ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “Σπάρτακος”

Το Ladylike.gr σας προσφέρει 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση ''Σπάρτακος'' στο Ηρώδειο τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.

Ο Σπάρτακος  του Αράμ Χατσατουριάν είναι ένα μοναδικό έργο για μπαλέτο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία ιστορία. Ο ήρωας ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων καταπιεσμένων, εναντίον των Ρωμαίων τον 1ο προχριστιανικό αιώνα, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν αήττητη. Ο δούλος μονομάχος, που επαναστάτησε στην καρδιά της Ιταλίας και έμεινε ασύλληπτος για τρία χρόνια, αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Αυτοκρατορίας και αναδείχθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και ελευθερίας.

Ο αρμενικής καταγωγής Ρώσος συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν, συνέθεσε μία εξαίσια και επική μουσική για το μπαλέτο Σπάρτακος (1956), εμπνεόμενος καθαρά από τη λαϊκή παράδοση του τόπου του.

Ο Γιούρι Νικολάγεβιτς Γκριγκορόβιτς (1927), ο σπουδαιότερος χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής των μπαλέτων Μπολσόι (1964-1995), δημιούργησε τη δική του εκπληκτική και δυναμική χορογραφία του Σπάρτακου με ομολογουμένως μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για τους χορευτές, χορογραφία που έμελλε να μείνει ιστορική.

Οι λάτρεις του μπαλέτου θεωρούν τον Σπάρτακο υπέροχο συνδυασμό μουσικής και χορογραφίας και ένα από τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

 

Ο Γιούρι  Γκριγκορόβιτς θυμάται την ιστορία της παράστασης:

Ήταν το 1940,  αφηγείται  σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Το Βήμα”, όταν είχε μόλις μπει στην εφηβεία και, σπουδαστής ακόμη στην περίφημη Ακαδημία Βαγκάνοβα του τότε Λένινγκραντ, πάτησε για πρώτη φορά τη σκηνή του Μπολσόι σε μια παράσταση την οποία παρακολούθησε ο ίδιος ο Στάλιν – τον οποίον ο μικρός χορευτής αντίκριζε για πρώτη φορά από κοντά.

”Η διαμάχη του Καλού με το Κακό που αντιπροσωπεύει ο Σπάρτακος είναι διαχρονική, ή καλύτερα σύγχρονη με την ίδια την αιωνιότητα. Παράλληλα, με εντυπωσίασε το πώς ο Χατσατουριάν εξέφρασε με γλυπτική ακρίβεια και δυναμικότητα αυτή την πάλη. Δεν δημιούργησε απλώς συναρπαστικές μελωδίες που μαγεύουν με τη δραματικότητά τους, αλλά πραγματική μουσική μπαλέτου, ικανή να εκφράσει βαθιά συναισθήματα και δυνατές συγκινήσεις.

Το 1968  λοιπόν και ενώ είχα ήδη γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου Μπολσόι, αποφάσισα να παρουσιάσω τη δική μου εκδοχή πάνω στη μουσική του Χατσατουριάν.

Η βάση του Σπάρτακου είναι το κλασικό στοιχείο, εμπλουτισμένο όμως με κάποιες  σύγχρονες πινελιές. Στη σύγκριση αυτών των δύο μπορείς να διακρίνεις την αντοχή του κλασικού στον χρόνο και την ικανότητά του να είναι εξίσου σύγχρονο.

Η πολιτική αλλάζει, τα καθεστώτα πέφτουν, ο Σπάρτακος όμως παραμένει ζωντανός εκφράζοντας υψηλά ιδανικά και αιώνιες συγκρούσεις: την επιθυμία για ελευθερία, την αγάπη και το μίσος. Για μένα ο Σπάρτακος είναι το σύμβολο των ομαδικών ανθρώπινων αγώνων”.

Στοιχεία παράστασης

Σπάρτακος: Ντένις Ρόντκιν

Κράσσος: Αλεξάντερ Βολτσκόβ

Αίγινα: Εκατερίνα Σιπούλινα

Φρυγία: Μαρία Βινογκράντοβα

ΟΡΧΗΣΤΡΑ GRIGOROVICH BALLET

ΧΟΡΩΔΙΑ

Μπαλέτο σε τρεις πράξεις, δώδεκα σκηνές και εννέα μονολόγους.

Δραματουργική επεξεργασία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς, βασισμένη στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι πάνω σε γεγονότα από την αρχαία ιστορία και σε σενάριο Ν. Βολκόφ).

Παραγωγή – Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Σκηνικά – Κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Δύο ώρες και πενήντα λεπτά μαζί με δύο διαλείμματα

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΣΤΙΣ 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 30 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 25 ΕΥΡΩ

Γ ΖΩΝΗ: 40 ΕΥΡΩ

Β ΖΩΝΗ: 60 ΕΥΡΩ

Α ΖΩΝΗ: 80 ΕΥΡΩ

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 100 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:  2106980044, www.weticket.gr, www.viva.gr, PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΙΑΝΟΣ, SEVEN SPOTS