ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διονύσης Ατζαράκης – Κατερίνα Βρανά: Το viral βίντεο που δείχνει τη ζωή των ανάπηρων ατόμων στην Ελλάδα

Youtube

Ο Διονύσης Ατζαράκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αποφάσισε να κάνει ένα χιουμοριστικό βίντεο, με μία δόση σκληρής ειλικρίνειας, με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Βρανά, προκειμένου να παρουσιάσει τις δυσκολίες των ανάπηρων ατόμων στην Ελλάδα.

Στο βίντεο, με τίτλο Τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα περνάνε τέλεια!, παρακολουθούμε τα προβλήματα ενός ανάπηρου ατόμου στην καθημερινότητα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο.

Από την αρχή παρουσιάζεται η έλλειψη ενσυναίσθησης και παιδείας, προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, με τον stand up comedian, Διονύση Ατζαράκη να παρκάρει σε ράμπα αναπήρων. Για να πειστεί ο οδηγός να βρει άλλη θέση χρειάζεται ακόμα και να «απειληθεί» με ένα κλειδί, όπως δείχνει η stand up comedian.

Στην συνέχεια βλέπουμε, ότι τα ανάπηρα άτομα αναγκάζονται καθημερινά να έρχονται αντιμέτωπα με συμπεριφορές οίκτου και συγκαταβατικότητας, από άτομα που δέχονται δήθεν «μαθήματα ζωής» από τους ανάπηρους συμπολίτες τους. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο κωμικός, μάλιστα, σε ένα στιγμιότυπο όπου η Κατερίνα Βρανά πάει να αγοράσει ένα κουλούρι, της φέρεται σαν να μην έχει την ικανότητα να μασήσει. «Να στο κόψω σε κομματάκι; Να το μασήσω και να στο δώσω από το στόμα μου;» της λέει, κάνοντάς τη έξαλλη.

Η σπουδαία κωμικός, σε παλαιότερη συνέντευξη της στο Στούντιο 4, είχε αναφερθεί με τον πιο ειλικρινή τρόπο, στην περιπέτεια υγείας της, αλλά και στη θέση των αναπήρων στη σύγχρονη ζωή της πόλης. Περιέγραψε την δυσκολία των αναπήρων στην Ελλάδα να κυκλοφορούν στην πόλη τους, λόγω της εχθρικής γι’ αυτούς κατάστασης των δρόμων και των πεζοδρομίων, πράγμα που μας έχει οδηγήσει να έχουμε όπως είπε η ίδια, «το μεγαλύτερο ποσοστό αναπήρων οδηγών στην Ευρώπη».

Ακόμα είχε δώσει ίσως τη μόνη συμβουλή που αξίζει να ακολουθείς στη ζωή σου, λέγοντας: «Όταν φοβάσαι πολύ, δεν ζεις», επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάσταση με την απαραίτητη τόλμη και αισιοδοξία, ενώ τόνισε ότι έχει γνωρίσει πολλά άτομα με αναπηρία που «είναι τα καλύτερα παιδιά».

Όσον αφορά την έκφραση «ατομα με ειδικές ικανότητες» η ίδια είχε σχολιάσει: «Δεν πετάω λέιζερ από τα μάτια, δεν περπατάω στους τοίχους, αυτά είναι ειδικές ικανότητες. Εγώ είμαι απλώς ανάπηρη».