ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Κούγιας για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Θα με ενδιέφερε η υπεράσπισή της αν είχα επιλεγεί πριν»

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Η υπόθεση της Πάτρας και οι εξελίξεις που έφεραν τη Ρούλα Πισπιρίγκου να βρίσκεται στη θέση της κατηγορούμενης για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9 ετών κόρης της, Τζωρτζίνας, έχουν γίνει το θέμα συζήτησης όλων μας. Οι παραιτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισής της έκαναν πολλούς να αναρωτιούνται ποιος θα αναλάβει μία υπόθεση τόσο πολύκροτη, που έχει εγείρει τόσο μένος στην κοινωνία. Ο Αλέξης Κούγιας, που βρέθηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για τη συνέχιση της δίκης του εντολέα του, κατηγορούμενου για βιασμούς κατά συρροή, Δημήτρη Λιγνάδη, ήταν ο δικηγόρος που οι δημοσιογράφοι προσέγγισαν για να σχολιάσουν την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Οι φήμες ήθελαν ο Αλέξης Κούγιας να είναι εκείνος που μετά τον Απόστολο Λύτρα και τον Νίκο Ιωάννου, θα αναλάβει τον ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης για τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Ο δικηγόρος έδωσε τις απαντήσεις του.

«Φαίνεται ότι οποιαδήποτε υπόθεση στην Ελλάδα που είναι δύσκολη, νομίζουν όλοι θα την διεκπαιρεώσω εγώ», απάντησε αρχικά ο Αλέξης Κούγιας κι αυτή είναι μία αισιόδοξη εκ μέρους του θεώρηση των πραγμάτων. Η απαισιόδοξη ίσως έλεγε ότι το όνομά του έχει συνδεθεί με την υπεράσπιση προσώπων που έχουν προκαλέσει έντονα συναισθήματα στην κοινή γνώμη. Αλλά ας πάμε παρακάτω.

«Είναι πολύ τιμητικό για μένα να το πιστεύουν, αλλά δεν αποδέχομαι όλες τις προτάσεις να αναλάβω τις υποθέσεις. Εκείνο που με ενδιαφέρει στις υποθέσεις που αναλαμβάνω είναι να βοηθώ το δικαστήριο να εκδόσει μία δίκαιη απόφαση», πρόσθεσε ο Αλέξης Κούγιας.

Το «καρφί» για τους συναδέλφους του που παραιτήθηκαν

Ο δικηγόρος ρωτήθηκε για τις παραιτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου. Αρχικά παραιτήθηκε ο Απόστολος Λύτρας, ο οποίος, ωστόσο, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει με την ανακοίνωσή του, ότι ουδέποτε είχε αναλάβει τέτοιο ρόλο απέναντι στη Ρούλα Πισπιρίγκου, κι έπειτα ο δικηγόρος Νίκος Ιωάννου ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9 ετών κόρης της, Τζωρτζίνας.

«Μετά τη σημερινή παραίτηση του μέχρι τώρα συνηγόρου της κ. Πισπιρίγκου, εξαιρετικού συνάδελφου κ.κ Απόστολου Λύτρα, το Γραφείο μας έλαβε εντολή επικοινωνίας με την κατηγορούμενη από τους οικείους της. Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης μεταξύ του κ. Ιωάννου και της κ. Πισπιρίγκου σήμερα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, και προ της μελέτης της δικογραφίας, τα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην αναλάβει το Γραφείο μας την υπεράσπιση», ήταν η ανακοίνωση του γραφείου του Νίκου Ιωάννου.

«Εγώ θα είμαι σαφής. Όταν δέχεσαι να αναλάβεις μία υπόθεση, όποια κι αν είναι αυτή όποιο κι αν είναι το βάρος απαγορεύεται να παραιτηθείς. Αν σε ενοχλεί μία υπόθεση δεν είσαι υποχρεωμένος να την αναλάβεις. Δεν μπορείς να αναλαμβάνεις μία υπόθεση για να απολαμβάνεις μίας δημοσιότητας πρόσκαιρα και ακολούθως παραιτούμενος να εκθέτεις τον άνθρωπο που σε εμπιστεύτηκε. Εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτές τις παραιτήσεις. Η δική μου άποψη για τη δικαιοσύνη είναι διαφορετική», σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Το να χρησιμοποιείς μία πολύκροτη υπόθεση ειδικά όταν είσαι δικηγόρος και να αφήνεις ακόμα και υπαινιγμούς ότι κάποιοι σε βολιδοσκόπησαν κι εσύ μπορεί να αρνήθηκες είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας δικηγόρος. Είναι σαν να μελετά ένας δικηγόρος μία υπόθεση και να προκαταδικάζει αυτόν που τον εμπιστεύτηκε», εξήγησε στη συνέχεια στο απόσπασμα που προβλήθηκε στην εκπομπή Super Κατερίνα, όταν δέχτηκε την ερώτηση αν το περιβάλλον της Ρούλας Πισπιρίγκου έχει επικοινωνήσει μαζί του.

