CELEBRITIES

Βασίλης Μπισμπίκης: «Ήμουν άφραγκος. Έζησα στο περιθώριο και με φρόντιζαν οι τρανς»

Mega Channel

Μία εκτενή συνέντευξη, γεμάτη προσωπικά βιώματα που άλλαξαν τη ζωή του ή της έδωσαν άλλο νόημα, παραχώρησε ο Βασίλης Μπισμπίκης στη Lifo και τη δημοσιογράφο Αργυρώ Μποζόνη. Ο εξαιρετικός ηθοποιός που έγινε ευρύτερα γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από τον ρόλο του Μάνου Βόσκαρη, στις Άγριες Μέλισσες, μίλησε με κάθε ειλικρίνεια για τη ζωή του και το νέα θεατρικό του εγχείρημα.

Με αφορμή, λοιπόν, μίλησε για την εκσυγχρονισμένη διασκευή των Κόκκινων Φαναριών που ο Βασίλης Μπισμπίκης ετοιμάζει να ανεβάσει στον Τεχνοχώρο Cartel, θέλοντας παράλληλα να δώσει φωνή στα άτομα της drag κοινότητας.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης μιλάει για τη ζωή του μέσα στο περιθώριο

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, ο ηθοποιός αναφέρθηκε στην περίοδο που αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα, στις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε, αλλά και στην στήριξη που δέχθηκε από άτομα, που η ίδια η κοινωνία έχει περιθωριοποιήσει.

«Φυσικά ζορίστηκα. Ήμουν άφραγκος και ένας χαρακτήρας των άκρων και των καταχρήσεων και αυτό το κομμάτι της ζωής μου έχει μεγάλη σχέση με τα “Κόκκινα Φανάρια” που ετοιμάζουμε, γιατί έζησα μέσα στο περιθώριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μπισμπίκης μιλώντας για τα άκρα και τις καταχρήσεις που κάποτε χαρακτήριζαν τη ζωή του στην Αθήνα. «Και μέσα στις μεγάλες ταλαιπωρίες που πέρναγα με μάζευαν κυριολεκτικά οι π@@τανες και οι τρανς και με φρόντιζαν», πρόσθεσε ο ηθοποιός μιλώντας για τη χείρα βοηθείας που του προσέφεραν άτομα από κοινωνικές ομάδες που ζουν στο περιθώριο και βιώνουν αρκετά συχνά διακρίσεις.

«Ζούσα στην Ομόνοια, σε ένα ξενοδοχείο και ήμουν συγκάτοικός τους. Όταν είχε κρύο με βοηθούσαν πάρα πολύ, μου άνοιγαν τα μπουρ@@λα και καθόμουνα στις σόμπες με τις τσατσ@δες. Είναι σαν φόρος τιμής σε αυτά τα πρόσωπα η παράσταση, αλλά εμείς εδώ το πάμε ένα βήμα παραπέρα», ανέφερε στη συνέχεια ο ηθοποιός, που μέσω της επερχόμενης θεατρικής του παράστασης, θέλει να τιμήσει όσους στάθηκαν στο πλευρό του, τη χειρότερη περίοδο της ζωής του.

«Εγώ δεν είχα τελειώσει το λύκειο. Ένα γυμνάσιο με το ζόρι. Με είχαν διώξει από παντού»

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν το θέατρο βρισκόταν πάντα ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν ήθελα να κάνω θέατρο με την έννοια που το λέει σήμερα ένας δεκαοχτάρης. Προφανώς ήταν μια διέξοδος που δεν την καταλάβαινα. Μεγάλωσα στο Λουτράκι, από μικρό παιδί έκανα Καραγκιόζη, έφτιαχνα τσίρκο, σκηνοθετούσα, έβαζα εισιτήριο, ήθελα πάντα να κάνω αυτό που είχα στο μυαλό μου».

