CELEBRITIES

Ποια Soula Glamorous; H Billie Eilish κατηγορεί το Variety για outing

ⓒ 2023 Jordan Strauss/Invision/AP IMAGES

Outing ειναι η πράξη της αποκάλυψης του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ΛΟΑΤΚΙ + ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του ατόμου αυτού. Ο όρος ίσως προέρχεται από το outage, που είχε χρησιμοποιήσει η Taylor Branch προβλέποντας σε άρθρο του Harper’s το 1982 ότι θα είναι μία πολιτική τακτική για να θεωρηθούν οι πολιτικοί που βρίσκονται «στη ντουλάπα» αναξιόπιστοι. Outing μπορούν να υποστούν άτομα της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας ανεξαρτήτως ιδιότητας. Δεν χρειάζεται να είναι πολιτικοί δηλαδή, μπορούν κάλλιστα να είναι και YouTubers ή και pop stars παγκόσμιου βελληνεκούς, όπως η Billie Eilish.

Η Billie Eilish ζήτησε από τους ανθρώπους να σταματήσουν να συζητούν περί της σεξουαλικότητάς της, κατηγορώντας μάλιστα το περιοδικό Variety ότι της έκανε outing. Η τραγουδίστρια παραδέχτηκε ότι την έλκουν οι γυναίκες σε μία πρόσφατη συνέντευξή της για το Variety. Μετά την κυκλοφορία του τεύχους, η Billie Eilish με μία ανάρτησή της «ευχαρίστησε» ειρωνικά το Variety για το outing.

Αν και το outing εξ ορισμού πρέπει να συμβαίνει από κάποιον τρίτο και η Billie Eilish ήταν εκείνη που είπε ότι την έλκουν οι γυναίκες, κατηγόρησε το περιοδικό για ερώτηση που δέχτηκε σε τελετή απονομής βραβείων από δημοσιογράφο, για το αν στ’ αλήθεια ήθελε να κάνει το δικό της coming out με αυτή τη συνέντευξη.

Αν κι έδειχνε χαλαρή στο κόκκινο χαλί, στο Instagram post της που ακολούθησε η Billie Eilish, δεν φαινόταν τόσο chill για όλα αυτά. Με μία φωτογραφία που δείχνει το παντελόνι και το εσώρουχό της κατεβασμένο και μια ζώνη με δύο γυναίκες, η τραγουδοποιός αναφέρθηκε στο Variety κι αυτό που η ίδια βίωσε ως outing.

«Ευχαριστώ Variety για το βραβείο μου επίσης για το ότι μου έκανες outing, σε ένα κόκκινο χαλί στις 11 το πρωί, αντί να μου μιλήσεις για όλα τα άλλα που έχουν σημασία. Μου αρέσουν τα αγόρια και τα κορίτσια, αφήστε με ήσυχη γι’ αυτό παρακαλώ, ειλικρινά ποιος νοιάζεται;», ανέφερε η Billie Eilish. Στη συνέντευξή της για το περιοδικό, η Billie Eilish είχε μιλήσει για το πώς είναι για μία νέα γυναίκα να μεγαλώνει κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας και πως ένιωθε δέος μπροστά σε άλλες γυναίκες.

«Ποτέ δεν ένιωσα ότι μπορούσα να συνδεθώ με τα κορίτσια πολύ καλά. Τα αγαπώ τόσο πολύ. Τα αγαπώ ως ανθρώπους. Με έλκουν ως άνθρωποι. Με έλκουν πραγματικά», είχε δηλώσει. Όταν, λοιπόν, ρωτήθηκε στο κόκκινο χαλί για τη σεξουαλικότητά της απάντησε: «Δεν είχα καταλάβει ότι οι άνθρωποι δεν το ήξεραν. Είδα το άρθρο και είπα “Ω, μάλλον έκανα coming out σήμερα”. Αλλά είναι κάτι που με ενθουσιάζει. Είναι ωραίο που το ξέρουν». (Τίποτα δεν προμήνυε τη συνέχεια όπως κατάλαβες).

Επιπλέον είπε ότι δεν πιστεύει πραγματικά στο concept του coming out και την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποκαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους. «Δεν μπορούμε απλά να υπάρχουμε;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Το κάνω αυτό για πολύ καιρό και απλά δεν μιλούσα γι’ αυτό». Στα βραβεία Hitmakers όπου ειπώθηκαν τα παραπάνω, εκείνη και ο αδερφός και συνεργάτης της, Finneas, παρέλαβαν το βραβείο Κινηματογραφικού Τραγουδιού της χρονιάς για το What Was I Made for, από την ταινία Barbie.

Στο post της Billie Eilish υπήρξαν επικριτικά σχόλια που την κατηγορούσαν ότι όταν μιλάς μόνος σου για τη σεξουαλική σου ταυτότητα, δεν είναι outing, αλλά coming out.

«Κανείς δεν σου έκανε outing: Είχες κυριολεκτικά μία συζήτηση με τον δημοσιογράφο και το είπες μόνη σου», «Είσαι πολύ μεγάλη για να κατηγορείς κάποιον για κάτι που έκανες μόνη σου. Το outing είναι κάτι σοβαρό και ο δημοσιογράφος δεν έκανε τέτοιο πράγμα. Αν δεν ήθελες να μιλήσεις γι’ αυτό, μπορείς να το πείς αλλά μην προσποιήσαι ότι δεν το είπες μόνη σου». «Δεν είναι δίκαιο να λες ότι σου έκαναν outing. Είχες μία συζήτηση με μία γκέι δημοσιογράφο για το εξώφυλλο με το οποίο έκανες coming out. Απλά έκανε τη δουλειά της», της έγραψαν και παρόλο που δεν θέλω να υποτιμήσω τα αισθήματα της Billie Eilish, νομίζω ότι έχουν δίκιο.

Επαναλαμβάνω τον ορισμό του outing, που είναι η πράξη της αποκάλυψης του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ΛΟΑΤΚΙ + ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του ατόμου αυτού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να καταλάβεις προς τι η αρνητική κριτική προς την Billie Eilish, είναι όσα υποστήριξε ο YouTuber Δημήτρης Πορφυρόπουλος (Eponimos Alkoolikos), ότι υπέστη από τον λογαριασμό Instagram Soula Glamorous το 2018, τότε που χωρίς να το ξέρει και να το περιμένει, είδε να αποκαλύπτεται ότι είναι ομοφυλόφιλος σε ένα Instagram Story (μπορείς να δεις όλα όσα είπε σε πρόσφατο video του εδώ).

Τη σύγχυση της Biliie Eilish πάντως, μπορώ να την καταλάβω, καθώς μετά τις δηλώσεις της έχασε περίπου 100.000 followers στο Intagram, καθώς όπως καταλαβαίνεις ομοφοβία υπάρχει παντού, κι εδώ στην ταπεινή Ελλάδα και εκεί στον λαμπερό κόσμο του Hollywood.