ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου για τις κατηγορίες εις βάρος του

Unsplash

Το Εθνικό Θέατρο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει πλέον ο συλληφθής Δημήτρης Λιγνάδης, αλλά και για όλες τις καταγγελίες που έρχονται στην επιφάνεια στο πλαίσιο του ελληνικού κύματος του κινήματος #MeToo.

Το Εθνικό Θέατρο, του οποίου μέχρι πρόσφατα διευθυντής ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική συμπεριφορά. Επίσης διευκρινίζει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είχε κατά τη θητεία του καμία εμπλοκή (διδακτική ή οργανωτική) σε εργαστηριακά προγράμματα που απευθύνονταν σε Έλληνες ή πρόσφυγες ανήλικους.

«Οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Εθνικό Θέατρο λίγες ημέρες αφού ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη και πήρε προθεσμία από την ανακρίτρια για την απολογία του.

Το Εθνικό Θέατρο καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου αναφέρει τα εξής:

«Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Μολονότι, και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας.

Αισθανόμαστε ειδικώς την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτικήή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων. Οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική. Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Θέατρο αυτονοήτως απέχει από το σχολιασμό οποιασδήποτε δικονομικής εξέλιξης επί εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης.

Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλη τη θεατρική οικογένεια, την Πολιτεία και το σύνολο του καλλιτεχνικού και εργασιακού δυναμικού μας για να αποσυνδεθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κάθε επίμεμπτη συμπεριφορά ατόμων από τη λειτουργία και το κύρος των θεσμών της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε».