ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από την Ελπίδα στην απελπισία. Η Αττική Οδός, η Λεωφόρος Μεσογείων και τα υπόλοιπα σημεία της απόγνωσης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Η κακοκαιρία Ελπίς, ένα κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων με το πιο ελπιδοφόρο όνομα ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Η χαρά του καθενός όταν έβλεπε το χιόνι να «στρώνεται» στον δρόμο, ήταν η γνωστή παιδική χαρά που πιάνει όλους όσοι δεν έχουν μεγαλώσει στο βουνό, όσοι βλέπουν το χιόνι ως ένα εξωτικό φαινόμενο. Όσοι βρίσκονταν στις δουλειές τους άρχισαν να ανησυχούν για το πώς θα επέστρεφαν σπίτι τους. Κάποιοι, όσοι μπόρεσαν, έφυγαν εγκαίρως. Κάποιοι άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί. Όταν ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής τους, αυτό μετατράπηκε σε Οδύσσεια. Και κάπως έτσι το συναίσθημα άλλαξε κι από χαρά έγινε τρόμος. Η κακοκαιρία Ελπίς έφερε σταδιακά την απελπισία.

Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου είχαν ήδη φανεί τα πρώτα σημάδια της απελπισίας. Οδηγοί που μπήκαν στην Αττική Οδό μετά τις 11 το πρωί είχαν παραμείνει εκεί και τα καύσιμά που τους κρατούσαν ζεστούς άρχισαν να τελειώνουν. Κακοκαιρία Ελπίς και ανθρώπινη απελπισία άρχισαν να κάνουν κόντρες στους αυτοκινητοδρόμους.

Πόσοι άνθρωποι που μπήκαν στον ιδιωτικών συμφερόντων δρόμο για να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια, έμειναν εκεί και περίμεναν μία απάντηση, την κατάσταση να βελτιωθεί και κάποιον να τους πει, όλα είναι εντάξει τώρα, προχωράτε.

Αττική Οδός / EUROKINISSI
Αττική Οδός
Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός Αττική Οδός. / EUROKINISSI
Αττική Οδός.
Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός Αττική Οδός / EUROKINISSI
Αττική Οδός
Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός EUROKINISSI / EUROKINISSI
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΧΙΟΝΙ ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΛΠΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 (EUROKINISSI)
Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός Αττική Οδός. / EUROKINISSI
Αττική Οδός.

Άλλοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας. Η Λεωφόρος Μεσογείων και η Κατεχάκη, μεταξύ άλλων, είχαν προβλήματα. Οι δρόμοι που όλες τις προηγούμενες ημέρες μας έλεγαν ότι θα γίνει προσπάθεια να μείνουν ανοιχτοί είχαν κλείσει, και μέσα τους είχαν εγκλωβίσει ανθρώπους.

Λεωφόρος Κατεχάκη. / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Λεωφόρος Κατεχάκη.
Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός Λεωφόρος Κατεχάκη.
Λεωφόρος Κατεχάκη.

Μέχρι αργά το βράδυ, η Αττική Οδός ήταν γεμάτη με ανθρώπους που έψαχναν να βρουν καταφύγιο κάτω από τις γέφυρες τους. Άνθρωποι χωρίς νερό, φαγητό, χωρίς τουαλέτα, ηλικιωμένοι, παιδιά, άρρωστοι, έγκυες, νεογέννητα, όλοι εκεί σε έναν δρόμο που είχε σχεδιαστεί ως οδός διαφυγής και τελικά τους εγκλώβισε.

Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Άλλοι εγκατέλειπαν τα αυτοκίνητά τους στη Μεσογείων και ξεκινούσαν με τα πόδια να βρεθούν σε σπίτια φίλων και συγγενών που θα τους πρόσφεραν φαγητό και στέγη για τη νύχτα.

