ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Κλείνει οριστικά το ορφανοτροφείο – κολαστήριο στην Αττική μετά τις καταγγελίες κακοποίησης παιδιών

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24MEDIA

Μία αποκάλυψη έκανε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, για το ορφανοτροφείο στην Αττική, για το οποίο τους προηγούμενους μήνες είχαν υπάρξει καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνταν σε αυτό.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε ότι από τα 30 παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή, σήμερα παραμένουν εκεί μόνο τα δύο, τα οποία σύντομα θα δοθούν σε ανάδοχη οικογένεια. Όπως είπε, σε μία εβδομάδα δεν θα υπάρχει κανένα παιδί στο ορφανοτροφείο, το οποίο θα κλείσει δια παντός. Στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και μία υπουργική απόφαση που θα προβλέπει το πλαίσιο αδειοδότησης και τις προδιαγραφές λειτουργίας δομών που φιλοξενούν ανηλίκους.

Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει την παραμονή Χριστουγέννων στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΪ, η Δόμνα Μιχαηλίδου, για το ορφανοτροφείο υπήρξε καταγγελία για κακοποίηση παιδιών, ενώ σε αυτή αναφερόταν ότι υπήρχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αγοριών 7-11 ετών μπροστά στους εργαζόμενους. «Η καταγγελία δεν διευκρινίζει αν οι εργαζόμενοι τους έβαζαν να τα κάνουν, αναφέρει όμως συγκεκριμένες σεξουαλικές σχέσεις και πράξεις μεταξύ πολύ μικρών αγοριών και δεν υπήρχε καμία αντίδραση ή παρέμβαση από τους εργαζόμενους», έλεγε τότε η υφυπουργός.

Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία, γυναίκες που δούλευαν στο ορφανοτροφείο ασκούσαν σωματική βία στα παιδιά, ενώ υπήρχε κι ένα δωμάτιο – αποθήκη, όπου έβαζαν τα παιδιά για τιμωρία.

Όταν η Δόμνα Μιχαηλίδου εξηγούσε τι είχε συμβεί με την καταγγελία για το ορφανοτροφείο στην Αττική

«Εφόσον δεν το είχε πάει κανένας άλλος στην Εισαγγελία αυτό το πράγμα, έπρεπε να το πάμε εμείς», είχε πει η Δόμνα Μιχαηλίδου για την καταγγελία εκείνη, στην εκπομπή Μεγάλη Εικόνα του Mega.

«Με το που έγινε ο αρχικός έλεγχος, λαμβάνοντας την καταγγελία, στείλαμε και επιτόπιο έλεγχο να δει αν μπορεί να βρει κάτι. Συνεννοηθήκαμε με τη Διοίκηση της δομής, έτσι ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι κατονομάζονται στην καταγγελία, τουλάχιστον για εκείνη την στιγμή, να αποχωρήσουν από τη δομή. Μετά ήρθε και η Εισαγγελία, η οποία ζήτησε να απομακρύνει τους ανθρώπους αυτούς από οποιαδήποτε σχέση έχουν με τα παιδιά και να δώσει ραπόρτο στην εισαγγελία σε τι θέσεις είναι», τόνιζε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αιτήματα που εισακούστηκαν

Σε συνέχεια εκείνης της συνέντευξης, 6 συλλογικότητες είχαν ζητήσει με ψήφισμα που αναρτήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα change.org, η δομή να κλείσει οριστικά. Στο ψήφισμά τους οι συλλογικότητες Δεσμοί Καρδιάς – Υποψήφιοι Θετοί και Ανάδοχοι Γονείς Ν. Εύβοιας, Το Κέντρο Ερευνών Ρίζες – ΑμΚΕ, η συλλογικότητα ΚΟΙΝΣΕΠ Social Pathways, ο Πελαργός – Σύλλογος Φίλων της Μεικτής Οικογένειας, το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, αλλά και η ΜΚΟ Ανάσα, εκτός από την έκκληση «Να κλείσει το ίδρυμα άμεσα» παρουσίαζαν και μία σειρά από αιτήματα.

«Να δεσμευθεί η κυβέρνηση και να προβεί στις ανάλογες πολιτικές και νομιμοπαρασκευαστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες για τον καθορισμό ποιοτικών προδιαγραφών λειτουργίας των ιδρυμάτων, χωρίς τον καθορισμό των οποίων κανένας έλεγχος και πιστοποίηση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα», ήταν ένα από αυτά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία προχώρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, οι εκκλήσεις τους φαίνεται να εισακούονται.