Βέβαια, σε μία αποκλειστική επικοινωνία με την εκπομπή Πάμε Δανάη, είχε κάνει αυτό που ακριβώς ο ίδιος χαρακτήρισε το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας δικηγόρος.

Ο Αλέξης Κούγιας βολιδοσκοπήθηκε από συγγενείς της Ρούλας Πισπιρίγκου για να την αναλάβει

«Δεν είχα καμία προσωπική επαφή με την κυρία Πισπιρίγκου και ουδέποτε με ενόχλησε προσωπικά. Απλώς από πρόσωπο του συγγενικού της περιβάλλοντος στην Πάτρα, μέσω ενός δημοσιογράφου, βολιδοσκοπήθηκα αν επιθυμώ να αναλάβω την υπεράσπισή της.

Δυστυχώς, έχω μια αρχή στη ζωή μου, να μελετάω πρώτα τις δικογραφίες και μετά να αναλαμβάνω μια υπόθεση, αφού προηγουμένως γνωρίσω αυτόν τον άνθρωπο που θα υπερασπιστώ.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, χειρίζομαι πολύ σοβαρές υποθέσεις, τρέχω στις υποθέσεις κακουργημάτων, και είναι αδύνατον να έχω χρόνο να ασχοληθώ με αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Είναι μια δύσκολη περίπτωση απ’ ό,τι καταλαβαίνω, με πολύ μεγάλη κοινωνική αντιπαλότητα, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται όλη η κοινωνία έχει ταχθεί απέναντι σε αυτήν την κυρία, η οποία δεν γνωρίζω αν έχει διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον σε αυτήν την χρονική στιγμή να αναλάβω μια υπεράσπιση μιας σοβαρής υποθέσεως χωρίς να έχω τον χρόνο που πρέπει», είπε στην εκπομπή του Mega, ο Αλέξης Κούγιας.

«Και τώρα, και αυτήν την στιγμή, δεν είμαι βέβαιος για την εμπλοκή της, από αυτά που ακούω συνεχώς. Βεβαίως, ανευρέθη η ουσία ενός επικίνδυνου φαρμάκου, όμως για να αποδειχτεί η συμμετοχή κάποιου σε μια εγκληματική πράξη, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία», πρόσθετε ο δικηγόρος μιλώντας στην εκπομπή Πάμε Δανάη.

Ο Αλέξης Κούγιας απαντά αν θα ήθελε να αναλάβει τον ρόλο του συνήγορου υπεράσπισης για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Επιστρέφοντας στις νέες του δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο όπου σήμερα συνεχίζεται η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο Αλέξης Κούγιας απάντησε στο αν θα ήθελε να αναλάβει την υπόθεση.

«Θα με ενδιέφερε πολύ αν είχα επιλεγεί πριν, είχα συναντηθεί με την κυρία αυτή, είχα συζητήσει με τον τρόπο που συζητώ με τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται, γνώριζα το περιεχόμενο της δικογραφίας και μπορούσα να υπερασπιστώ τον άνθρωπο αυτόν. Δεν με επέλεξαν και δεν μπορώ σε αυτή τη στιγμή έστω κι αν με επιλέξουν να δεχτώ αυτή την υπεράσπιση», δήλωσε κατηγορηματικά ο Αλέξης Κούγιας.

Η ανακοίνωσή του που μιλά για «ανθρωποφαγία» και «ντετέκτιβ της κακιάς ώρας»

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Κούγιας είχε εκδώσει μέσω του γραφείου του Δελτίο Τύπου για την υπόθεση της Πάτρας, στο οποίο έκανε λόγο για ανθρωποφαγία από τα ΜΜΕ. Όπως αναφέρει τον εκπλήσσει «ο διαγωνισμός του ποιος θα προκαταδικάσει μια κατηγορουμένη που αρνείται την ενοχή της χωρίς να διαμαρτύρεται κανένας».

«”Δημοσιογράφοι”, παρουσιαστές πρωινών εκπομπών, ντετέκτιβ της κακιάς ώρας, πρώην αστυνομικοί, συνδικαλιστές αστυνομικοί, ιατροδικαστές, ψυχίατροι και αγράμματοι δικηγόροι που δεν έχουν πατήσει σε ποινικό δικαστήριο, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ έχουν προκαταδικάσει στην Ελλάδα του 2022 μια συνάνθρωπό μας, την οποία δεν τολμούν να υπερασπιστούν και παραιτούνται ακόμη και οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση.

Αυτός ο κανιβαλισμός και η υποκρισία πρέπει να τελειώνουν σήμερα και η κυρία κατηγορουμένη θα πρέπει να έχει κάθε προστασία από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και την καλύτερη υπεράσπιση, εάν θέλουμε να είμαστε πράγματι η Ελλάδα που δίδαξε στον κόσμο τον νομικό πολιτισμό», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας σε δήλωσή του για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.