CELEBRITIES

Οι διάσημοι που έχουν υπάρξει δάσκαλοι

Instagram.com/maria_kavogianni_official

«Η εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», είχε αναφέρει στο μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης 2023, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres. Κι έτσι ακριβώς είναι γι’ αυτό και οφείλουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους και να δίνουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι, μεταξύ άλλων, οι άνθρωποί της που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν το μέλλον στα παιδιά. Η δουλειά του δασκάλου είναι μία δύσκολη δουλειά. Αλλά κάποιοι την κάνουν με αυταπάρνηση. Ανάμεσά τους έχουν υπάρξει και οι παρακάτω διάσημοι. Διάσημοι που έχουν υπάρξει ή είναι σήμερα δάσκαλοι, έχουν περάσει από τις τάξεις και από αυτόν τον ρόλο κι έχουν διαπιστώσει στην πράξη τις απαιτήσεις του.

Είτε έγιναν πρώτα διάσημοι κι έπειτα δάσκαλοι, είτε υπήρξαν δάσκαλοι πριν τελικά αποφασίσουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους, οι άνθρωποι που θα δεις στην παρακάτω λίστα βρέθηκαν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και προσπάθησαν να κάνουν ό,τι καλύτερο. Βρέθηκαν στη θέση των δασκάλων, των προσώπων που έχουν τη δύναμη και την ευκαιρία να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, να διαμορφώσουν την προσωπικότητά μας και να μας ωθήσουν στο να διεκδικούμε ισότιμες κοινωνίες με πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και με κανέναν περιορισμό στα όνειρα των μικρών μαθητών του κόσμου.

Το να είσαι δάσκαλος είναι μία από τις πιο σημαντικές και πιο επιδραστικές δουλειές που μπορείς να αναλάβεις. Κάποιοι από τους διάσημους που θα δεις παρακάτω, έμειναν τόσο σε αυτό το επάγγελμα που κατάφεραν να εκτιμήσουν ότι είναι «μία από τις πιο ανταποδοτικές δουλειές» και αυτή που μπορεί να σε κάνει «μέρος της λύσης» για την προσφορά καλύτερης εκπαίδευσης στα παιδιά, όπως θα δεις σε δηλώσεις τους. Αυτοί είναι οι διάσημοι που έχουν υπάρξει δάσκαλοι. Άλλοι καλοί κι άλλοι κακοί. Πάντως όλοι δοκίμασαν αυτόν το επαγγελματικό δρόμο, ακόμα κι αν μετά τη δοκιμάσια (ευτυχώς για κάποιες περιπτώσεις, όπως η αμέσως επόμενη) άλλαξαν πορεία.

Liam Neeson

fit άνδρες Hollywood διάσημοι δάσκαλοι @2023 Evan Agostini/ Invision/AP Images

Ο Liam Neeson είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τα χνάρια της αδερφής του και να δοκιμαστεί στη διδασκαλία. Δούλεψε ως δάσκαλος στο St. Mary College στην Αγγλία μέχρι που μία κακή εμπειρία, κατά την οποία βιαιοπράγησε απέναντι σε μαθητή του, ευτυχώς τον έκανε να αναθεωρήσει τα επαγγελματικά σχέδιά του.

«Υπήρχαν πάντα θέματα πειθαρχίας, μέχρι να ησυχάσουν τα παιδιά και να ξεκινήσει το μάθημα. Ένα συγκεκριμένο παιδί δεν ήθελε να ηρεμήσει, ήθελε να διακόπτει το μάθημα. Τον πλησίασα και του ζήτησα να φύγει από την τάξη και να περιμένει έξω. Αμέσως τράβηξε μαχαίρι εναντίον μου. Η αντίδρασή μου ήταν να του ρίξω μπουνιά, που δεν έπρεπε να το κάνω, αλλά ένιωσα να απειλούμαι», είχε πει ο Liam Neeson σύμφωνα με το ESPN.

Sheryl Crow

Η τραγουδίστρια αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Missouri, με πτυχίο στη Μουσική σύνθεση, Ερμηνεία και Εκπαίδευση. Η πρώτη της δουλειά ήταν ως δασκάλα μουσικής σε δημοτικό σχολείο του Saint Louis. Περνούσε τις νύχτες και τα σαββατοκύριακά της προσπαθώντας να ξεκινήσει τη μουσική της καριέρα και τελικά εγκατέλειψε τη θέση της, όταν προσλήφθηκε για να κάνει φωνητικά στον Michael Jackson στο Los Angeles.

Η Sheryl Crow δεν ξέχασε την αγάπη της για τη διδασκαλία. Είναι εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Adopt A Classroom, που παρέχει χρηματοδότηση σε δασκάλους και σχολεία για να αγοράσουν απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό.

Lin Manuel Miranda

Όταν έγραφε το πρώτο του μιούζικαλ o δημιουργός των επιτυχιών όπως το Hamilton, Lin Manuel Miranda ήταν επίσης αναπληρωτής δάσκαλος στο Hunter College High School στη Νέα Υόρκη. Αποκάλεσε αυτή τη δουλειά την «μία από τις πιο ανταποδοτικές» που είχε κάνει. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη διδασκαλία για να μπορεί να αφοσιωθεί στο γράψιμο full time.

