CELEBRITIES

Χρήστος Βασιλόπουλος: Η αγγελία για δωρεάν εργασία που «έκλεισε, δεν κατέβηκε» και οι σφοδρές αντιδράσεις

Papadakis Press Παναγιώτης Αξιώτης

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος δημοσίευσε πρόσφατα μία αγγελία στη σελίδα του στο Facebook. Μέσω αυτής, ζητούσε από σπουδαστές και ηθοποιούς ηλικίας 25 – 70 ετών να στείλουν τα βιογραφικά τους για γυρίσματα που πραγματοποιούσε, προκειμένου να συμμετέχουν στο νέο του καλλιτεχνικό project. Η διευκρίνιση που έκανε τη διαφορά σε αυτή την αγγελία ήταν η έλλειψη αμοιβής για τους ηθοποιούς. Το είπε καθαρά και ξάστερα ο ηθοποιός πως όσοι συμμετέχουν στα γυρίσματα δεν θα πληρωθούν, αλλά «η παραγωγή θα κρατήσει όλα τα βιογραφικά των συμμετεχόντων για μελλοντική συνεργασία».

Η αγγελία πρόσφερε κι άλλα κίνητρα για να στείλει κανείς το βιογραφικό του και να δουλέψει δωρεάν. Γιατί ναι μεν «Δεν θα υπάρχει πληρωμή», όπως ξεκάθαρα έγραψε ο ηθοποιός αλλά « Το συγκεκριμένο project είναι ένα τεράστιο project και οι ηθοποιοί που θα συμμετέχουν θα δουλέψουν άμεσα με τον σκηνοθέτη, αλλά και τον πρωταγωνιστή (Χρήστος Βασιλόπουλος) αποκτώντας αρκετή εμπειρία».

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος κατάφερε με μία και μόνο ανάρτηση να κάνει πολλούς συνάδελφούς του να αντιδράσουν. Ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Σωτήρης Χατζάκης, η Ελένη Γερασιμίδου, ο Σίλας Σεραφείμ και η Χρύσα Κατσαρίνη ήταν μερικοί από αυτούς.

Μέσω Facebook αντέδρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας απέναντι στην ανάρτηση του Χρήστου Βασιλόπουλου που όσο κι αν ψάχνεις πια δεν θα τη βρεις, καθώς αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό του, παρόλο που ο ίδιος δεν το δέχεται. Αλλά θα επανέλθουμε μετά σε αυτό το ζήτημα.

«Συνάδελφοι. Ποτέ να μη δουλεύετε χωρίς χρήματα απλά για να βρεθείτε πάνω σε μια σκηνή ή μπροστά σε μία κάμερα. Είναι ότι πιο αντισυναδελφικό μπορείτε να κάνετε. Ακόμα και να έχετε από άλλη πηγή χρήματα, μη καταδεχτείτε να σύρετε στη πλάτη σας το κάρο μιας παράστασης, μιας ταινίας, ή ενός σήριαλ. Μη καταδεχτείτε τέτοιο εξευτελισμό. Φερθείτε σαν επαγγελματίες», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δική του ανάρτηση για το ζήτημα ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο Σωτήρης Χατζάκης μίλησε στην εκπομπή Mega Καλημέρα σχολιάζοντας την ανάρτηση που πραγματοποίησε ο Χρήστος Βασιλόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι μία σημαντική αφορμή για να στρέψουμε το βλέμμα μας στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της τέχνης.

«Αυτό το περιστατικό είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για να ασχοληθούμε με τα εργασιακά θέματα του χώρου που είναι καυτά. Η ανάρτηση αυτή με βάζει σε σκέψεις και θα ‘θελα να ξέρω ποιος είναι ο παραγωγός που κάνει αυτή την παραγωγή και πώς δεν ξέρουν ότι με το που κάποιος πάει να εργαστεί, ότι υπάρχουν θεσμικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, που κινητοποιούνται» σημείωσε ο Σωτήρης Χατζάκης.

