ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το αντιρατσιστικό κίνημα Black Lives Matter είναι υποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης

Unsplash

Ανάμεσα στα δυσάρεστα γεγονότα του 2020, με επίκεντρο το ξέσπασμα του κορονοϊού, συνέβη και ένα καλό. Συνάμα -όμως- και άδικο. Δημιουργώντας ένα οξύμωρο σχήμα. Ο θάνατος ενός ανθρώπου, στάθηκε αφορμή ώστε να αναζωπυρώσει το κίνημα Black Lives Matter που συστάθηκε το 2013. Επτά χρόνια αργότερα, αναδείχθηκε ένα από τα σημαντικότερα αντιρατσιστικά κινήματα στην ιστορία των ΗΠΑ, με κοσμοϊστορική σημασία και αντίκτυπο.

8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, λοιπόν, ήταν αρκετά για να πεθάνει από ασφυξία ο George Floyd, με το γόνατο του αστυνομικού στον λαιμό του, μπροστά στα μάτια των έντρομων περαστικών. 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα βίντεο του αργού και βασανιστικού θανάτου ενός αθώου μαύρου πολίτη ήταν αρκετά για να αποκτήσει η ανθρωποκτονία σχεδόν μαρτυρικό χαρακτήρα. Φυσικά, ο θάνατος ενός Αφροαμερικανού πολίτη στις ΗΠΑ δεν είναι μοναδικός. Είναι ένας από τους πολλούς που απλά έτυχε να καταγραφεί, αποτυπώνοντας την φρικαλεότητα σε μια οθόνη.

Το Black Lives Matter προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης

Το κίνημα, λοιπόν, που έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση και έχει εκκινήσει τον διάλογο γύρω από τη συστηματική, αστυνομική βία κατά των μαύρων, προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης. Η εισήγηση έγινε από τον βουλευτή του νορβηγικού κοινοβουλίου, Petter Eide, ο οποίος πρότεινε το Black Lives Matter υποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης για το 2021.

Black Lives Matter Unsplash

«Το Black Lives Matter έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο κίνημα στην καταπολέμηση του ρατσισμού»

«Εκτιμώ ότι μια από τις βασικές προκλήσεις που έχουμε δει στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και στην Ασία, είναι το είδος των αυξανόμενων συγκρούσεων που βασίζονται στην ανισότητα. Το Black Lives Matter έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια κινήματα για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Σημείωσε τεράστια επιτυχία στην αφύπνιση παγκοσμίως για τον ρατσισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του.

Black Lives Matter Unsplash

Ο Petter Eide, ο οποίος προηγούμενες χρονιές είχε υποδείξει ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία και την Κίνα για το βραβείο, ανέφερε ότι άλλο ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Black Lives Matter είναι ο τρόπος «που κατάφερε να κινητοποιήσει ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα ευρύ κίνημα, με τρόπο διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα αντιρατσιστικά κινήματα».

Black Lives Matter Unsplash

«Είναι ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ αντιρατσιστικών κινημάτων και ειρήνης, και η αναγνώριση ότι χωρίς αυτό το είδος δικαιοσύνης, δεν θα υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στην κοινωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η γραπτή του υποψηφιότητα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα. «Η απονομή του βραβείου ειρήνης στο Black Lives Matter, ως η ισχυρότερη παγκόσμια δύναμη κατά της φυλετικής αδικίας, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. Η ειρήνη βασίζεται στην ισότητα, την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται αυτές τις βασικές αρχές».

Λίγα λόγια για το BLM

Το Black Lives Matter είναι ένα διεθνές ακτιβιστικό κίνημα. Αποτελεί εισήγηση της αφροαμερικανικής κοινότητας και κυρίως των ακτιβιστριών Alicia Garza, Patrisse Cullors και η Opal Tometi. Μάχεται κατά της βίας και του συστημικού ρατσισμού προς τους μαύρους, ιδίως από τους αστυνομικούς στην Αμερική. Κατά μέσο όρο, οι δολοφονίες μαύρων πολιτών από αστυνομικές δυνάμεις είναι τρεις φορές υψηλότερες από περιστατικά που σχετίζονται με λευκούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο 2013-2019, στο 99% των δολοφονιών δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες. Η εν λόγω άτυπη «ασυλία», φαίνεται να έχει αποκτήσει ισχυρά θεμέλια.

Το BLM ξεκίνησε τη δράση του το 2013 με τη χρήση του hashtag #BlackLivesMatter στα social media μετά την αθώωση του Geogre Zimmerman για τη δολοφονία με πυροβολισμό του Αφροαμερικανού εφήβου Trayvon Martin, τον Φεβρουάριο του 2012. Το κίνημα αρχικά αναγνωρίστηκε σε εθνικό επίπεδο για τις διαδηλώσεις του στους δρόμους μετά τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών το 2014. Του Michael Brown και του Eric Graner. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και για άλλες δολοφονίες, μέχρι τη δολοφονία του George Floyd και της Breonna Taylor, που ήταν το αποκορύφωμα.