CELEBRITIES

Πριγκίπισσα Diana: Η ανατρεπτική ανακοίνωση που σχεδίαζε να κάνει πριν σκοτωθεί στο Παρίσι

Tim Graham Photo Library via Getty Images/Ideal Image

26 χρόνια έχουν περάσει από τον τραγικό χαμό μίας προσωπικότητας που άλλαξε την εικόνα της μοναρχίας στη Βρετανία, μίας επιδραστικής γυναίκας που κατάφερε να αγγίξει την καρδιά των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, σπάζοντας έναν έναν τους κανόνες κάθε πρωτοκόλλου. Στις 31 Αυγούστου 1997 η πριγκίπισσα Diana έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι μετά την καταδίωξη του οχήματος στο οποίο επέβαινε από paparazzi. Μαζί της σκοτώθηκε και ο σύντροφός της, Dodi Al – Fayed. Σύμφωνα με τον σωματοφύλακά της, Lee Sansun, η πριγκίπισσα Diana ετοιμαζόταν να αλλάξει για μία ακόμα φορά τη ζωή της κι αυτή τη φορά η αλλαγή θα ήταν εξαιρετικά σημαντική.

Η πριγκίπισσα Diana σχεδίαζε να μετακομίσει στις ΗΠΑ με τον σύντροφό της, αφήνοντας τους πρίγκιπες William και Harry πίσω στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ισχυρίζεται ο Lee Sansun στο βιβλίο του Protecting Diana: A Bodyguards Story, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2022.

O Lee Sansun ήταν ο σωματοφύλακας που προστάτευε την πριγκιπίσσα Diana και τους δύο γιους της, στις διακοπές τους στο Saint Tropez που είχαν προηγηθεί τον Ιούλιο του 1997. Η πριγκίπισσα μαζί με τους William και Harry, φιλοξενούνταν στο πολυτελές yacht του πατέρα του Dodi, Mohamed Al – Fayed. Όσο εκείνοι περνούσαν τις διακοπές τους στο σκάφος που ονομαζόταν Jonikal, οι paparazzi μαζεύονταν με μικρότερα πλεούμενα γύρω αυτό για να απαθανατίσουν την Diana μαζί με τον σύντροφό της, Dodi.

Η Diana και ο πρίγκιπας William στις διακοπές τους με τον Dodi Al Fayed (δεν εικονίζεται) στο St Tropez το 1997. / Michel Dufour/WireImage/Getty Images/Ideal Image
Η Diana και ο πρίγκιπας William στις διακοπές τους με τον Dodi Al Fayed (δεν εικονίζεται) στο St Tropez το 1997.

«Ο Τύπος ήταν το μαρτύριο της ζωής της παντού, όχι μόνο στο Saint Tropez. Και μου είπε “Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να κάνω στη Μεγάλη Βρετανία. Οι εφημερίδες εκεί μου επιτίθενται ό,τι κι αν κάνω. Θέλω να πάω στις ΗΠΑ και να ζήσω εκεί ώστε να ξεφύγω από όλα αυτά. Τουλάχιστον, στην Αμερική, με συμπαθούν και θα με αφήσουν ήσυχη», έγραψε στο βιβλίο του ο Lee Sansun.

Ο πρώην σωματοφύλακας στη συνέχεια ανέφερε ότι ρώτησε την πριγκίπισσα Diana αν θα έπαιρνε μαζί της στις ΗΠΑ τους γιους της. Ο πρίγκιπας William ήταν 15 ετών τότε, ενώ ο πρίγκιπας Harry μόλις 12 ετών. Σύμφωνα με όσα γράφει, η Diana του εξήγησε ότι ποτέ δεν θα της επέτρεπαν να το κάνει αυτό και πως αν μετακόμιζε «το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούσε να τους δει μόνο κατά τη διάρκεια των σχολικών της διακοπών».

