CELEBRITIES

Susan Hussey: Η νονά του πρίγκιπα William παραιτήθηκε από το παλάτι μετά από ρατσιστικά σχόλια

Η Susan Hussey. Max Mumby/Indigo/Getty Images

Η Lady Susan Hussey είναι 83 ετών. Ήταν κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Ελισάβετ και μια από τις γυναίκες που εμπιστευόταν περισσότερο. Είναι επίσης η νονά του πρίγκιπα William. Κι είναι επίσης το πρόσωπο που παραιτήθηκε από το παλάτι εξαιτίας ρατσιστικών σχολίων που έκανε σε εκπρόσωπο φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ναι, το ίδιο παλάτι για το οποίο ο πρίγκιπας William είχε πει «δεν είμαστε καθόλου ρατσιστές», όταν η Meghan Markle είχε αποκαλύψει στη συνέντευξή της στην Oprah Winfrey ότι είχε υπάρξει προβληματισμός για το χρώμα του δέρματος του πρώτου της παιδιού, Archie πριν κι εκείνη με τον πρίγκιπα Harry υποβάλλουν τη δική τους παραίτηση από εργαζόμενα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Θα μπορούσε να είναι η νονά του πρίγκιπα William, Lady Susan Hussey που εξέφρασε «προβληματισμό» και στη δική της περίπτωση;

Αυτό ίσως να μην το μάθουμε. Αλλά μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούσαν το νέο περιστατικό.

Η Lady Susan Hussey απολογήθηκε και παραιτήθηκε, αφού μία καλεσμένη σε δεξίωση με οικοδέσποινα τη βασιλική σύζυγό Camilla, έφυγε νιώθωντας «τραυματισμένη» από τις συνεχείς ερωτήσεις που της έκανε η νονά του πρίγκιπα William για το «από πού κατάγεται στ’ αλήθεια».

Η Ngozi Fulani, ιδρύτρια του φιλανθρωπικού οργανισμού Sistah Space, ισχυρίστηκε ότι η Susan Hussey, παραμέρισε τα μαλλιά της για να δει το όνομά της στο ταμπελάκι που φορούσε και στη συνέχεια την ρώτησε με επιμονή για το από πού ήρθαν «οι άνθρωποί της», ακόμα κι αφού της είπε ότι είναι βρετανικής εθνικότητας.

Ο πρίγκιπας William εξέδωσε ανακοίνωση για τη νονά του, στην οποία ανέφερε ότι τα σχόλια ήταν απαράδεκτα και πως «ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας».

Η συνάντηση των δύο γυναικών έγινε την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, σε μία δεξίωση για την έμφυλη βία και μάρτυρες των όσων είπε η Ngozi Fulani, ήταν και δύο άλλες γυναίκες. Η Mandu Reid, ηγέτιδα του κόμματος Women’s Equality που είναι μιγάδα και μία ακόμα μαύρη εκπρόσωπος φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Η Susan Hussey είναι η χήρα του πρώην προέδρου του BBC, Sir Marmaduke Hussey και πρόσφατα ανέλαβε μία θέση ως κυρία του παλατιού, αφού είναι στενή φίλη του βασιλιά Κάρολου. Η κόρη της, Katherine Brooke είναι μία από τις νέες συντρόφους της βασιλικής συζύγου, Camilla.

Susan Hussey νονά του πρίγκιπα William Η Ngozi Fulani (κέντρο αριστερά) στη δεξίωση που διοργάνωσε στο παλάτι η βασιλική σύζυγος, Camilla. / @2022 Kin Cheung, Pool, File/AP Images
Η Ngozi Fulani (κέντρο αριστερά) στη δεξίωση που διοργάνωσε στο παλάτι η βασιλική σύζυγος, Camilla.

Το παλάτι του Buckingham χαρακτήρισε τα σχόλια που έκανε η νονά του πρίγκιπα William ως «απαράδεκτα και τρομερά λυπηρά». Η Susan Hussey απολογήθηκε για τον πόνο που προκάλεσε και παραιτήθηκε αμέσως από την τιμητική θέση που της είχε δοθεί.

Η Ngozi Fulani είχε γράψει σχετικά στο Twitter την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου: «Ανάμεικτα συναισθήματα από την επίσκεψη χθες στο παλάτι του Buckingham. 10 λεπτά αφού έφτασα, ένα μέλος του προσωπικού, η Lady SH, με πλησίασε, παραμέρισε τα μαλλιά μου για να δει την ετικέτα μου. Η παρακάτω συζήτηση έλαβε χώρα. Το υπόλοιπο event είναι θολό στο μυαλό μου.

Lady SH: Από πού είσαι;

Εγώ: Από το Sistah Space.

SH: Όχι, από πού έρχεσαι.

Εγώ: Η έδρα μας είναι στο Hackney.

SH: Όχι. Από ποιο μέρος της Αφρικής είσαι εσύ;

Εγώ: Δεν ξέρω, δεν άφησαν κάποιο αρχείο.

SH: Ε, πρέπει να ξέρεις από πού είσαι. Εγώ έχω περάσει χρόνο στη Γαλλία. Από πού είσαι;

Εγώ: Εδώ, από τη Μεγάλη Βρετανία.

SH: Όχι. Τι εθνικότητας είσαι;

Εγώ: Γεννήθηκα εδώ και είμαι Βρετανίδα.

SH: Όχι, αλλά από πού στ’ αλήθεια ήρθες. Από πού κατάγονται οι άνθρωποι σου;

Εγώ: Οι «άνθρωποι μου», lady, τι σημαίνει αυτό;

SH: Ω, το βλέπω ότι θα είναι πρόκληση για μένα να σε κάνω να μου πεις από πού είσαι; Από πού πρωτοήρθες εδώ;

Εγώ: Lady! Είμαι Βρετανίδα, οι γονείς μου ήρθαν εδώ στα 50s όταν…

SH: Ω, το ήξερα ότι θα φτάναμε εκεί στο τέλος, είσαι από την Καραϊβική.

Εγώ: Όχι lady, έχω αφρικανική κληρονομιά, καταγωγή από την Καραϊβική και βρετανική εθνικότητα.

SH: Οπότε είσαι από…».

 

Ο παραπάνω επίμονος διάλογος όπως τον αναπαρήγαγε η Fulani στο Twitter έφερε όπως καταλαβαίνεις προβληματισμό και άμεσες εξελίξεις, καθώς το παλάτι του Buckingham μετά και τη συνέντευξη της Meghan Markle προσπαθεί σκληρά να αποτινάξει από πάνω του τον ρατσισμό. Μιλάμε για ένα θεσμό, τη μοναρχία που πιστεύει ότι η καταγωγή είναι το παν εξάλλου, αφού μία γραμμή αίματος πρέπει αναγκαστικά να ενώνει τους βασιλείς μεταξύ τους. Όπως καταλαβαίνεις ο ρατσισμός είναι συστημικό πρόβλημα στην περίπτωσή της.

«Παίρνουμε αυτό το περιστατικό πολύ σοβαρά και κάναμε έρευνα αμέσως για να επιβεβαιώσουμε όλα τα γεγονότα. Σε αυτή την περίπτωση απαράδεκτα και φοβερά λυπηρά σχόλια έγιναν. Επικοινωνήσαμε με τη Ngozi Fulani γι’ αυτό και την καλούμε να συζητήσουμε όλα τα στοιχεία της εμπειρίας της και προσωπικά αν το επιθυμεί», ανέφερε η ανακοίνωση του παλατιού του Buckingham για τη νονά του πρίγκιπα William και όσα -αψυχολόγητα- είπε.