ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αίμα: Το λιγότερο και το περισσότερο που μπορείς να δώσεις από τον εαυτό σου

Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία ανήκεις, σε αυτή που χρειάζεται χρόνο για να αντιδράσει απέναντι στα γεγονότα ή στην άλλη που αντιδρά αστραπιαία όταν συμβαίνει κάτι; Σε όποια κι από τις δύο κι αν ανήκεις πάντως σίγουρα υπάρχει ένας καλός τρόπος να αντιδράσεις βοηθώντας τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών της Αττικής, τους συνανθρώπους σε ανάγκη, αλλά και γενικά το σύνολο των πολιτών στην κοινωνία όπου ζεις. Αυτός δεν είναι άλλος από την αιμοδοσία.

Τις ημέρες αυτές συνέβη κάτι που στους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών μάλλον έμοιαζε ακατόρθωτο εδώ και χρόνια. Η ανάγκη κάποιων άλλων έφερε στα τμήματα αιμοδοσίας υπερδιπλάσιο κόσμο με μία και μόνο επιθυμία, να προσφέρει το αίμα του. «Από 23 έως 26 Ιουλίου αιμοδότησαν 12.000 αιμοδότες από τους οποίους 4.600 (38%)  ήταν νέοι πρώτης φοράς», γράφει σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που εκδόθηκε το Σάββατο.

Κι αν σε προβλημάτισαν όλα όσα βλέπεις στα social media τις τελευταίες ημέρες περί υπερκάλυψης των αναγκών για αίμα, σου παραθέτω και πάλι ένα απόσπασμα της ίδιας ανακοίνωσης που λέει: «Τα αποθέματα αίματος στη χώρα έχουν αυτές τις μέρες αυξηθεί και μόνο η Αττική είχε στις 25/7 διαθέσιμες 6.000 μονάδες αίματος. Ωστόσο, οι ανάγκες της σε μεταγγίσεις είναι κατά μέσο όρο 700 μονάδες την ημέρα, κατά συνέπεια η συνέχιση της ροής εθελοντών είναι σημαντική, αν και μπορεί πλέον να γίνει πιο συντεταγμένα. Παραμένουμε, λοιπόν, σε επαγρύπνηση, αν και όχι σε ανώτατο επίπεδο συναγερμού».

Έχοντας κι εγώ διαβάσει ανακοινώσεις από φίλους στο Facebook ότι σε νοσοκομεία έδιωχναν κόσμο λόγω της υπερκάλυψης των αναγκών σε αίμα –μάλιστα αναφέρθηκε και η λέξη «πανελλαδικά» σε post που διάβασα-, ενώ την επομένη έβλεπα ότι υπήρχε επείγουσα ανάγκη για αίμα για συγκεκριμένη ασθενή ονομαστικά, δεν σου κρύβω ότι ήμουν ελαφρώς συγχυσμένη για το αν έκανα το σωστό πηγαίνοντας να δώσω αίμα την περασμένη Παρασκευή.

Στάθηκα όμως στη φράση της γιατρού που με εξέταζε μέσα στην αίθουσα της αιμοδοσίας όταν τη ρώτησα «Μήπως το έχουμε παρακάνει κι εμείς;». «Η αλήθεια είναι ότι το αίμα πάντα χρειάζεται», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα τρία νοσοκομεία της Αττικής που διεύρυναν το ωράριό τους για τις εθελοντικές αιμοδοσίες που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ((Ελπίς, Σισμανόγλειο, Θριάσιο), θα επιστρέψουν στα συνήθη ωράριά τους. Είπαμε σε επαγρύπνηση, όχι σε επίπεδο ανώτατου συναγερμού. Όπως τονίζει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το αίμα έχει περιορισμένο χρόνο ζωής και οι ανάγκες είναι μεγάλες. Συντονισμένα πια, λοιπόν, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του ΕΣΥ διαθέτει τμήμα αιμοδοσίας, από άκρη σε άκρη της χώρας.

 

Αν το έχεις ήδη κάνει συνάντησες σίγουρα κι εσύ τις πιο ευγενικές ουρές ανθρώπων που έχεις δει στην Ελλάδα ως τώρα. Είδες σιωπή, ευγένεια και υπομονή όσο τα νούμερα περνούσαν και ο κόσμος περίμενε να έρθει η σειρά του. Θα είδες σίγουρα ευγενικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ακούραστο να επιβλέπει τις αιμοδοσίες. Είδες αυτό το αλληλέγγυο πρόσωπο που μας ένωσε όλους απέναντι στην ανείπωτη τραγωδία κι αυτό είναι πολύτιμο μάθημα ενότητας.