«Δεν είναι ότι πάω να κάνω εθελοντική εργασία για τη χελώνα καρέτα καρέτα, είναι ότι πάω να εργαστώ κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Εγώ λέω σε αυτά τα παιδιά που έχουν μία απελπισία “Μην πάτε παιδιά! Δεν χρειάζεται να πάτε!”», κατέληξε.

Η Ελένη Γερασιμίδου μιλώντας στην ίδια εκπομπή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν θα ανταποκρινόμουν ποτέ σε μια τέτοια αγγελία, ούτε στα πρώτα μου χρόνια. Εύχομαι στον κύριο Βασιλόπουλο καλή σταδιοδρομία, τον είχα σε εκτίμηση. Αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα. Κανείς να μην πάει και για κανέναν λόγο».

Ο Σίλας Σεραφείμ αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram την ανάρτηση του Χρήστου Βασιλόπουλου, γράφοντας: «Διόρθωση, ζητούνται κορόιδα ηλικίας 25/70».

Η Χρύσα Κατσαρίνη επίσης αναδημοσίευσε την ανάρτηση που είχε κάνει ο Χρήστος Βασιλόπουλος μαζί με το δικό της καυστικό σχόλιο στο Twitter. «Σκέφτομαι το post του επόμενου διάσημου που θα θέλει να απασχολήσει ηθοποιούς αμισθί. “Ζητούνται ηθοποιοί να μου καθαρίζουν το σπίτι. Δεν θα πληρωθείτε αλλά θα μπορείτε να λέτε ότι αράζουμε σπίτι μαζί. Θα βάλω και τις σειρές μου να παίζουν να μαθαίνετε. Άρα αποκτάτε και εμπειρία”», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος μετά την (ας μην το κρύψουμε) κατακραυγή, θέλησε να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις και μάλλον τα έκανε χειρότερα. Όπως είπε, ο ίδιος βρίσκει «λογικό» να μην πληρωθούν οι ηθοποιοί που ζητούσε να στείλουν τα βιογραφικά τους, αφού ούτε κι εκείνος θα πληρωνόταν.

«Να σας ενημερώσω εσάς που στάζει φαρμάκι το στόμα σας ότι ούτε εγώ, αλλά ούτε και κανένας από την ομάδα σκηνοθεσίας και παραγωγής θα πληρωθεί. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να λάβει μέρος και είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή. Οπότε δεν καταλαβαίνω πού είναι η ντροπή και πού το λάθος. Ίσα ίσα, όσοι θα συμμετάσχουν στο γύρισμα, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια γνωριμία με τον σκηνοθέτη. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω ότι ακόμα και σήμερα, όταν στέλνω τις ακροάσεις μου στους σκηνοθέτες, καταναλώνοντας χρόνο και χρήμα, δεν πληρώνομαι ούτε κι εγώ» έγραψε ο Χρήστος Βασιλόπουλος.

Ο ίδιος επανήλθε με νέο του σχόλιο στην ανάρτησή του στο οποίο ανέφερε ότι η παραγωγή θα συνεχίσει με τις ίδιες προϋποθέσεις χωρίς να απαιτεί από κανέναν να συμμετέχει με το ζόρι σε αυτήν, ενώ χαρακτήρισε «ανθρωποφαγία» τα σχόλια που δέχτηκε.

«Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Ξεκινάω από το γεγονός ότι δεν πληρώνομαι ούτε εγώ, ούτε κανένας από αυτό το ολιγόωρο γύρισμα. Δεύτερον, δεν ζητάμε να έρθει κανείς με το ζόρι. Τρίτον, η λέξη ολιγόωρα γυρίσματα σημαίνει ότι θα φέρουμε όσους σπουδαστές/ηθοποιούς χρειαστούμε στο γύρισμα για μισή ώρα, το πολύ μιάμιση. Δεν θα προσλάβουμε ηθοποιούς 8ωρο και 10ωρο.

