CELEBRITIES

Παραθλητές τα έβαλαν με την Anne Hathaway κι εκείνη απολογήθηκε για την ταινία “The Witches”

nvision/Associated Press Arthur Mola

Ένα hashtag έκανε την εμφάνισή του στα social media πριν από λίγες ημέρες και γέμισε σιγά σιγά τα social media με φωτογραφίες γυναικών που δήλωναν #notawitch. Το κοινό όλων αυτών των γυναικών ήταν τα διαφορετικά άκρα τους. Ήταν όλες γυναίκες με αναπηρία στα άκρα τους και όλες θέλησαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Όχι, δεν έχουμε επιστρέψει στον μεσαίωνα. Απλά το Hollywood μόλις έκανε μια γκάφα μεγατόνων. Και η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Anne Hathaway, που πρωταγωνίστησε στο λάθος, το παραδέχτηκε.

Στην ταινία “The Witches” που αποτελεί μια νέα μεταφορά του βιβλίου του Roald Dahl με τον ίδιο τίτλο, οι μάγισσες είναι κακές και εμφανίζονται καραφλές, χωρίς δάχτυλα ποδιωών και μόνο με τρία δάχτυλα στα χέρια τους. Όπως καταλαβαίνεις η εμφάνιση τους στην ταινία, έφερε ανησυχία καθώς ίσως να διαιωνίζει στερεότυπα που θέλουν τους ανθρώπους με αναπηρία στα άκρα να είναι «μη φυσιολογικοί» και «τομακτικοί». Η Anne Hathaway υποδύεται τη Μεγάλη Κακή Μάγισσα της ταινίας.

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανόμενων της κολυμβήτριας Amy Marren και της τριαθλήτριας Claire Cashmore κατηγόρησαν τους δημιουργούς της ταινίας για την έλλειψη προβληματισμού που έδειξαν όταν δημιουργούσαν τους χαρακτήρες των μαγισσών.

«Σκεφτήκατε πολύ το πώς αυτή η απεικόνιση των διαφοροποιήσεων στα άκρα θα επηρέαζε την κοινότητα των ατόμων με διαφοροποιήσεις στα άκρα. Ο φόβος μουε είναι ότι τα παιδιά που θα δουν αυτή την ταινία, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αυθεντική εκδοχή του Roald Dahl απέχει από αυτό και θα αρχίσουν να φοβούνται τις διαφορές στα άκρα», σημείωσε η Amy Marren.

Ο Roald Dahl παρουσιάζει τις μάγισσες να έχουν απλά γαμψά νύχια, ωστόσο ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος (μαζί με τους Kenya Barris και Guillermo del Torro) Robert Zemeckis προτίμησε να τις παρουσιάσει με τρία δάχτυλα. Η εικόνα των χεριών τους θυμίζει αυτή της εκτρωδακτυλίας, μίας δυσμορφίας των χεριών που που προέρχεται από την έλλειψη ενός ή περισσότερων δακτύλων.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το hashtag #notawitch και οι μαρτυρίες ανθρώπων που ήδη έχουν βιώσει την περιθωριοποίηση σε μικρότερη ηλικία λόγω της εκτρωδακτυλίας.

Μερικές από τις αντιδράσεις στα social media

Η απολογία της Anne Hathaway

Η Anne Hathaway με ένα post στο Instagram απολογήθηκε για την προσβολή στην κοινότητα των ατόμων με αναπηρία. Δημοσίευσε ένα video του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Lucky Fin Project” και το συνόδευσε με τα παρακάτω λόγια.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι κάνω ότι μπορώ για να έχω ευαισθησία για τα αισθήματα και τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων, όχι λόγω κάποιου φόβου περί πολιτικής ορθότητας, αλλά επειδή το να μην πληγώνω τους άλλους μοιάζει βασική αρχή της αξιοπρέπειας την οποία όλοι θα έπρεπε να παλεύουμε να εξασφαλίσουμε», είπε η Anne Hathaway.

«Ως άνθρωπος που πιστεύει στην συμπερίληψη και πραγματικά απεχθάνεται τη σκληρότητα, σας χρωστάω μια συγγνώμη για τον πόνο που προκάλεσα. Συγγνώμη. Δεν συνέδεσα την διαφορετικότητα των άκρων με τον χαρακτήρα μου όταν είδα πώς θα μοιάζει. Αν το έκανα σας το εγγυώμαι ότι δεν θα συνέβαινε αυτό. Ιδιαίτερα θέλω να απολογηθώ στα παιδιά με διαφορετικά άκρα. Τώρα που ξέρω καλύτερα σας υπόσχομαι ότι θα είμαι καλύτερα», συμπλήρωσε η ηθοποιός. Η Anne Hathaway που έχει αποκτήσει δύο παιδιά σημείωσε ότι κάνει μια ακόμα ξεχωριστή απολογία στους ανθρώπους που αγαπούν αυτά τα παιδιά με όσο πάθος αγαπά κι εκείνη τα δικά της.

Η Warner Bros δηλώνει ότι δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και η Warner Bros εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στενοχωρηθήκαμε όταν μάθαμε ότι η απεικόνιση των φανταστικών χαρακτήρων της ταινίας “The Witches” θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση σε ανθρώπους με αναπηρία».

«Κατά την απόδοση της αυθεντικής ιστορίας δουλέψαμε με σχεδιαστές για να σκεφτούμε μια νέα εκδοχή των “σαν γάτας” νυχιών που περιγράφονται στο βιβλίο. Δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση οι θεατές να νιώσουν ότι τα φανταστικά, μη ανθρώπινα πλάσματα αυτά, τους εκπροσωπούσαν. Αυτή η ταινία έχει να κάνει με τη δύναμη της καλοσύνης και της φιλίας. Ελπίζουμε οι οικογένειες και τα παιδιά να απολαύσουν την ταινία και να αγκαλιάσουν αυτό το ενδυναμωτικό, γεμάτο αγάπη θέμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.