CELEBRITIES

Ζέτα Δούκα: Μίλησε για το κόστος της απόφασης να καταγγείλει δημόσια τον Κιμούλη

24Media Αγγελική Καλαμαρά

«Ό,τι είπα το υπέστην από τον Γιώργο Κιμούλη». Η Ζέτα Δούκα είχε ονοματίσει στην εκπομπή, Πάμε Δανάη, τον Ιανουάριο του 2021, το πρόσωπο που της είχε ασκήσει ψυχολογική, λεκτική και σε μία περίπτωση σωματική βία κατά τη συνεργασία τους. Η ηθοποιός βρήκε το θάρρος και αποκάλυψε τις καταστάσεις βίας που έζησε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της στην παράσταση Πιο Κοντά το μακρινό 2008 με τον Γιώργο Κιμούλη και κάπως έτσι άνοιξε σε εκείνη την τηλεοπτική εμφάνιση τον δρόμο του ελληνικού #MeToo στον χώρο της τέχνης.

«Δεν είναι σεξουαλικής φύσεως και θέλω να το τονίσω, είναι ψυχολογική και λεκτική βία. Ήταν πριν από 13-14 χρόνια σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας με ένα πολύ ωραίο έργο, με σπουδαίο καστ. Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός ήταν επικεφαλής του θιάσου, ο οποίος είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός», ανέφερε η Ζέτα Δούκα στην εκπομπή Πάμε Δανάη.

Μετά τις αποκαλύψεις τις ηθοποιού, οι 2 πρώην συνάδελφοι πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης, με τη δικαστική διαμάχη να βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε εξέλιξη. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά την απόρριψη της αγωγής του Γιώργου Κιμούλη κατά του ΣΕΗ και 3 μελών του πειθαρχικού συμβουλίου από το δικαστήριο. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, το δικαστήριο ζήτησε από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό να καλύψει τα κενά στην άλλη αγωγή που έχει καταθέσει κατά των ηθοποιών Ζέτας Δούκα, Δώρας Χρυσικού και Νίκου Ψαρρά.

Στη νέα της συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Χαμογέλα και πάλι με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, η Ζέτα Δούκα μίλησε για το κόστος που είχε σε όλους τους τομείς της ζωής της αυτή η ιστορία. Ξεκαθάρισε, όμως, πως δεν μετάνιωσε στιγμή για την απόφασή της να μιλήσει δημόσια για την ψυχολογική και σωματική βία που υπέστη στο παρελθόν, ενώ έκανε λόγο και για «μια πρώτη νομική και ηθική δικαίωση».

Η Ζέτα Δούκα μίλησε για το προσωπικό κόστος της δικαστικής διαμάχης με τον Γιώργο Κιμούλη

«Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Υπάρχει μια πρώτη νομική και ηθική δικαίωση. Έχω την πεποίθηση ότι η οριστική δικαίωση δεν θα αργήσει. Ήταν μια απόφαση που σκέφτηκα καλά πριν πάρω αλλά ποτέ δεν ήμουν σε θέση να φανταστώ πόσο μεγάλο προσωπικό κόστος θα είχε. Κόστος σε όλα τα επίπεδα, και ψυχικά, και επαγγελματικά, και οικονομικά. Μου άλλαξε τελείως τη ζωή.

Όταν ένας άνθρωπος έχει πάρει μια τέτοια απόφαση και βγαίνει μπροστά να μιλήσει για κάποια τέτοια θέματα, πάρα πολύ κόσμο τον βρίσκει απέναντί του. Δεν έχω μετανιώσει ούτε στιγμή, ακόμα και τις πολύ πολύ δύσκολες στιγμές που ένιωσα ότι το κουράγιο και οι δυνάμεις μου, θα με εγκαταλείψουν», ανέφερε στην αρχή η Ζέτα Δούκα.

«Όχι μόνο από τον δικαστικό αγώνα και την ετοιμασία αυτού, αλλά και από τη στάση κάποιων ανθρώπων που δεν περίμενα ότι θα είναι αυτή. Και από ανθρώπους που ήξεραν και την ιστορία και για ποιους λόγους πήρα αυτή την απόφαση.

Όχι μόνο δεν έχω μετανιώσει, αλλά άξιζε και με το παραπάνω γιατί βλέποντας τον κόσμο να μιλάει πιο ανοιχτά απ’ ότι το έκανε παλιότερα και το κλίμα να είναι ευνοϊκότερο για να ακουστούν οι φωνές των θυμάτων σε ιστορίες κακοποίησης πάσης φύσεως. Ο δικαστικός αγώνας είναι εν εξελίξει, υπάρχουν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Υπήρξαν φωνές που μου είπαν να κάνω πίσω», πρόσθεσε στη συνέχεια η Ζέτα Δούκα.

Στην ίδια εκπομπή έκανε δηλώσεις και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ηθοποιού, Γιώργος Γεράρης, ο οποίος εξέφρασε την ανακούφιση και την χαρά που νιώθουν και οι 2 γι’ αυτές τις εξελίξεις. Κάνε κλικ στο παρακάτω βίντεο για να ακούσεις τις δηλώσεις του.