ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρκάς: Το σκίτσο-ξεκάθαρη σπόντα για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Unsplash

Μετά την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak, λόγω των γλυπτών του Παρθενώνα, ο Αρκάς άρπαξε την ευκαιρία και εμπνεύστηκε από την επικαιροποίηση του αιτήματος επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα για να δημιουργήσει το νέο του σκίτσο.

Ο Αρκάς γι’ ακόμα μια φορά δημιούργησε ένα σκίτσο to the point. Με την κεφαλή του αλόγου από το αέτωμα του ναού του Παρθενώνα να πρωταγωνιστεί, ο σκιτσογράφος σημείωσε: «Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκουν όμως στον Παρθενώνα που επίσης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός».

Όπως ήταν φυσικό, το σκίτσο του Αρκά έχει συγκεντρώσει χιλιάδες likes και εκατοντάδες σχόλια ανάμεσα στα οποία υπάρχουν ορισμένα που διαφωνούν με την άποψη του Αρκά ότι τα γλυπτά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Όλοι όμως συμφωνούν ότι πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και τον Παρθενώνα.

Το παρασκήνιο

H συνάντηση Μητσοτάκη- Sunak είχε προγραμματιστεί εδώ και 20 ημέρες και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, στη Downing Street. Ο πρωθυπουργός ήθελε με αυτή τη συνάντηση και συνολικά με την επίσκεψη του στο Λονδίνο να ξανά ανοίξει το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα. Η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Rishi Sunak, ακυρώθηκε από τη βρετανική πλευρά την τελευταία στιγμή.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του αποδίδοντας την ακύρωση σε δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού για όσα ο ίδιος είχε πει στο BBC μία ημέρα πριν για τα γλυπτά του Παρθενώνα: «Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο. Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι την ώρα που η Downing Street ακύρωνε το ραντεβού Μητσοτάκη – Sunak, ταυτόχρονα διέρρεε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης πως αποκλείεται κάθε σενάριο επιστροφής των γλυπτών.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρίτ ξεκαθάριζε μάλιστα ότι ο Sunak δεν συζητά ούτε το ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα με «αντάλλαγμα» την προσωρινή παραχώρηση σημαντικών αρχαιοτήτων όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα «Κριτίου παις». Σενάριο που είχε βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας μας.