CELEBRITIES

Το Nemo έχει σχέση με γυναίκα εδώ και 5 χρόνια

Martin Meissner/AP Images

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές για τη ζωή του πρώτου non binary ατόμου που κέρδισε την Eurovision, το 2024. Το Nemo «έσπασε τον κώδικα» και κέρδισε τον 68ο διαγωνισμό της Eurovision το βράδυ του Σαββάτου, 11 Μαΐου. Η εμφάνιση της Ελβετίας στη σκηνή ήταν «αψεγάδιαστη καλλιτεχνικά», όπως σχολίασε η Ζωή Δημητρίου βλέποντας τον τελικό της Eurovision για το LadyLike.

«Μιλάμε για φωνητικά που ταιριάζουν σε όπερα της Λυρικής. Το Nemo, είναι non-binary καλλιτέχν@, ο οποίος μέσα από το τραγούδι The Code, περιγράφει το ταξίδι του μέχρι να ανακαλύψει ποιο πραγματικά είναι, παροτρύνοντας κι άλλους ανθρώπους να αναζητήσουν την ταυτότητά τους. Συγκινημένο δήλωσε ότι θέλει η Eurovision να γίνει ξανά ένας θεσμός γεμάτος αγάπη για όλ@», έγραφε η ίδια.

Το Nemo έκανε το δικό του coming out ως non binary άτομο μέσα από μία δημοσίευση στο Instagram. Παρουσιάζοντας το single This Body, το οποίο περιλάμβανε τον στίχο: «Αν αυτό το σώμα ήταν σπίτι, θα το έκαιγα», το Nemo έγραψε στη λεζάντα: «Δεν ταυτίζομαι ως άνδρας ή γυναίκα. Είμαι απλώς το Nemo». Είχε πάρει πρώτα την έγκριση της μητέρα του κι έπειτα πάτησε τη δημοσίευση.

Μιλώντας για το όνομα Nemo, αυτό είναι λατινικό και σημαίνει «κανένας». «Οι γονείς αποφάσισαν να μου δώσουν αυτό το όνομα ώστε να γίνω οποιοσδήποτε θέλω», είχε πει σε συνέντευξή του στο Berner Zeitung.

Το Nemo προτιμά τις αντωνυμίες “they/them” ή καμία απολύτως. Σε συνέντευξή του στο SRF, ωστόσο είχε πει ότι το να ξεφύγει σε κάποιον το «αυτός» δεν είναι και το πιο κακό πράγμα στον κόσμο, αφού «η γερμανική γλώσσα δεν έχει εναλλακτικές» και «μία γλώσσα με τόση πολλή ιστορία, δεν περιμένω να αλλάξει σε μία νύχτα». Ωστόσο, όταν κάποιος χρησιμοποιεί τις σωστές αντωνυμίες για εκείνο, το Nemo νιώθει «ορατό και ότι αναγνωρίζομαι ως ανθρώπινο πλάσμα», έχει πει στην ίδια συνέντευξη.

Λίγο καιρό πριν κάνει το coming out του ως non binary άτομο το 24χρονο καλλιτέχν@ από την Ελβετία, είχε δηλώσει pansexual, καθώς έλκεται κι από τα δύο φύλα σε ότι αφορά τη σεξουαλική απόλαυση και τη ρομαντική αγάπη. Ωστόσο, όπως είχε πει το 2024 σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη Σουηδία, εδώ και 5 χρόνια βρίσκεται σε σχέση με γυναίκα.

Η σύντροφός του ήταν εκείνη που έμαθε πρώτη απ’ όλους το γεγονός ότι το Nemo είναι non binary καθώς της το εκμυστηρεύτηκε, ενημερώνοντάς την παράλληλα για την πρόθεσή του να πάψει να χρησιμοποιεί τις αρσενικού γένους αντωνυμίες. Πέρα από τις αντωνυμίες τίποτα δεν έχει αλλάξει στη σχέση τους.

«Η σχέση μας δεν βασίζεται σε έμφυλα μοντέλα. Δεν έχουμε προσδοκίες που να έχουν σχέση με τα φύλα μεταξύ μας», είχε πει χαρακτηριστικά το Nemo. Κι εκείνη, όπως και όλα τα κοντινά του άτομα ήταν «υπέροχα, ευγενικά και πολύ υποστηρικτικά», όταν μοιράστηκε μαζί τους την αλήθεια του. Κι αυτό είχε γίνει πολύ πριν τη μοιραστεί με τους followers του το 2023.

«Πήρα πολύ αγάπη», σχολίαζε στη σουηδική τηλεόραση για την ανταπόκριση του κόσμου στην ανακοίνωσή του. «Μόνο ένα σχόλιο χρειάστηκε να διαγράψω», πρόσθετε. Οι καιροί αλλάζουν και το Nemo είναι ένα πλάσμα της εποχής του. Οι καιροί αλλάζουν και η νίκη του στη Eurovision σίγουρα βάζει το λιθαράκι της σε αυτό.