διεξαγωγή εκλογών στις 21 Μαΐου 2023 ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης 28 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που δυσκολεύει εξαιρετικά την επίτευξη μονοκομματικής, αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Γεγονός το οποίο εξηγεί γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε επίσης ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές του Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στις πρώτες εκλογές οι πολίτες θα διαλέξουν ποιος θα κυβερνήσει και στις δεύτερες πώς θα κυβερνήσει.

«Σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο, η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία για αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον θα ψηφίσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Τόνισε επίσης ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου «οι πολίτες θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος μας θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού και θα κρίνει τελικά δύο διαφορετικές κυβερνητικές θητείες, στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας.

Ακόμη θα κρίνουν και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν πιστεύω και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. Με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά».

Εκλογές 21 Μαΐου 2023: Ο οδικός χάρτης της απλής αναλογικής

Με τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η χώρα μπαίνει και επισήμως σε προεκλογική περίοδο δύο μηνών.

Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που οι Έλληνες πολίτες προσήλθαν στις κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της απλής αναλογικής; Ποια η διαφορά της με την ενισχυμένη αναλογική;

Τι ποσοστό βγάζει αυτοδυναμία; Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας; Πότε και πώς θα γίνουν, αν χρειαστεί, επαναληπτικές εκλογές; Τι αλλάζει στις δεύτερες εκλογές;

Στο παρακάτω βίντεο του 24 Media Lab, οι πολιτικοί αναλυτές Πέτρος Ιωαννίδης (aboutpeople) και Ηλίας Τσαουσάκης (cloud7) εξηγούν όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την κάλπη της 21ης Μάϊου.