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία εκείνων που χρειάζονται τον χρόνο τους, τότε η βοήθειά σου είναι ακόμα πιο σημαντική. Γιατί θα ανήκεις σε όσους βρεθούν εκεί συντονισμένα για να βοηθήσουν εν καιρώ στις ανάγκες των πυρόπληκτων σε αίμα. Το αίμα έχει διάρκεια ζωής 35 – 42 ημέρες κι έτσι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προτρέπει τον κόσμο να συνεχίσει σταθερά να δίνει το πολύτιμο αυτό δώρο καθ’όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.

Μια καλή ευκαιρία είναι την Τετάρτη 1η ή την Πέμπτη 2 Αυγούστου οπότε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «ΟΙ ΣΥΝΔΟΤΕΣ» θα διενεργεί εθελοντική αιμοδοσία από τις 10:00 έως τις 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος.

Πότε δεν πρέπει να δώσεις αίμα;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας δεν θα μπορέσεις να δώσεις αίμα όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις σου αν:

– Δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία.

– Δεν έχεις φάει κάτι τρεις –τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις.

– Έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα!) – χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων τουλάχιστον για 7 ημέρες.

– Εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά- πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία.

– Είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.

– Έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

– Είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρεις μήνες ή θηλάζεις το μωρό σου –για όλη τη διάρκεια του θηλασμού.

– Έχεις επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία. Οι γιατροί που θα εξετάσουν την αίτησή σου και θα σου μετρήσουν την πίεση πριν σε στείλουν να τσεκάρεις την αιμοσφαιρίνη σου –γίνεται με ένα μικρό τσίμπημα στον δείκτη σου- θα σε ρωτήσουν για συγκεκριμένα μέρη στα οποία ταξίδεψες και διανυκτέρευσες.

– Είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά.

– Υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.

– Εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.

Επίσης στην αίτηση για την αιμοδοσία θα κληθείς να απαντήσεις για το αν έχεις αλλάξει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους την τελευταία δεκαετία αλλά και για τα piercing ή τατουάζ που έκανες καθώς πρέπει να περάσουν 6 μήνες για να θεωρηθεί ασφαλές να δώσεις αίμα.  Επίσης όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: «Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα». Επίσης θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει τα 18 σου χρόνια και να μην είσαι πάνω από 65 χρονών, εκτός από ειδικές περιπτώσεις και αν ο γιατρός σου το επιτρέπει, ενώ καλό θα είναι να ζυγίζεις περισσότερο από 50 κιλά.

Όπως καταλαβαίνεις η ειλικρίνεια στις απαντήσεις τόσο στην αίτηση, όσο και κατά τη διάρκεια της εξέτασής της από τον γιατρό είναι ό,τι πιο σημαντικό. Δεν είναι ώρα για ντροπές αυτή. 

Αφού δώσεις αίμα πάρε το χρόνο σου, φάε φρυγανιές που σου προσφέρονται και πιες τον χυμό σου και για τέσσερις ώρες μην κάνεις βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Αν επιλέξεις να γίνεις τακτικός εθελοντής αιμοδότης, θα επαναλαμβάνεις αυτό το σημαντικό ραντεβού σου ανά τρεις μήνες και έπειτα θα συνεχίζεις κανονικά την ημέρα σου.

Είτε το έκανες πρώτη φορά, είτε δεύτερη, είτε ετοιμάζεσαι να το κάνεις, το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην ξεχάσεις, όταν αυτή η τραγωδία γίνει οδυνηρή ανάμνηση. Να μην ξεχάσεις πόσο πολύτιμη και σημαντική συμβολή είναι τα 450 ml αίμα που προσφέρεις σε μία αιμοδοσία. Είτε αναφέρεται στην αίτηση που πάντα συμπληρώνεις πριν ανέβεις στην καρέκλα της αιμοδοσίας, είτε όχι, ζήτα να γραφτείς στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών. Ο τρόπος είναι απλός εφόσον υπάρχει η επιλογή στην αίτηση που θα συμπληρώσεις στο νοσοκομείο στο οποίο απευθύνθηκες. Ένα sms με εξαψήφιο κωδικό έρχεται στο κινητό σου, μπαίνεις στην ιστοσελίδα www.bdr.gr και δημιουργείς τον λογαριασμό σου (Bonus: στην περίπτωση που δεν ξέρεις τι ομάδα αίματος έχεις, στην εμφανίζει στο προφίλ σου, μόλις το δημιουργήσεις).

Αυτά τα 450 ml είναι ό,τι λιγότερο σε κόστος και σε χρόνο μπορείς να δώσεις από τον εαυτό σου και ό,τι περισσότερο συνάμα. Ραντεβού σε 90 ημέρες.

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!