Η πριγκίπισσα Diana έβλεπε αυτή την πιθανή εξέλιξη ως μία θυσία που θα έκανε για σώσει και τη δική τους ζωή από το κυνηγητό των παπαράτσι. «Φαινόταν ότι η Diana ήταν μία υπέροχη μητέρα, τόσο τρυφερή και πάνω από τα δύο της αγόρια, αλλά έμοιαζε σαν να έπρεπε να τους αφήσει και τους δύο πίσω στη Βρετανία για να ξεφύγει από τον Τύπο, που την κυνηγούσε χωρίς έλεος κάθε μέρα της ζωής της. Θα το έκανε και για να τους απελευθερώσει από την έκθεση στην οποία τα παιδιά υποβάλλονταν όποτε ήταν μαζί τους», όπως γράφει ο Lee Sansun.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, και με την πίεση του Τύπου να μην μειώνεται στο ελάχιστο, η Diana δήλωσε στην ομάδα ασφαλείας της ότι θα πήγαινε να πει στους δημοσιογράφους ότι θα εγκατέλειπε μία και καλή τη Βρετανία. «Ανησύχησα γιατί αν πιστεύαμε ότι υπήρχαν πολλοί δημοσιογράφοι τώρα, απλά για να καλύψουν τις διακοπές της, θα γίνονταν δεκαπλάσιοι αν τους πρόσφερε μία τόσο δυνατή είδηση», γράφει ο συγγραφέας. «Το μέρος θα πλημμύριζε με παπαράτσι, που θα πάλευαν να φωτογραφίσουν την πριγκίπισσα που τα άφηνε όλα πίσω για να το “σκάσει” στην Αμερική», συμπληρώνει.

Diana Η Diana στις διακοπές της τον Ιούλιο του 1997 στο St Tropez. / Michel Dufour/WireImage/Getty Images/Ideal Image
Η Diana στις διακοπές της τον Ιούλιο του 1997 στο St Tropez.

Σύμωνα με το βιβλίο, η Diana βγήκε όντως να μιλήσει στους ρεπόρτερ, αλλά τελικά δεν τους είπε τίποτα για τα σχέδιά τους. Ο πρώην σωματοφύλακάς της, γράφει επίσης για την πνευματική της κατάσταση, διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονται ότι ήταν ψυχικά ασταθής. «Σας λέω, πέρασα 10 μέρες κοντά της κι ήταν ένας από τους πιο ισορροπημένους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Πρέπει να ξέρω. Είμαι εκπαιδευμένος να καταλαβαίνω αν κάποιος είναι ασταθής. Είναι μέρος της δουλειας μου. Ψάχνεις για σημάδια που προδίδουν τους ανθρώπους όταν έχουν στρες, γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνουν κάτι (επικίνδυνο). Η Diana δεν ήταν υπερβολικά θυμωμένη ή εκτός ελέγχου. Ήταν κανονική και πολύ διαλακτική», σημειώνει.

Επιπλέον ο Lee Sansun, διέψευσε μέσα από το βιβλίο του δημοσιεύματα που έχουν ισχυριστεί κατά καιρούς ότι ο Dodi Al – Fayed ήταν απλά ένας άνευ σημασίας καλοκαιρινός έρωτας για την πριγκίπισσα Diana. «Ήταν πολύ φιλικοί και τρυφεροί ο ένας προς τον άλλο. Οι άνθρωποι της ασφάλειας πίστευαν όλοι ότι ήταν κάτι κι ότι θα εξελισσόταν σε σοβαρή σχέση. Δεν θα τους έβλεπες να φιλιούνται δημοσίως, οπότε κάποιοι το παρεξηγούσαν αυτό και δεν πίστευαν ότι ήταν μία ερωτική σχέση, αλλά τα παιδιά ήταν πάντα εκεί γύρω και οι παπαράτσι επίσης, οπότε αυτό τους έκανε πιο προσεκτικούς και λιγότερο εκδηλωτικούς τον ένα προς τον άλλο», γράφει χαρακτηριστικά.

Ήταν θέμα τύχης για τον ίδιο που δεν χρειάστηκε να συντροφεύσει το ζευγάρι στο Παρίσι στα τέλη Αυγούστου του 1997. Ήταν ο καλός του φίλος, Trevor Rees Jones, που ανέλαβε αυτή τη δουλειά. Ο Rees Jones ήταν μαζί τους στο τροχαίο και τραυματίστηκε σοβαρά. Ήταν ο μόνος επιζώντας του δυστυχήματος που κόστισε επίσης τη ζωή του οδηγού Herni Paul. Το αυτοκίνητο έτρεχε για να αποφύγει μια «αγέλη» παπαράτσι που το ακολουθούσε. Η πριγκίπισσα Diana ήταν μόλις 36 ετών.