CELEBRITIES

Βασιλιάς Κάρολος: Το γεμάτο σύμβολα προσκλητήριο για τη στέψη του και η «βασίλισσα Καμίλα»

@2023 Hugo Burnand/Buckingham Palace via AP/AP Images

Το Παλάτι του Buckingham έδωσε στη δημοσιότητα την πρόσκληση για τη στέψη του επόμενου βασιλιά της Αγγλίας, την Τρίτη 4 Απριλίου. Ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει το στέμμα του και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα αλλάξει τίτλο. Όπως φαίνεται ήδη από την αρχή της πρόσκλησης η σύζυγος του βασιλιά Κάρολου αποκαλείται για πρώτη φορά επισήμως βασίλισσα Καμίλα.

Η περίτεχνη πρόσκληση που έχει τυπωθεί σε ανακυκλωμένο χαρτί είναι γεμάτη με αγριολούλουδα, ενώ απεικονίζει και τον Green Man, ένα σύμβολο αγαπητό στη βρετανική λαϊκή τέχνη και ως επικεφαλίδα γράφει: «Η στέψη των μεγαλειοτήτων βασιλιά Καρόλου και βασίλισσας Καμίλα». Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα, λοιπόν, θα στεφθούν σε μία τελετή που θα λάβει χώρα στο Αββαείο του Westminster στις 6 Μαΐου 2023. Μαζί με το προσκλητήριο δόθηκε στη δημοσιότητα και το νέο πορτρέτο τους, που βλέπεις πιο πάνω.

βασιλιάς Κάρολος βασίλισσα Καμίλα στέψη @2023 Buckingham Palace via AP/ AP Images

Η αλλαγή στον τίτλο της Καμίλα, που έγινε βασιλική σύζυγος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα media. «Είχε νόημα να την αποκαλούν βασιλική σύζυγο τους πρώτους μήνες της βασιλίας του μεγαλειότατου, για να την ξεχωρίζουν από τη βασίλισσα Ελισάβετ», είπε πηγή από το περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας στο CNN.

«Ο τίτλος βασίλισσα Καμίλα είναι ο σωστός δίπλα στον τίτλο βασιλιάς Κάρολος, στην πρόσκληση. Η στέψη είναι μία σωστή στιγμή να αρχίσει να χρησιμοποιείται επίσημα ο τίτλος βασίλισσα Καμίλα. Όλες οι προηγούμενες βασιλικές σύζυγοι έχουν μείνει γνωστές ως “βασίλισσα” με το μικρό τους όνομα να ακολουθεί», εξήγησε η ίδια πηγή.

Η πρόσκληση θα σταλεί σε 2000 προσκεκλημένους, όπως ανέφερε δελτίο Τύπου του παλατιού. Ο πρίγκιπας George, εγγονός του Κάρολου και διάδροχος του θρόνου θα είναι ένα από τα 8 αγόρια που επιλέχθηκαν να έχουν για τον ρόλο των “υπηρετών” επι των τιμών του βασιλιά και της βασίλισσας την τελετή της στέψης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Ανάμεσα στα 8 αγόρια θα είναι και τα τρία εγγόνια της Καμίλα.

Οι συμβολισμοί στο προσκλητήριο

Η φιγούρα του Green Man, που υποδηλώνει την αναγέννηση της φύσης την άνοιξη και γενικά την έννοια της νέας αρχής, είναι η έμπνευση πίσω από το σχέδιο της πρόσκλησης. Ο Green Man είναι στεφανωμένος με φύλλα οξιάς, κισσού και κράταιγου, 3 εμβληματικά φυτά της βρετανικής φύσης, ενώ αγριολούλουδα και πουλιά του αγρού γεμίζουν το πλαίσιο της πρόσκλησης.

Ανάμεσα στα αγριολούλουδα βρίσκεται και δεντρολίβανο, που σύμφωνα με τον Independent τοποθετήθηκε στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ. Τα λουλούδια εμφανίζονται επίσης σε ομάδες των τριών συμβολίζοντας ότι ο Κάρολος θα γίνει ο 3ος βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας.

Η αναφορά στη φύση είναι χαρακτηριστικό του Καρόλου που εδώ και χρόνια μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ του περιβάλλοντος. Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερος κι ένας αγριόχοιρος βρίσκονται ανάμεσα στα λουλούδια, όλα σύμβολα που φέρουν στα οικόσημά τους ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα.

Την πρόσκληση σχεδίασε ο Andrew Jamieson, μέλος του Art Workers’ Guild, τους οποίου και ο βασιλιάς Κάρολος έχει γίνει τιμητικά μέλος. Ο ίδιος ήταν που είχε φιλοτεχνήσει και τα επίσημα έγγραφα που αναφέρονταν στον γάμο του πρίγκιπα William με την Kate Middleton. Η πρωτότυπη πρόσκληση έγινε με νερομπογιές και gouache και θα ανατυπωθεί σε ανακυκλωμένο χαρτί με χρυσές λεπτομέρειες.

Όσο για τον Green Man να σου πω ότι η φιγούρα του έχει βρεθεί σε πολλές χώρες και σε διάφορες περιόδους της ιστορίας και κάποιοι λαοί τον έχουν συνδέσει με μία φιγούρα κάποιου που κάνει φάρσες και στήνει παγίδες. Αν και θεωρείται με την πρώτη ματιά παγανιστικό σύμβολο, σκαλιστοί Green Men έχουν βρεθεί σε πολλές εκκλησίες σε όλη την Ευρώπη. Ήταν μάλλον η γέφυρα μεταξύ παγανισμού και χριστιανισμού που κάποτε ήταν απαραίτητη.