CELEBRITIES

Olivia Hussey: 6 πράγματα που δεν ξέρεις για την «Παναγία» του Ιησού από τη Ναζαρέτ

NBC/NBCU Photo Bank/Getty Images/Ideal Image

Το διαχρονικό τηλεοπτικό αριστούργημα του Franco Zeffirelli, Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, είναι η σειρά που στην Ελλάδα τουλάχιστον βλέπουμε κάθε Πάσχα ανελλιπώς. Η επική μίνι σειρά που γυρίστηκε μεταξύ 1975 και 1976 και προβλήθηκε για πρώτη φορά την επόμενη χρονιά, αρχικά στην ιταλική τηλεόραση, έχει σημαδέψει όχι μόνο τον κινηματογράφο, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το Πάσχα στην Ελλάδα. Ο Robert Powell ως Ιησούς και η Olivia Hussey ως Παναγία, για παράδειγμα, είναι πρόσωπα που έχουν εντυπωθεί στη μνήμη μας στους ρόλους αυτούς μια ολόκληρη ζωή. Κι αν δεν τους δούμε στην οθόνη μας, δεν καταλαβαίνουμε από Πάσχα είτε είμαστε στο χωριό, είτε στην πόλη.

Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1975, ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1976 και έγιναν στο Μαρόκο και την Τυνησία. Οι σκηνές των συναγωγών τραβήχτηκαν στο νησί Djerba,ενώ οι σκηνές της Ιερουσαλήμ τραβήχτηκαν στην πόλη της Τυνησίας Μοναστήρι. Λόγω των φτωχών Αγγλικών κάποιων κομπάρσων που επιλέχθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό, όλες οι ομιλίες τους ηχογραφήθηκαν ξανά σε στούντιο. Ανάμεσα στις φωνές και τα πρόσωπα που σίγουρα έχουν παραμείνει στην μνήμη σου για πάντα, όπως σου ανέφερα και στον πρόλογο, είναι εκείνο της Olivia Hussey, της «Παναγίας» του Franco Zeffirelli, που στα 26 της χρόνια έδινε μία ερμηνεία ζωής στην ταινία.

Το πρόσωπό της έχει εντυπωθεί στη μνήμη σου κι έχει σχεδόν ταυτιστεί, νεανικό όπως το γνώρισες, με αυτό της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού. Πόσα όμως ξέρεις για την Olivia Hussey, τη γυναίκα που υποδύθηκε αυτόν τον εμβληματικό ρόλο;

Η Olivia Hussey ξεκίνησε να παίζει στο θέατρο στα 13 της

Η Olivia Hussey είναι Βρετανικής και Αργεντίνικης καταγωγής. Ο πατέρας της ήταν τραγουδιστής της όπερας και η μητέρα της γραμματέας αλλά χώρισαν όταν ήταν 2 ετών και εκείνη αρχικά έμεινε με τον πατέρα της, στον οποίο μάλλον οφείλεται και το καλλιτεχνικό της γονίδιο. Μετακόμισε στο Λονδίνο στα 7 της, άρχισε να πηγαίνει από πολύ νωρίς σε θεατρικό σχολείο και στα 13 της ξεκίνησε να παίζει στο θέατρο με τη Vanessa Redgrave. Εκεί μάλιστα λέγεται ότι την είδε ο Zeffirelli και η αθωότητα και η ομορφιά της τον αιχμαλώτισαν. Έτσι 3 χρόνια αργότερα όταν θέλησε να γυρίσει την ταινία του Ρωμαίος και Ιουλιέττα είδε 800 ηθοποιούς για να καταλήξει ότι εκείνη ήταν η Ιουλιέττα του.

Η μήνυσή της για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα που απορρίφθηκε

Το 2023 η Olivia Hussey μετά από πολλά χρόνια είδε το όνομά της να κοσμεί και πάλι πηχιαίους τίτλους άρθρων που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Μαζί με τον Leonard Whiting, τον κινηματογραφικό Ρωμαίο του Zeffirelli αποφάσισαν να μηνύσουν την εταιρεία παραγωγής Paramount Pictures για σεξουαλική εκμετάλλευση μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία της ταινίας.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Ρωμαίος και Ιουλιέττα ήταν 15 και 16 ετών αντίστοιχα όταν γύρισαν την ταινία και συμμετείχαν σε γυμνές ερωτικές σκηνές. Οι δύο ηθοποιοί αποφάσισαν τον Ιανουάριο του 2023 να καταθέσουν μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Santa Monica, κατηγορώντας την παραγωγή για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση, εξαπάτηση και συναισθηματική χειραγώγηση με πρόθεση.

