ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Μια εξέγερση διαρκείας

Photo: Aris Oikonomou/ SOOC

«Το Πολυτεχνείο έχει συνδεθεί με την ιστορία αυτού του τόπου. Και θα μνημονεύεται κι όταν θα έχουμε γίνει κι εμείς σκόνη. Γιατί δείχνει το δρόμο και ο δρόμος είναι ζωή» δηλώνει σήμερα, 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, η «φωνή» του Πολυτεχνείου, κατά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973.

Οι πρωταγωνιστές της 17ης Νοέμβρη του 1973 συναντιούνται με τους νέους φοιτητές του σήμερα, στο ντοκιμαντέρ του NEWS 24/7 για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από τη μία πλευρά, 6 νέοι εκείνης της εποχής: άλλοι απλοί φοιτητές (Θανάσης Παφίλης, Νάντια Βαλαβάνη, Στέλιος Κούλογλου) κι άλλοι μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (Δημήτρης Παπαχρήστος, Τώνια Μοροπούλου, Στέφανος Τζουμάκας), ένας ακόμα φοιτητής του εξωτερικού (Γιάννης Μηλιός) και, φυσικά, ο φωτορεπόρτερ (Αριστοτέλης Σαρρηκώστας) που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και διαμόρφωσε με το κλικ του την ιστορική μνήμη.

Κι από την άλλη, η Μέλπω, η Βασιλική, ο Άγγελος κι ο Βαγγέλης, φοιτητές το 2023, που συνομιλούν με τους μεγαλύτερους, ακούγοντας τις ανατριχιαστικές αφηγήσεις από εκείνες τις ημέρες και μεταφράζοντας το μήνυμα του Πολυτεχνείου στο σήμερα.

50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών, που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων. Η αρχή έγινε με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το φοιτητικό κίνημα το 1973 διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση κατά του αυταρχικού καθεστώτος που εγκατέστησαν με πραξικόπημα οι Συνταγματάρχες του Γεωργίου Παπαδόπουλου στις 21 Απριλίου του 1967. Η δυναμική της εξέγερσης κατάφερε μέσω του αυθορμητισμού της να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα, ιστορικά ορόσημα της σύγχρονης ιστορίας.