ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάσημες ερωτήσεις για τον HIV που θα σε προβληματίσουν

Η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS πλησιάζει και γίνεται αφορμή ακόμα μια φορά να διαπιστώσουμε αν γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τον HIV και αν είμαστε πρόθυμες να απαλείψουμε το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με αυτόν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση “Κέντρο Ζωής” μας βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας μια καμπάνια που μας απευθύνεται, με τίτλο “Αν ήμουν Θετικός/η”.

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, η Μαρία Μπακοδήμου, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών, η Βίκυ Αρβανίτη, η Άννα Κουρουπού, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η Βίκυ Καγιά, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Μιχάλης Μουρούτσος, η Καίτη Γαρμπή και ο Παύλος Μάμαλος, ρωτούν. Εμείς, καλούμαστε να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε σχετικά με το αν μπορεί ένα οροθετικό άτομο να είναι ενεργό και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ετικέτες, χωρίς φόβο.

Αν ήμουν θετικός/η; 

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης (η οποία αποτελεί προσαρμογή της αντίστοιχης καμπάνιας της γαλλικής οργάνωσης AIDES, που από το 1984 στηρίζει οροθετικά άτομα) επιδιώκει την υπεύθυνη ενημέρωση μέσα από ένα διαφορετικό, περισσότερο βιωματικό τρόπο προσέγγισης. Η λογική και τα μηνύματά της παραπέμπουν στην καθημερινότητα και τις απλές συνήθειες που διαμορφώνουν την κοινωνικότητα αλλά και το πλέγμα των ανθρώπινων σχέσεων.

Δεν επιδιώκει να σταθεί «απέναντι» αλλά «δίπλα», τόσο στο αρνητικό στερεότυπο όσο και στη θετική – αντικειμενική αλήθεια του μηνύματος. Θα προσπαθήσει να απαντήσει σε μια σειρά απλών ερωτημάτων, στην αμφιβολία και την επιφύλαξη που μπορεί η καθεμία και ο καθένας μας να διαμορφώσει απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή και AIDS.

Μπορώ να σε φιλήσω, Μπορώ να φέρω στο κόσμο ένα υγιές παιδί; Μπορώ να έχω φίλους δίπλα μου που δεν με φοβούνται;

Το Κέντρο Ζωής απαντάει θετικά. Εσύ; Βάλε stop στο στίγμα. Στήριξε τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS. 

Σύμμαχοί του “Κέντρου Ζωής” στην προσπάθεια αυτή, υποστηρίζοντας την υλοποίηση της εκστρατείας είναι το Solidarity Now, η Mac Cosmetics,η Glaxo SmithKline – ViiV Healthcare, και το Antivirus.