Σύμφωνα με τη μήνυσή τους -υπενθυμίζεται ότι ο Franco Zeffirelli δεν είναι στη ζωή- ο σκηνοθέτης της ταινίας τους είχε πει ότι δεν θα είναι γυμνοί και θα φορούν ρούχα στο χρώμα του δέρματος. Ωστόσο αποφάσισε ότι η σκηνή θα αποτύχει αν δεν ήταν γυμνοί. Αφού τους διαβεβαίωσε ότι κανένα μέλος του σώματός τους δεν θα φανεί στην κάμερα τους είπε να βγάλουν τα ρούχα τους και να παίξουν. Η αλήθεια είναι ότι φάνηκαν γυμνά μέλη του σώματός τους σε μία εποχή που το #MeToo έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η Olivia Hussey και ο Leonard Whiting, που εν μία νυκτί έγιναν διάσημοι μέσα από την ταινία, διεκδίκησαν 500 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο που βίωσαν και τις διαταραχές άγχους που αντιμετώπισαν καθώς και για διαφυγόντα κέρδη και για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που έχασαν εξαιτίας αυτής της σκηνής.

Οι 2 ηθοποιοί εκμεταλλεύτηκαν ένα χρονικό παραθυράκι στον νόμο περί σεξουαλικής κακοποιήσης στην Καλλιφόρνια, που για ένα διάστημα δεν αναγνώριζε χρονικούς περιορισμούς στην καταγγελία σεξουαλικών κακοποιήσεων σαν αυτή που θεωρούν ότι βίωσαν οι 2 τότε έφηβοι.

Δικαστήριο του Los Angeles αποφάνθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 να απορρίψει την αγωγή των ηθοποιών, κρίνοντας ότι η απεικόνισή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί παιδική πορνογραφία κι ότι κατέθεσαν την αγωγή τους πολύ αργά.

Η σκηνή που τη συγκλόνισε στον Ιησού από τη Ναζαρέτ

Αν και σήμερα δεν θεωρεί την πρώτη συνεργασία της με τον Zeffirelli ιδανική η Olivia Hussey του είπε και πάλι το «ναι» όταν ήρθε η ώρα για τα casting του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Ο ρόλος της Μαρίας της μητέρας του Ιησού άνηκε δικαιωματικά στα γαλάζια της, αθώα μάτια. «Η ερμηνεία του Robert στον σταυρό δεν μπορεί να διδαχθεί. Και το πάθος του Zeffirelli γι’ αυτό το project που ήταν τόσο δύσκολο να γυριστεί. Είμασταν 9 μήνες στην έρημο. Γίναμε τελικά μια μεγάλη οικογένεια», είχε πει για τα γυρίσματα σε συνέντευξή της η Olivia Hussey.

Την Κυριακή του Πάσχα του 2022, η Olivia Hussey πραγματοποίησε μία ανάρτηση, χρησιμοποιώντας ένα στιγμιότυπο της θρυλικής μίνι σειράς. Μαζί παρέθεσε και τα λόγια που είχε γράψει στην αυτοβιογραφία της για τη σκηνή του θρήνου της Παναγίας μετά τη σταύρωση του Ιησού.

«Ένα ζαλιστικό κύμα θλίψης μαζεύτηκε μέσα μου και έκλαψα σαν μία μητέρα που έχει χάσει τον γιο της. Θυμάμαι να γονατίζω και να τον σηκώνω προς το μέρος μου, να τον κρατάω κοντά μου. Θυμάμαι μία καταιγίδα δακρύων. Όλο έμοιαζε τόσο μακρινό. Θυμάμαι να με σηκώνουν και να με βάζουν κοντά στο σώμα του Robert, και περιέργως δεν θυμάμαι τίποτα άλλο», γράφει. Κι όμως όλοι οι υπόλοιποι θυμόμαστε τα πάντα σαν να είδαμε τη σκηνή μόλις το προηγούμενο δευτερόλεπτο.

