ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύγουστος Κορτώ: Το μόνο «ανδρικό» μήνυμα που αξίζει να διαβάσεις για την έμφυλη βία

Papadakis Press/ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ

Την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών ακούσαμε και διαβάσαμε πολλές μαρτυρίες από γυναίκες που έχουν βιώσει οποιαδήποτε μορφή βίας λόγω του φύλου της. Διαβάσαμε, όμως, και μια ιστορία με αντίστροφο αφηγητή.

Ο Αύγουστος Κορτώ ήταν αυτός που αποκάλυψε τη φορά που ένιωσε απαίσια, γιατί μια κοπέλα τρόμαξε από την παρουσία του σε ένα σκοτεινό στενό. Ο συγγραφέας και μεταφραστής ανέδειξε μια παθογένεια της πατριαρχικής κοινωνίας, στην οποία αναγκαστικά έχουμε μάθει να επιβιώνουμε. Μία κατάσταση, που σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν βιώσει έστω και μια φορά στη ζωή τους. Οι γυναίκες ζούμε με μια μόνιμη ανασφάλεια, που συνάδει με κάθε «ασυνόδευτη» από κάποιον που εμπιστευόμαστε έξοδό μας. Ειδικά όταν το φως του ήλιου χάνεται και οι δρόμοι στοτεινιάζουν.

Ο Αύγουστος Κορτώ παρατήρησε ένα συναίσθημα που έχουμε νιώσει όλες μας

Ο Αύγουστος Κορτώ, λοιπόν, μίλησε για εκείνη τη φορά, που άθελά του τρομοκράτησε μια κοπέλα που ένιωσε απειλή από το πόσο κοντά βρισκόταν σε εκείνη. Το εν λόγω περιστατικό, τον οδήγησε στο συμπέρασμα πως ο βαθιά ριζωμένος φόβος των γυναικών, συνδέεται με τον λειψό μας πολιτισμό και τον λάθος κόσμο που έχει διαμορφωθεί για τις γυναίκες. Παρακάτω διαβάζεις την ιστορία, με μεγάλες πιθανότητες να ταυτιστείς:

«Την περασμένη βδομάδα, γυρνώντας απ’ τη γυμναστική, βρέθηκα να περπατάω σ’ ένα αφώτιστο στενό.

Επειδή δεν βλέπω καλά, κι είμαι εκ φύσεως ατσούμπαλος, βάδιζα με αργά, ηχηρά βήματα, κοιτώντας κάτω, μη σκοτωθώ σε καμιά τρύπα του πεζοδρομίου.

Και ξαφνικά, είδα φως από ένα κάθετο σοκάκι, και σήκωσα τα μάτια, κι αντίκρισα μια κοπέλα με ανοιχτόχρωμο φούτερ, που είχε γυρίσει το κεφάλι συγχρόνως, κι είχε δει ότι περπατούσα 5 – 6 μέτρα πίσω της.

Μονομιάς, πέρασε απέναντι, και συνέχισε να προχωράει βιαστικά. Μου πήρε 1- 2 στιγμές να καταλάβω την αντίδρασή της, κι αισθάνθηκα φριχτά. Ήθελα να της εξηγήσω ότι ήμουν ακίνδυνος σαν τον Τζέρι, μα φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση – θα τη φρίκαρα χειρότερα.

Η όλη σκηνή μου άφησε μια πικρή γεύση, ένα γαμώτο. Αν μια γυναίκα αντιδρά τόσο αντανακλαστικά στην παρουσία ενός άντρα που μπορεί να την ακολουθεί σ’ ένα σκοτεινό δρόμο, πάει να πει πως έχει συναίσθηση του πόσο εύκολα, γρήγορα κι ύπουλα μπορεί να εκδηλωθεί η έμφυλη βία.

Κι αυτή η ενστικτώδης αμυντική συμπεριφορά, αυτός ο βαθιά ριζωμένος φόβος – η γνώση πως ένας άντρας είναι ικανός να ρημάξει τη ζωή μιας γυναίκας επειδή τη θεωρεί αδύναμη, κατώτερη, δυνάμει κτήμα του – σημαίνουν ότι ο πολιτισμός μας είναι λειψός – ο κόσμος μας είναι λάθος», ανέφερε στη δημοσίευσή του ο Αύγουστος Κορτώ.

«Και πέρα απ’ τις περιπτώσεις κοινωνιοπάθειας, η φρίκη καλλιεργείται στους κόλπους της οικογένειας, όπου γονείς – ακόμα και μητέρες, εγκλωβισμένες σε ενσωματωμένο μισογυνισμό – μεγαλώνουν τους γιους τους με την πεποίθηση πως όλες οι γυναίκες τους ανήκουν, ότι παρακαλάνε για την προσοχή και το άγγιγμά τους», έσπευσε να προσθέσει στα σχόλια ο ίδιος.