Να ξεκαθαρίσω πως είμαι από τους πρώτους ηθοποιούς που μιλώντας με άτομα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, είπα κι ήμουν ξεκάθαρος ότι κανείς μα κανείς δεν θα πρέπει να πηγαίνει να δουλεύει τσάμπα. Κανείς όμως. Έχω την τύχη να έχω δουλέψει και να είμαι μέλος του σωματείου ηθοποιών της Αμερικής και ασπάζομαι τα δικαιώματα των συναδέλφων στο 100%», σημείωσε ο Χρήστος Βασιλόπουλος.

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να δουλεύει δωρεάν «σε κανονικό γύρισμα σειράς ή στο θέατρο». Κάπως έτσι, μάλλον ήθελε να επισημάνει ότι το γύρισμα για το οποίο εκείνος ζητούσε ηθοποιούς δεν ήταν δα και «κανονικό».

«Εδώ λοιπόν, μιλάμε για ένα μικρό γύρισμα τύπου, μιας ώρας, μιάμιση, στην οποία ο ηθοποιός – σπουδαστής θα έχει την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει στον σκηνοθέτη. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο όλη αυτή η ανθρωποφαγία. Δεν ανάρτησα αυτό το ποστ με σκοπό να εκμεταλλευτώ κανέναν, ίσα ίσα. Πιστεύω ότι όποιος έρθει θα δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό του να εξελιχθεί», σημείωσε.

Στη συνέχεια αφού εξέφρασε τη λύπη του για τα σχόλια και την «κουλτούρα και την ανθρωποφαγία της Ελλάδας» μίλησε για όλες τις φορές που ο ίδιος έχει δουλέψει δωρεάν.

«Αν σας πω πόσες ώρες έχω δουλέψει τσάμπα και δουλεύω ακόμα τσάμπα σε αυτή τη δουλειά, θα κλάψετε. Δεν κάνουμε μια δουλειά γραφείου, στην οποία έχεις εργοδότη. Όταν θα στείλω την ακρόασή μου στον τάδε σκηνοθέτη, έχω βάλει κι εγώ τον χρόνο μου, τζάμπα. Κανείς όμως, δεν μου εγγυάται ότι θα κλείσω τη δουλειά. Εγώ λοιπόν, τι θα έπρεπε να λέω; Αααα, όχι θα με πληρώσετε για τον χρόνο μου που ξόδεψα για την ακρόαση, αλλιώς δεν την κάνω. Ξυπνήστε, λοιπόν, ξυπνήστε!», τόνισε ο Χρήστος Βασιλόπουλος.

Η αγγελία που ανάρτησε ο ηθοποιός δεν είναι πια εκεί. Το πρωί της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου ο Χρήστος Βασιλόπουλος επανήλθε με ένα Instagram Story του για να ενημερώσει το κοινό που έψαχνε το post ότι αυτό δεν σβήστηκε μετά τις αντιδράσεις, αλλά έκλεισε λόγω της μεγάλης προσφοράς ηθοποιών. Είχαν προηγηθεί και κάποια Instagram Stories με μηνύματα συμπαράστασης που είχε δεχθεί ο Χρήστος Βασιλόπουλος.

«Το casting που ανέβασα στο Facebook σχετικά με ένα μελλοντικό project έκλεισε και είμαστε καλυμμένοι. Το post υπάρχει ακόμα, δεν κατέβηκε απλά έκλεισε λόγω μεγάλης προσφοράς ηθοποιών! Σας ευχαριστούμε πολύ όλους και κυρίως τους δημοσιογράφους για τη θετική τους ενέργεια, γνωρίζοντας πολύ καλά τη δουλειά των ηθοποιών εκ των έσω», έγραψε και δεν ξέρω αν ένιωσες κι εσύ το βέλος που εκτοξεύθηκε προς την κατεύθυνση των media.

Χρήστος Βασιλόπουλος Instagram.com/vasilo1

Τα media όμως δεν ήταν αυτά που αντέδρασαν, απλά έδωσαν φωνή social και μη σε συναδέλφους του, ανθρώπους που γνωρίζουν όντως πολύ καλά τη δουλειά των ηθοποιών εκ των έσω. Εκείνοι μίλησαν. Εκείνοι σχολίασαν. Εκείνοι είναι που ίσως ψάχνουν ακόμα το post που δεν κατέβηκε, αλλά έκλεισε.