«Εγώ δεν είχα τελειώσει το λύκειο. Ένα γυμνάσιο με το ζόρι. Με είχαν διώξει από παντού. Αλλά ήρθα στην Αθήνα, είπα «θα πάω να βρω την πιο φτηνή σχολή» και τη βρήκα, τη σχολή της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα. Εκεί πήγα και δεν το μετάνιωσα γιατί βρήκα έναν δάσκαλο, τον Βασίλη Ρίτσο, που ήταν ο μέντοράς μου τέσσερα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Τα φώτα που θέλει να δώσει ο Βασίλης Μπισμπίκης σε έναν κόσμο αδικημένο από την κοινωνία

Μιλώντας για τη θεατρική αναδόμηση των Κόκκινων Φαναριών, που καμιά σχέση δεν θα έχουν με την παράσταση (παρά μόνο στην ατμόσφαιρα), ο 44χρονος ηθοποιός μίλησε για τη διαφορετικότητα και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα γύρω από αυτήν.

«Θέλω να μιλήσω γι’ αυτόν τον κόσμο και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση που υπάρχει σε σχέση με τη διαφορετικότητα. Είναι η Αθήνα μέσα από αυτό το λούμπεν τότε κομμάτι της του ’60, που ήταν και κρυφό και σαν «καταραμένο», που δεν φόραγαν γυναικεία ρούχα οι τρανς».

Βασίλης Μπισμπίκης: «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ συντηρητικοί και ας έχουμε κάνει μερικά βήματα»

Στην ερώτηση για τον αν φοβάται την αρνητική αντίδραση του κόσμου, ο Βασίλης Μπισμπίκης απάντησε εστιάζοντας στην συντηρητικότητα που διακατέχει την ελληνική κοινωνία. «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ συντηρητικοί. Κι ας έχουμε κάνει μερικά βήματα ‒ κι αυτά ούτε καν σε όλη την Αθήνα. Η επαρχία είναι πολύ πίσω, μάλιστα υπάρχουν γκέι που έχουν κολλήματα με τις τρανς, βλέπεις και τέτοιους ρατσισμούς. Τι να λέμε. Δεν έχουμε φτάσει σε ωριμότητα τέτοια ώστε να μπορούμε να τα δούμε καθαρά αυτά».

«Άρα τι σημαίνει διαφορετικότητα και πώς κάνεις ένα κείμενο που θα τους συμπεριλάβει όλους; Το επιχειρούμε γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί το θέατρο να ενισχύσει την ορατότητα. Να κάνει έναν θεατή να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, αλλά ο πυρήνας γύρω μας είναι σκληρός, ομοφοβικός και ζόρικος. Εμάς είναι η δουλειά μας, αυτό πρέπει να κάνουμε, χώρο για όλους», κατέληξε ο Βασίλης Μπισμπίκης που δεν φοβάται τις αντιδράσεις του κόσμου. Στόχος του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει έστω κι έναν θεατή. Και παραμένει απόλυτα προσηλωμένος σε αυτόν του τον στόχο.

Η επιστροφή από την Ιταλία, στο πλευρό της Δέσποινας Βανδή

Σε άλλα νέα, να σου υπενθυμίσουμε ότι ο Βασίλης Μπισμπίκης και η Δέσποινα Βανδή επέστρεψαν από την Ιταλία. Οι δυο τους βρέθηκαν στη γειτονική μας χώρα για λίγες μέρες, για να απολαύσουν ποιοτικό χρόνο. Μακριά από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που «τρέχουν» στην πρωτεύουσα.

Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, μάλιστα, τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογράφοι περίμεναν το ζευγάρι στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Το ζευγάρι δεν προχώρησε σε καμία δήλωση, ενώ μάλιστα ερώτηση της δημοσιογράφου από την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, Super Κατερίνα, φαίνεται να τάραξε τη Δέσποινα Βανδή. «Δέσποινα πώς περάσατε; Τι ευχή έκανες στη Fontana di Trevi», ήταν οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου. «Μου κάνεις πλάκα τώρα», απάντησε η Δέσποινα Βανδή. Αμηχανία ή εκνευρισμός;