CELEBRITIES

Βασίλισσα Letizia: Οι αποκαλύψεις του φημολογούμενου εραστή της κλονίζουν το παλάτι. Σεξιστική επίθεση ή απιστία;

ⓒ 2023 Andrew Medichini/AP IMAGES

Μία φήμη ταράζει το παλάτι της Ισπανίας. Είχε η βασίλισσα Letizia εξωσυζυγική σχέση με τον κουνιάδο της στις αρχές του γάμου της με τον βασιλιά Felipe; Το πλήγμα ήρθε στην ισπανική μοναρχία, που δείχνει να μην μπορεί να μείνει μακριά από τα σκάνδαλα (για τα οποία ο Juan Carlos, ο πατέρας του Felipe υποχρεώθηκε να αφήσει τον θρόνο στον γιο του τον Ιούνιο του 2014). Ωστόσο αυτή τη φορά, σύμφωνα με το Tatler, πολλοί βλέπουν αυτές τις κατηγορίες κατά της Letizia ως μία σεξιστική εισβολή στην ιδιωτικότητά της και μία προσπάθεια να ρίξουν τη δημοφιλία της με αρχαϊκές, μισογυνιστικές εκφράσεις.

Ο Jaime del Burgo είναι ο άνθρωπος που ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τη βασίλισσα Letizia. Είναι φίλος της εδώ και χρόνια και τελικά παντρεύτηκε την αδερφή της. Οι ιδιότητες που παρουσιάζει στο βιογραφικό του (νομικός που ειδικεύεται στο φορολογικό δίκαιο, συγγραφέας θεατρικών έργων, επενδυτής, μεσίτης και βιομήχανος) μοιάζουν τόσο πολλές και τόσο διαφορετικές που είτε εντυπωσιάζουν, είτε δημιουργούν, την αίσθηση ότι έχει μεγάλη φαντασία.

Ο Del Burgo ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τη βασίλισσα Letizia πριν παντρευτεί το 2004 και αργότερα σε ένα σημείο του γάμου της με τον βασιλιά Felipe. Γνωρίστηκαν πριν το 2000 και άρχισαν να βγαίνουν για μία περίοδο πριν εκείνη γνωρίσει ως δημοσιογράφος τον βασιλιά Felipe και ερωτευτούν.

Όπως λέει ήταν έτοιμος να κάνει πρόταση γάμου στη Letizia, όταν του εξομολογήθηκε ότι είχε σχέση με έναν «μυστηριώδη διπλωμάτη» κι ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη δουλειά της, πρόσωπο που αποδείχτηκε ότι ήταν ο βασιλιάς Felipe. Εκείνος της ζήτησε να παρευρεθεί στην τελετή του γάμου τους που έγινε το 2004 στον Καθεδρικό Ναό της Almudena και μάλιστα σημείωσε ότι στο δείπνο που είχε μαζί της μία νύχτα πριν τον γάμο εκείνη του είπε: «Μην με αφήσεις ποτέ».

Το 2005 η βασίλισσα Letizia και ο βασιλιάς Felipe απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, την πριγκίπισσα Leonor, ενώ η πριγκίπισσα Sofia γεννήθηκε 2 χρόνια αργότερα, το 2005. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Del Burgo, εκείνος και η Letizia ήταν και πάλι ζευγάρι κατά τη διάρκεια μίας από αυτές τις εγκυμοσύνες και η σχέση τους κράτησε ως το 2011, οπότε κι εκείνη τον χώρισε. Πριν τον χωρισμό τους, όπως λέει εκείνος, έψαχναν ακόμα και για σπίτια μαζί στο Los Angeles και σκέφτονταν να αποκτήσουν μαζί ένα παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλεπόμαστε», φέρεται να του είπε η βασίλισσα Letizia στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με το αφήγημά του μία φίλη του τον ώθησε να αρχίσει να βγαίνει με την αδερφή της Letizia, Telma. Στους 2 μήνες σχέσης τους το 2012 παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη. Πήραν διαζύγιο 2 χρόνια μετά.

Οι αποκαλύψεις έγιναν αρχικά μέσα από ένα πλέον διαγραμμένο post στο Twitter/X στο οποίο είχε μοιραστεί μία φωτογραφία από το παρελθόν της βασίλισσας Letizia, την οποία, όπως είπε, του είχε αφιερώσει γράφοντάς του ότι φορούσε μία πασμίνα που της είχε κάνει δώρο κι ήταν σαν να τον έχει στο πλευρό της και ότι μετρούσε αντίστροφα για τη στιγμή που θα τον ξανασυναντούσε. Ακολούθησαν ακόμα περισσότερα με λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη εξωσυζυγική σχέση της Letizia.

Ο Del Burga δεν έσβησε μόνο αυτά τα posts, αλλά και τον λογαριασμό του λίγο αργότερα. Επανεμφανίστηκε έπειτα και έκανε ένα νέο post, στο οποίο είπε ότι δεν θα άλλαζε ούτε κόμμα από αυτά που είχε ήδη γράψει και διαγράψει.

Ένα άλλο μέρος των αποκαλύψεων ήρθε μέσα από το βιβλίο Letizia and I, για το οποίο ο αυτοπροβαλλόμενος ως εραστής της Letizia παραχώρησε συνεντεύξεις στον συγγραφέα του, Jaime Penafiel Nunez. Σε αυτό περιλαμβάνεται και κάτι που όπως λέει του ψιθύρισε στο αυτί η Letizia την ημέρα του γάμου του. «Θα είμαστε και πάλι μαζί», λέει πως του είπε.

Στο βιβλίο δεν περιλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι η σχέση υπήρξε κατά τη διάρκεια του γάμου της βασίλισσας Letizia και του βασιλιά Felipe. Ήταν οι επιπλέον αποκαλύψεις που το «φανέρωσαν αυτό». Όπως είπε και ο Del Burgo, στο βιβλίο περιλαμβανόταν μόνο ένα μέρος της αλήθειας.

Το αποτέλεσμα των αποκαλύψεων έχει γεμίσει ανάμεικτα συναισθήματα τους Ισπανούς, σύμφωνα με το Tatler. Πολλοί πολιτικοί εκπρόσωποι έχουν καταδικάσει όσα είπε ο Del Burgo, σε μία περίοδο που η ισπανική μοναρχία έδειχνε να εισπράττει ένα boost δημοφιλίας χάρη στην ενηλικίωση της πριγκίπισσας Leonor.