Οι εικόνες που βλέπαμε ήταν εικόνες μίας μετα-αποκαλυπτικής πραγματικότητας, χιονισμένα τοπία με θαμμένα αυτοκίνητα, άνθρωποι σε απόγνωση, κι ο στρατός στους δρόμους για να μοιράσει νερά και κουβέρτες σε ανθρώπους που απλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα κράτος και μία εταιρεία που μέχρι τότε τους είχαν πείσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο για την επικείμενη κακοκαιρία.

Αττική Οδός. Οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν τους εγκλωβισμένους. / ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI
Αττική Οδός. Οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν τους εγκλωβισμένους.
Αττική Οδός. / ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI
Αττική Οδός.
Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων. (ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI) / ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI
Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων.
(ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Τίποτα δεν ήταν υπό έλεγχο, τουλάχιστον αυτό αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στα στιγμιότυπα που θα δεις παρακάτω.

Το πρώτο φως του ήλιου βρήκε 1200 οχήματα να παραμένουν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό. 1800 απεγκλωβίστηκαν ενώ 400 επιβάτες έβγαλαν τη νύχτα σε ένα τρένο ακινητοποιημένο στην Οινόη. Άνθρωποι βρέθηκαν να κοιμούνται στο πάτωμα του αεροδρομίου και ενός ξενοδοχείου που άνοιξε στο ύψος της Κάντζας, ενώ άλλοι την έβγαλαν στα αυτοκίνητά τους, με κουβέρτες που ο στρατός τους έφερε τα ξημερώματα. Αυτοκίνητα θαμμένα στο χιόνι στην Αττική Οδό, αλλά και την Μεσογείων.

Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός Λεωφόρος Μεσογείων / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Λεωφόρος Μεσογείων
Λεωφόρος Μεσογείων. / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Λεωφόρος Μεσογείων.

Η κυβέρνηση διατείνεται πως η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον φορέα διαχείρισης της Αττικής οδού, ο οποίος λάμβανε τα διόδια κι έστελνε ανθρώπους να εγκλωβιστούν λίγο παρακάτω, αλλά το γεγονός ότι επί 5 ημέρες ακούγαμε γι’ αυτή την κακοκαιρία και όλοι δήλωναν παραπάνω από έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν, όλοι οι φορείς της πολιτικής προστασίας, η περιφέρεια Αττικής, οι δήμοι. Δεν χωράει πολλές δικαιολογίες. Η απελπισία των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν είναι πιο ηχηρή.

Η μέρα ξημέρωσε και η εικόνα της χιονισμένης Αθήνας, μακριά από τους δρόμους, μακριά από την ταλαιπωρία, μοιάζει ειδυλλιακή. Στις χιονισμένες γωνιές της η κακοκαιρία Ελπίς δεν κρύβει καμία απελπισία. Τα μάτια όμως, δεν μπορούν πλέον να βλέπουν με αθωότητα το χιόνι. Οι καρδιές μας δεν μπορούν να χαίρονται. Οι ψυχές των ανθρώπων που ίσως σήμερα καταφέρουν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους, μία ημέρα γενικής αργίας όπως τη σημερινή, (η αργία άργησε μία μέρα), η κακοκαιρία που ζήσαμε δεν μπορεί πια να ονομάζεται Ελπίς.

Κακοκαιρία Ελπίς Αττική Οδός EUROKINISSI

Η ελπίδα μας μετατοπίστηκε στην ελπίδα για επιβίωση όσων ανθρώπων γνώρισαν το σκληρό πρόσωπό της. Στον δρόμο ή στα χωρίς καύσιμα αυτοκίνητά τους ή στα χωρίς ρεύμα σπίτια τους. H «άσπρη μέρα» που όλοι περιμέναμε δεν ήρθε κι ας έμοιαζε να είναι εδώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο ΙΧ ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να καταβάλει η Αττική Οδός μετά την πρωτοφανή πολύωρη και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών κατά την επέλαση της κακοκαιρίας “Ελπίδα”. Η εταιρεία, φέρεται να δέχτηκε το αίτημα του πρωθυπουργού.