ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανατροπή-δικαίωση για 21χρονη Βρετανίδα που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό στην Κύπρο. Είχε αρχικά κατηγορηθεί για ψευδή καταγγελία

Διαμαρτυρία υπέρ της Βρετανίδας, είχε διοργανωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου. @2022 Petros Karadjias/ AP Images

Μία 21χρονη σήμερα Βρετανίδα, είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί ως ένοχη για δημόσια βλάβη πριν από 2 χρόνια στην Κύπρο. Η καταδίκη της είχε έρθει, λίγο αφού κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα. Κατηγορήθηκε για ψευδή καταγγελία και δικάστηκε για δημόσια βλάβη. Η καταδίκη αυτή τη στοίχειωνε μέχρι που το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου εξέτασε την έφεσή της κι αποφάσισε να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση. Το δικαστήριο αναγνώρισε τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022, ότι η 21χρονη δεν είχε μία δίκαιη δίκη.

«Ήταν μία στιγμή ορόσημο», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Michael Polak, επικεφαλής της νομικής ομάδας που έκανε την έφεση στην απόφαση για την 21χρονη Βρετανίδα. «Κι όχι μόνο για την πελάτισσά μας που πάντα ισχυριζόταν ότι είναι αθώα, ακόμα κι όταν αυτό την εμπόδιζε να επιστρέψει σπίτι της κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά για όλους όσοι βρίσκονται στη θέση της σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Κύπρος 21χρονη Βρετανίδα Ο δικηγόρος Michael Polak φαίνεται στο βάθος, καθώς εξέρχεται από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά την απόφαση για ανατροπή της καταδίκης της 21χρονης Βρετανίδας. / @2022 Petros Karadjias/ AP Images
Ο δικηγόρος Michael Polak φαίνεται στο βάθος, καθώς εξέρχεται από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά την απόφαση για ανατροπή της καταδίκης της 21χρονης Βρετανίδας.

Η Βρετανίδα είχε ισχυριστεί ότι βιάστηκε ομαδικά από 12 Ισραηλινούς πολίτες σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αγία Νάπα τον Ιούλιο του 2019. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το κυπριακό sigmalive: «Η νεαρή φαίνεται ότι διατηρούσε σχέση με έναν εκ των Ισραηλινών, τον 19χρονο ποδοσφαιριστή Shimon Yusufov. Στην καταγγελία της είχε αναφέρει ότι ο 19χρονος την κρατούσε κάτω και τη βίασαν 12 άτομα, ενώ τραβούσαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα».

Η «ομολογία» και οι ακραίες συνθήκες υπό τις οποίες την υπέγραψε η 21χρονη Βρετανίδα

Η καταδικαστική αρχική απόφαση είχε βασιστεί σε μία γραπτή ομολογία στην οποία η 18χρονη τότε Βρετανίδα είχε αποσύρει τις κατηγορίες της. Η νομική της ομάδα, ωστόσο, τόνιζε ότι η ομολογία αυτή είχε έρθει κατόπιν πιέσεων, ενώ η αστυνομία ανέκρινε τη Βρετανίδα για 8 ώρες χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή μεταφραστή.

Η Βρετανίδα δεν ταξίδεψε στην Λευκωσία για να ακούσει τη νέα απόφαση του δικαστηρίου. Η μητέρα της γυναίκας, που δεν έχει κατονομαστεί ποτέ δημόσια, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μετά την ανατροπή της καταδίκης της κόρης της.

Ανακούφιση από την πλευρά της οικογένειάς της

«Είναι μεγάλη ανακούφιση να μαθαίνουμε ότι οι αρχές της Κύπρου αναγνώρισαν τα λάθη στην διεξαγωγή της δίκης. Αν και αυτή η απόφαση δεν δικαιολογεί το πώς της συμπεριφέρθηκε η αστυνομία, ή ο δικαστής, ή γενικότερα οι αρχές, με κάνει να ελπίζω ότι τα βάσανα της κόρης μου θα φέρουν τουλάχιστον, θετικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θύματα εγκλημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η 21χρονη Βρετανίδα είχε μιλήσει στη MailOnline για τη ζωή της μετά την καταδικαστική πρώτη απόφαση. Είχε επιστρέψει στη Βρετανία το 2020 και η καταδίκη δηλητηρίαζε την καθημερινότητά της. Ζούσε με τον φόβο ότι θα την αναγνωρίσουν, ενώ βίωνε και επεισόδια μετατραυματικού στρες.

«Μπορεί να αγχωθώ ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, όπως τι θα φάω ή όταν δεν βρίσκω κάτι ή όταν τελειώνει ο χυμός. Ξέρω ότι προφανώς δεν είναι αυτά που με αγχώνουν, είναι τα άλλα μεγαλύτερα πράγματα, όπως τώρα που έρχεται η προσφυγή στα δικαστήρια. Όλα είναι πολύ πιο αγχωτικά τώρα», ανέφερε λίγο καιρό πριν εκδικαστεί η έφεσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου η νεαρή Βρετανίδα.