CELEBRITIES

Όσα θες να μάθεις για την προσωπαγνωσία που ισχυρίζεται ότι έχει ο Brad Pitt

ⓒ 2021 Jordan Strauss/ Invision/Associated Press Jordan Strauss

Ο Brad Pitt είπε ότι ίσως πάσχει από προσωπαγνωσία, κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητά του να αναγνωρίζει πρόσωπα. Η σοκαριστική εξομολόγησή του δημιούργησε σε όλους μας μία απορία. Τι στο καλό είναι η προσωπαναγνωσία;

Ο Brad Pitt σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι έχει προσωπαγνωσία, μία σπάνια νευρολογική διαταραχή που αναφέρεται και ως «τύφλωση προσώπου». Ο 58χρονος ηθοποιός δεν έχει διαγνωστεί ποτέ με την πάθηση, ωστόσο, όπως είπε στο GQ (στη συνέντευξη που συνόδευσε μία ακόμα εντυπωσιακή του φωτογράφιση), εδώ και χρόνια πασχίζει να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των ανθρώπων.

«Κανείς δεν με πιστεύει, όταν μιλάω για αυτό. Θέλω πολύ να γνωρίσω έναν άνθρωπο που να έχει την ίδια πάθηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Brad Pitt για την προσωπαγνωσία. Ως αποτέλεσμα ο Brad Pitt συχνά έχει δει τους ανθρώπους να τον αποκαλούν «απόμακρο, απρόσιτο και εγωκεντρικό», καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ πιστεύουν ότι τους σνομπάρει όταν δεν τους αναγνωρίζει.

Το 2013 είχε αναφερθεί ξανά σε συνέντευξή του, στην ανικανότητά του να αναγνωρίζει τα πρόσωπα των ανθρώπων. Είχε τονίσει ότι είχε γίνει τόσο έντονο αυτό, που συχνά ήθελε να παραμένει απομονωμένος εξαιτίας του. «Γι’ αυτό μένω σπίτι», είχε πει χαρακτηριστικά. «Νομίζουν ότι δεν τους σέβομαι», σημείωνε και πάλι στην παλιότερη του συνέντευξη στο Esquire για όσους δεν μπορούσε να χαιρετήσει στον δρόμο επειδή δεν αναγνώριζε.

Όλα όσα θες να μάθεις για την προσωπαγνωασία από την οποία ταλαιπωρείται ο Brad Pitt

Σύμφωνα με το National Institute of Neurological Disorders and Stroke, η πάθηση αυτή δεν συνδέεται με την απώλεια μνήμης, τα προβλήματα όρασης ή τις μαθησιακές δυσκολίες. Όπως λέει η συμπεριφορική νευρολόγος Dr. Borna Bonakdarpour στους New York Times, η προσωπαγνωσία δεν μοιάζει με την αχρωματοψία ή με τα προβλήματα όρασης, και δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να ξεχνάς εύκολα ή να προσπαθείς κάποιες φορές να βρεις μία λέξη που έχεις ξεχάσει.

Σύμφωνα με εκείνη, η προσωπαγνωσία, ποικίλει στην ένταση με την οποία εκδηλώνεται. Κάποιοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το αναγνωρίζουν ένα οικείο τους πρόσωπο, όπως έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους, ενώ άλλοι ίσως να μη μπορούν να αναγνωρίσουν ούτε το είδωλό τους στον καθρέφτη. Κάποιοι ακόμα μπορούν να έχουν δυσκολία να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ ένος προσώπου κι ενός αντικειμένου.

Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι με προσωπαγνωσία όπως ο Brad Pitt που ισχυρίζεται ότι είναι ένας από αυτούς, μπορεί να αποκτήσουν χρόνιο άγχος ή να βιώσουν κατάθλιψη εξαιτίας της απομόνωσης και του φόβου που φέρει αυτή η κατάσταση.

Τι το προκαλεί;

Οι άνθρωποι με προσωπαγνωσία, όπως αναφέρουν οι New York Times, ανήκουν σε δύο κατηγορίες: εκείνους που γεννήθηκαν με την πάθηση και εκείνους που την αποκτούν αργότερα στη ζωή τους. Έρευνες δείχνουν ότι η εκ γεννετής προσωπαγνωσία είναι λιγότερο συνήθης κι ενδέχεται να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Εκείνοι που την αποκτούν αργότερα, ίσως το παθαίνουν μετά από τραυματισμό στο κεφάλι ή μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καθώς εξελίσσεται η νόσος Alzheimer σε αυτούς, όπως ανέφερε η Dr. Bonakdarpour. Όσο για τη θεραπεία, δεν υπάρχει.

Αυτό στο οποίο επικεντρώνονται οι επιστήμονες είναι οι τρόποι διαχείρισης της κατάστασης. Οι πάσχοντες από προσωπαγνωσία μαθαίνουν να συγκεντρώνονται σε άλλα χαρακτηριστικά όπως οι φωνές των ανθρώπων, το στιλ που περπατούν ή το χρώμα των μαλλιών τους για να τους αναγνωρίζουν.

Η διάγνωση είναι δύσκολη και χρονοβόρα, και κάπως έτσι πολλοί άνθρωποι με προσωπαγνωσία, όπως και ο Brad Pitt, δεν αποκτούν μία κλινική διάγνωση της κατάστασής τους. Η Dr. Andrey Stojic της Cleveland Clinic πάντως, βλέποντας όσα είπε στο GQ, σημειώνει ότι «Τα προβλήματα που έχει δεν είναι ασυνήθιστα για τους ανθρώπους που βιώνουν αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να γίνει εξουθενωτικό για τους ανθρώπους. Είναι δύσκολο για τους άλλους ανθρώπους να το καταλάβουν», σημείωσε.