Πατρίκιος Κωστής

διάσημοι δάσκαλοι Papadakis Press

Αντίθετο δρόμο με τους υπόλοιπους διάσημους αυτής της λίστας ακολούθησε ο ηθοποιός Πατρίκιος Κωστής. Εκείνος πρώτα δοκιμάστηκε ως ηθοποιός, αλλά στη συνέχεια θέλησε να ακολουθήσει ένα άλλο παιδικό του όνειρο, αυτό του δασκάλου.

«Όταν τελείωσα το σχολείο ήθελα να κάνω 3 πράγματα. Πιλότος, ηθοποιός και δάσκαλος. Δούλευα ως ηθοποιός 10 χρόνια, και αποφάσισα να πάω σε δημόσιο ΙΕΚ ως βοηθός νηπιαγωγού. Το τελείωσα, μετά έδωσα κατατακτήριες και πέρασα παιδαγωγικό. Φέτος θα διδάσκω στην Α’ δημοτικού. Σε αυτή την τάξη είσαι μπαμπάς», είχε αναφέρει.

Jesse Williams

Δάσκαλος στη Philadelphia, όπως ήταν και οι γονείς του έγινε, μόλις αποφοίτησε από το Temple University, ο ηθοποιός της σειράς Grey’s Anatomy. Δίδασκε Αμερικανικές Σπουδές, Αφρικανικές Σπουδές και Αγγλικά για 6 χρόνια.

«Μεγάλωσα στο Chicago σε μία υποβαθμισμένη περιοχή, με υπερπληθυσμό στα σχολεία και τάξεις που περιλάμβαναν μαθητές δύο διαφορετικών τάξεων μαζί. Μετακόμισα έπειτα σε ένα προάστιο και είχα μία υγιή εμπειρία σε δημόσιο σχολείο. Ανακάλυψα ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο από τις πολλές Αμερικές που έχουμε. Είχα πολύ καλύτερη εκπαίδευση και προσβάσεις εξαιτίας του ταχυδρομικού μου κώδικα κι ήθελα να είμαι μέρος της λύσης οπότε ξεκίνησα να δουλεύω ως δάσκαλος στην κοινότητά μου μετά τις σπουδές μου», είχε πει στο Essence.

Καίτη Κωνστανίνου

Καθηγήτρια σε γυμνάσιο υπήρξε για κάποια χρόνια η Καίτη Κωνσταντίνου, πριν βρεθεί να σπουδάζει υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης. Η ίδια έχει παραδεχτεί ότι ο ρόλος της καθηγήτριας ήταν ο πιο δύσκολος με τον οποίο έχει αναμετρηθεί στη ζωή της.

«Για μένα ήταν ο πιο δύσκολος ρόλος. Όταν έχεις 30 παιδιά μπροστά σου και πρέπει να τα διδάξεις. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Νομίζω ότι δεν ήμουν πολύ καλή δασκάλα», είχε πει με ειλικρίνεια σε συνέντευξή της στον Τηλεθεατή.

Sting

Πριν γίνει διάσημος, ο Sting ήταν δάσκαλος του St. Catherine Convent School στην Αγγλία όπου δίδασκε Αγγλικά και Μουσική. Επιπλέον προπόνησε και τη σχολική ομάδα ποδοσφαίρου. «Μία από τις πιο σημαντικές δουλειές στον πλανήτη είναι να διδάσκεις τα παιδιά. Όλο το μέλλον μας εξαρτάται από την εκπαίδευση των παιδιών», έχει σχολιάσει.

Billy Crystal

«Καθόμουν στο γραφείο κι έβγαζα 42,5 δολάρια την ημέρα και όποτε έλειπε ένας δάσκαλος πήγαινα και τον αντικαθιστούσα. Δίδασκα τα πάντα. Στεκόμουν μπροστά στην τάξη και τους έλεγα: “Δεν ξέρω τίποτα από φυσική, αλλά ακούστε, μπαίνουν δύο τύποι σε ένα μπαρ“. Είχα μόλις πριν λίγα χρόνια τελειώσει το σχολείο. Δεν μπορούσα καν να μιλάω στους άλλους δασκάλους στον ενικό», είχε πει για την εμπειρία του με τη διδασκαλιά ο κωμικός Billy Crystal σε συνέντευξή του στην Oprah Winfrey.

Μαρία Καβογιάννη

Για 7 χρόνια δούλεψε η Μαρία Καβογιάννη ως δασκάλα. «Σαν δασκάλα ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη που έκανα αυτό το επάγγελμα και ήθελα να δώσω παιδιά πάρα πολλές πληροφορίες, να μάθουν πολλά πράγματα και ιδίως για την τέχνη. Ασχολήθηκα πάρα πολύ με τα παιδιά του δημοτικού όπου και δούλεψα για επτά χρόνια», είχε εξομολογηθεί στην εκπομπή Μαμά- Δες η Μαρία Καβογιάννη.

«Και βέβαια ήμουν πάρα πολύ φιλότιμη δασκάλα γιατί ήθελα να κάνω στα παιδιά ό,τι μπορούσα περισσότερο ανεξαρτήτως από την μεγάλη μου ανάγκη να τους μάθω τέχνη κυρίως. Αναγκαστικά δίδαξα και πάρα πολλά άλλα μαθήματα όπως γεωγραφία, ανθρωπολογία, ιστορία και έχω πολλές αναμνήσεις», πρόσθετε η ηθοποιός που στη συνέχεια άφησε τη διδασκαλία για την υποκριτική. Το δημοτικό μπορεί να έχασε μία φιλότιμη δασκάλα, αλλά η τέχνη κέρδισε μία υπερταλαντούχα ηθοποιό.