ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Donald Trump: Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση. Το ποσό που καλείται να πληρώσει

@2023 Michael Conroy, File/AP Images

Ένοχος σε αστικό δικαστήριο του Manhattan για τη σεξουαλική κακοποίηση της E. Jean Carroll, κρίθηκε ο Donald Trump. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε επιτεθεί και κακοποιήσει σεξουαλικά την Ε. Jean Carroll σε δοκιμαστήριο καταστήματος πολυτελούς ένδυσης την άνοιξη του 1996. Ο Donald Trump καλείται να την αποζημιώσει με 5 εκατομμύρια δολάρια τόσο για την επίθεσή του, όσο και για τη συκοφαντική δυσφήμιση στην οποία προχώρησε σε βάρος της.

Η E. Jean Carroll είχε ισχυριστεί ότι ο Donald Trump τη βίασε στο κατάστημα Bergdorf Goodman και έπειτα τη συκοφάντησε όταν αρνήθηκε τις κατηγορίες. Είπε ότι δεν ήταν «ο τύπος» του κι έπειτα υποστήριξε ότι φαντάστηκε την ιστορία για να προωθήσει τις πωλήσεις του βιβλίου της. Ο Donald Trump αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε. Παρόλο που κρίθηκε ένοχος, δεν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, καθώς πρόκειται για υπόθεση αστικού δικαίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Donald Trump κακοποίησε σεξουαλικά την E. Jean Carroll, κι ότι είχε αρκετά στοιχεία για την ενοχή του για την επίθεση, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αποδειχθεί σύμφωνα με την απόφαση, ότι ο μεγιστάνας των ΗΠΑ και πολιτικός βίασε τη γυναίκα.

Η E. Jean Carroll, κατέθεσε μήνυση εναντίον του τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του νόμου “New York State Adult Survivors Act“, που επιτρέπει σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να καταγγείλουν τις πράξεις που έχουν υποστεί χωρίς χρονικό περιορισμό για το πότε συνέβησαν. Ο Donald Trump δεν έδωσε το «παρών» στη δίκη, ενώ η E. Jean Carroll χαρακτήρισε αυτή την απόφαση νίκη για την ίδια και άλλα θύματα.

«Κατέθεσα αυτή τη μήνυση κατά του Donald Trump για να καθαρίσω το όνομά μου και να πάρω τη ζωή μου πίσω», είπε σε ανακοίνωσή της. «Σήμερα ο κόρμος επιτέλους ξέρει την αλήθεια. Αυτή η νίκη δεν είναι μόνο δική μου, αλλά είναι νίκη για κάθε γυναίκα που έχει υποφέρει επειδή δεν την πίστευαν», τόνισε.

Φυσικά, ο Donald Trump δήλωσε ήδη μέσω βίντεο στα social media ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «ξεφτίλα» και «πολιτικό κυνήγι μαγισσών». Επιπλέον επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι δεν ξέρει ποια είναι η Carroll. Ο Donald Trump έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα βάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024. Σύμφωνα με το αμερικανικό CNN, η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει καμία νομική επίδραση στην υποψηφιότητα Trump.