ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Danny Masterson: Ένοχος για 2 βιασμούς ο ηθοποιός. Ποια ποινή αντιμετωπίζει

@2023 Rich Fury/Invision/AP, File/AP Images

Ο Danny Masterson καταδικάστηκε για 2 βιασμους, αφού αντιμετώπισε ποινική δίωξη μετά από καταγγελίες ότι εξανάγκασε σε βιασμό 3 γυναίκες σε διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα μεταξύ του 2001 και του 2003. Παρόλο που μέχρι τώρα ήταν ελεύθερος μετά από καταβολή εγγύησης ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ο ηθοποιός που συμμετείχε στην επιτυχημένη σειρά That ’70s Show, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης βρέθηκε με χειροπέδες στη φυλακή όπου θα παραμένει μέχρι την επόμενη δικάσιμο στις 4 Αυγούστου όπου θα του ανακοινωθεί η ποινή του.

Ο Danny Masterson μετά την 7 ημέρων συνεδρίαση των ενόρκων προκειμένου να καταλήξουν σε απόφαση, αντιμετωπίζει τώρα μέγιστη ποινή 30 χρόνια φυλάκισης. Ο Masterson είχε κατηγορηθεί για τρία αδικήματα βιασμού με χρήση δύναμης ή πρόκληση φόβου. Σύμφωνα με το NBC News οι γυναίκες που τον κατηγόρησαν ήταν μέλη της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, όπως φέρεται να είναι και ο ίδιος. Έχουν καταφέρει και οι τρεις να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση εναντίον του ηθοποιού, καθώς είχε ήδη δικαστεί ωστόσο η πρώτη αυτή δίκη χαρακτηρίστηκε «κακοδικία» τον Νοέμβριο του 2022. Κάπως έτσι βρέθηκε να δικάζεται εκ νέου στο Ανώτερο Δικαστήριο του Los Angeles στις 17 Απριλίου. Οι τελευταίες αγορεύσεις προς τους ενόρκους πραγματοποιήθηκαν στις 16 Μαΐου.

Danny Masterson O Danny Masterson συμπρωταγωνιστούσε με τον Ashton Kutcher στη σειρά That '70s Show. / @2023 Wade Payne/Invision/AP Images
O Danny Masterson συμπρωταγωνιστούσε με τον Ashton Kutcher στη σειρά That ’70s Show.

Ο Danny Masterson καταδικάστηκε για τον βιασμό 2 γυναικών από ένα σώμα ενόρκων που αποτελούσαν 7 γυναίκες και 5 άντρες. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε καταδίκη του για την τρίτη υπόθεση, που λέγεται ότι αφορά καταγγελία πρώην συντρόφου του ηθοποιού.

«Αν και με ενθαρρύνει το γεγονός ότι ο Danny Masterson θα τιμωρηθεί ποινικά, είμαι συντετριμμένη που απέφυγε την ποινική ευθύνη για την αποτρόπαια πράξη του προς εμένα», δήλωσε η γυναίκα στο Associated Press.

Ένα από τα δύο (και με τη σφραγίδα της απόφασης του δικαστηρίου) θύματά του δήλωσε στο NBC News ότι βιώνει ένα περίπλοκο κράμα συναισθημάτων. «Ανακούφιση, εξάντληση, δύναμη, λύπη, γνωρίζοντας ότι ο κακοποιητής μου, Danny Masterson, θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την εγκληματική συμπεριφορά του. Είμαι απογοητευμένη που δεν καταδικάστηκε για όλα τα αδικήματα, αλλά με παρηγορεί το γεγονός ότι εκείνος, η εκκλησία της Σαϊεντολογίας και άλλοι, θα πρέπει βρεθούν υπόλογοι των αηδιαστικών τους πράξεων στο αστικό δικαστήριο».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας είχε βοηθήσει να συγκαλύψει τις επιθέσεις – έναν ισχυρισμό που η οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά. Πάντως οι 3 γυναίκες ανέφεραν ότι η Εκκλησία είχε προσπαθήσει να τις αποθαρρύνει από το να καταγγείλουν τον ηθοποιό, για να τον προστατεύσουν.

Οι ένορκοι άκουσαν τον αναπληρωτή Εισαγγελέα να λέει σχετικά κατά τη διάρκεια της δίκης: «Η Εκκλησία δίδαξε στα θύματά της: Ο βιασμός δεν είναι βιασμός, εσείς το προκαλέσατε και πάνω απ’ όλα, δεν επιτρέπεται ποτέ να πάτε στις αρχές επιβολής του νόμου».

Οι καταδίκες του Danny Masterson εξηγήθηκαν μέσα από δελτίο Τύπου του γραφείου του Εισαγγελέα του Los Angeles. «Τον Απρίλιο του 2003 ο Masterson βίασε μία 28χρονη γυναίκα και κάποια στιγμή μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς κακοποίησε σεξουαλικά μία 23χρονη γυναίκα που είχε καλέσει στο σπίτι του στην περιοχή Hollywood Hills». Η ποινή του πρόκειται να ανακοινωθεί στις 4 Αυγούστους και ως τότε θα κρατείται.