Η Μητέρα Τερέζα υπήρξε ένας ακόμα σημαντικός ρόλος της

Για την Olivia Hussey ακουλούθησαν ρόλοι στις ταινίες Death on the Nile με τον Peter Ustinov, The Cat and the Canary, Virus, Ivanhoe και Turkey Shot. Επίσης συμμετείχε στο video clip του Michael Jackson, Liberian Girl ενώ το 2003 όταν έπαιξε τον ρόλο της Μητέρας Τερέζας στην ομώνυμη ταινία για την ζωή της. Το 2015 έπαιξε στην ταινία Social Suicide, ενώ η ηθοποιός συνεχίζει την πορεία της δανείζοντας τη φωνή της σε animation και video games. Πιο πρόσφατα, το 2018, η Hussey εξέδωσε και την αυτοβιογραφία της με τίτλο: The Girl on the Balcony: Olivia Hussey Finds Life After Romeo and Juliet.

Η Olivia Hussey είχε να παλέψει με την αγοραφοβία, το άγχος και το τραύμα της κακοποίησης

Όσο για το γιατί δεν την έχεις δει συχνά από τότε που έπαιξε την Παναγία ως τώρα, να σε ενημερώσω πώς η Olivia Hussey δίνει διαχρονικά τη μάχη της με την αγοραφοβία, εξαιτίας της οποίας μάλιστα είχε αφήσει την υποκριτική για 2 χρόνια μετά τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα. Η ίδια μιλώντας στο podcast Soul Stories έβρισκε τη διαδικασία των οντισιόν τραυματική.  Ευτυχώς η αγοραφοβία δεν την εμπόδισε να φτιάξει τον δικό της λογαριασμό στο Instagram και έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο αυτή η αθωότητα που είχε όταν την γνωρίσαμε, παραμένει ως τώρα γραμμένη σε κάθε χαρακτηριστικό του προσώπου της.

Η Olivia Hussey δεν έζησε μόνο τραυματικές οντισιόν, αλλά και την σωματική κακοποίηση από έναν από τους πρώτους της συντρόφους, τον Christopher Jones, όπως αποκάλυπτε στην αυτοβιογραφία της. Επιπλέον η ζωή της γλίτωσε στο τσάκ το 1969, όταν και σχεδίαζε να μείνει κι εκείνη στην έπαυλη του τότε μάνατζέρ της, Rudi Altobelli στο Los Angeles, την οποία νοίκιαζε η Sharon Tate και ο Roman Polanski. Λίγο πριν τη μετακόμισή της εκεί, η εγκυμονούσα Sharon Tate και φίλοι της, δολοφονήθηκαν από μέλη της αίρεσης του Charles Manson.

Τα παιδιά της που έγιναν ηθοποιοί και τα όνειρά της για το μέλλον

Η ευτυχία στην προσωπική της ζωή κάποτε ήρθε, μετά από αυτή τη σειρά από ατυχή γεγονότα. Η 70χρονη σήμερα Olivia Hussey έχει κάνει 3 γάμους ενώ είναι μητέρα και πλέον και γιαγιά. Το 1971 παντρεύτηκε τον Dean Paul Martin, γιο του Dean Martin και συνάδελφό της. Απέκτησαν έναν γιο που ακολούθησε τα χνάρια τους στην υποκριτική τον Alexander.

Ο γιος της, Alex στον γάμο του.

Χώρισαν το 1978 και 9 χρόνια αργότερα ο Dean σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Το 1980 παντρεύτηκε τον Ιάπωνα τραγουδιστή Akira Fuse (χώρισαν το 1989) με τον οποίο απέκτησε έναν γιο ακόμα, τον Max, ενώ από τον τρίτο της γάμο με τον Αμερικανό μουσικό της rock David Glen Eisley απέκτησε το 1993 μία κόρη την India. Και η India έγινε ηθοποιός.

Με τον γιο της, Max.

Με τον τρίτο της σύζυγο στην αρχή της γνωριμίας τους.

Με την κόρη της, India.

«Θέλω στο μέλλον να έχω μια οικονομική σταθερότητα, γιατί είμαι μεγάλη πια. Θέλω να δω μια ανακούφιση από το στρες που προέρχεται από τα οικονομικά προβλήματα», είπε στο ίδιο podcast η Olivia Hussey εξηγώντας ότι έχασε πολλά από τα χρήματά της και αναγκάστηκε να πουλήσει το ιδιότκτητο σπίτι της, λόγω κακής διαχείρισης κάποιου μάνατζερ που όπως είπε εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη της. «Όλα τα άλλα είναι όπως τα θέλω, γιατί έχω μια ευλογημένη και ευτυχισμένη οικογένεια. Είμαι υπερήφανη για τα 3 μου παιδιά. Ο David με βοήθησε να μεγαλώσω και τους γιους μου μαζί με τους πατεράδες τους. Αλήθεια δεν υπάρχει κάτι άλλο να ζητήσω σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.