ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίκη Φιλιππίδη: H 2η καταγγέλλουσα μιλά για πρώτη φορά. «Αισθάνομαι δικαιωμένη»

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα πρώτα της συναισθήματα μετά την καταδικαστική απόφαση στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη δίκη στην πρώτη της δημόσια δήλωση η 2η καταγγέλλουσα/θύμα του ηθοποιού και σκηνοθέτη στην υπόθεση. Η Αφροδίτη Γεωργούση είναι η ηθοποιός που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού που σημειώθηκε εναντίον της το 2014. Ο Πέτρος Φιλιππίδης βρέθηκε ένοχος και για τις 2 απόπειρες βιασμού για τις οποίες είχε κατηγορηθεί. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τις 2 απόπειρες βιασμού, για τις οποίες άλλωστε είχε βρεθεί ένοχος και στη δίκη τους σε πρώτο βαθμό.

«Αισθάνομαι δικαιωμένη και ανακουφισμένη, ευχαριστώ». Με αυτές τις 5 λέξεις σχολίασε η Αφροδίτη Γεωργούση, η 2η καταγγέλλουσα στη δίκη Φιλιππίδη όπως μάθαμε να τη λέμε όλους τους προηγούμενους μήνες, την έκβαση της υπόθεσης. 4,5 χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που συντάχθηκε η καταγγελία στην οποία περιέγραψε όσα είχε υποστεί από τον ηθοποιό το 2014, 5 λέξεις συμπύκνωσαν τα πρώτα της συναισθήματα μετά από μία επώδυνη, μακρά, συχνά εξουθενωτική διαδικασία.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τις 2 απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014, ενώ απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί περί υπαναχώρησης του κατηγορούμενου. Στη συνέχεια της διαδικασίας μετά την απόρριψη των ελαφρυντικών που είχε αιτηθεί η πλευρά της υπεράσπισης του ηθοποιού και σκηνοθέτη, επιβλήθηκε ποινή 3 ετών φυλάκισης και χορηγήθηκε αναστολή επί τριετίας στον καταδικασθέντα.

Στο άκουσμα της δικαστικής απόφασης, οι καταγγέλλουσες αγκαλιάστηκαν και ξέσπασαν σε αναφιλητά σε μία πρώτη έκφραση των συναισθημάτων της δικαίωσης και της ανακούφισης που αργότερα η 2η καταγγέλλουσα μοιράστηκε on camera.

Την απόφαση σχολίασαν οι δικηγόροι και των 2 καταγγελλουσών της υπόθεσης. «Η δικαιοσύνη έκκρινε σήμερα μετά από μία πολύμηνη διαδικασία με μία ηχηρή απόφαση, ομόφωνη καταδικαστική για τον κατηγορούμενο απόφαση, και με ομόφωνη απόρριψη των ελαφρυντικών περιστάσεων που πρότειναν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Είναι μία σημαντική απόφαση», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος Ανδρέας Βαγγόπουλος. «Νομίζω ότι έχει ένα ηχηρό μήνυμα ότι αναγνώρισε πια και η ελληνική δικαιοσύνη αυτό που τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει αναγνωρίσει, ότι οποιαδήποτε μορφή κατάχρησης εξουσίας σε συνδυασμό με την έμφυλη βία δεν είναι πια ανεκτή», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Ο Αλέξανδρος Μίντζιας σημείωσε με τη σειρά του «Μετά από 5 χρόνια και περίπου 60 συνεδριάσεις- συμπεριλαμβανομένου του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου δικαστηρίου- φτάσαμε στο τέλος μίας πολύ ιδιαίτερης υπόθεσης, κι αυτό μπορούμε να το πούμε πλέον όλοι, γιατί υπάρχουν μηνύματα που δίνονται ηχηρά από τη δικαιοσύνη που έχει ακούσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες αυτές εδώ δεν ήρθαν εδώ για εκδίκηση, ήρθαν μόνο για δικαίωση και ζητούσαν να γίνει η δικαιοσύνη παράδειγμα προς μίμηση, που αυτή την εποχή μας λείπει. Μετά από τη σημερινή απόφαση την ομόφωνη, για 2η φορά, ασχέτως που η ποινή που δόθηκε ήταν η ελάχιστη, εγώ αισθάνομαι περήφανος που υπηρετώ τη δικαιοσύνη».

O δικηγόρος της 1ης καταγγέλλουσας/θύματος του Πέτρου Φιλιππίδη, Ζαχαρίας Σαλούστρος σχολίασε: «Ομόφωνη καταδικαστική απόφαση για τον κατηγορούμενο, όπως είχαμε και στον πρώτο βαθμό. Είναι μία σημαντική δικαίωση για την εντολέα μου που έδωσε έναν πολύ μεγάλο αγώνα στην υπόθεση αυτή. Είναι μία σημαντική στιγμή για την ελληνική δικαιοσύνη γιατί για πρώτη φορά καταδικάζεται για αδίκημα κατά της σεξουαλικής ελευθερίας και αυτοδιάθεσης ένας επώνυμος. Η δίκη ήταν μεγάλη σε διάρκεια, το αποδεικτικό υλικό πολύ σημαντικό. Δικαιώθηκε η εντολέας μου που είναι άτομο με ιδιαίτερη ηθική συγκρότηση και νομίζω ότι έγινε εμφανές».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον εισαγγελέα της έδρας σημειώνοντας ότι «το αποδεικτικό υλικό ήταν τέτοιο που δεν δικαιολογούσε την πρόταση του εισαγγελέα», ενώ για την ποινή σχολίασε ότι είναι επιεικής. «Το Εφετείο πολλές φορές μειώνει την ποινή στους κατηγορουμένους. Μην ξεχνάμε ότι απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά κι από εκεί και πέρα είναι στο πλαίσιο μίας επιεικούς κρίσης του δικαστηρίου λαμβάνοντας ενδεχομένως υπόψη παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας του, η ενδελεχής παρουσία του στο δικαστήριο ίσως και το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την τέλεση των πράξεων».