CELEBRITIES

Οι διάσημοι καλλιτέχνες με τις πιο ακριβές συλλογές τέχνης

@2023 Jordan Strauss/Invision/AP, File/AP Images

Μπορεί εμείς να βλέπουμε τα έργα τέχνης στις βόλτες μας στα μουσεία, αλλά κάποιοι stars της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας τα βλέπουν κρεμασμένα στο σαλόνι τους. Οι διάσημοι καλλιτέχνες πραγματοποιούν επενδύσεις μέσα από τις αγορές έργων τέχνης και και τη δημιουργία των δικών τους συλλογών. Κάποιοι αγαπούν τόσο την τέχνη που έχουν επενδύσει πολλά, πολλά εκατομμύρια δολάρια σε αυτήν. Αυτοί είναι οι διάσημοι καλλιτέχνες με τις πιο ακριβές συλλογές τέχνης.

Είτε το κάνουν για να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες στηρίζοντας τη δουλειά τους, είτε χρησιμοποιούν τα έργα καλλιτεχνών για να δημιουργήσουν το δικό τους πακέτο επενδύσεων, είτε επειδή πολύ απλά είναι φιλότεχνοι, οι διάσημοι που θα δεις σε αυτή τη λίστα έχουν δημιουργήσει τις πιο ακριβές συλλογές τέχνης

Οι διάσημοι με τις πιο ακριβές συλλογές τέχνης

George Lucas – 400 με 600 εκατομμύρια δολάρια

O George Lucas το 2018 στο σκάψιμο των θεμελίων για το μουσείο που ετοιμάζει.

Ο σκηνοθέτης George Lucas έχει τόσο μεγάλη αγάπη για την τέχνη, που σκοπεύει να ανοίξει το δικό του μουσείο. Το The Lucas Museum of Narrative Art θα περιέχει πολλά και διαφορετικά είδη τέχνης, όπως ταινίες σαν τα Star Wars του George Lucas, φωτογραφίες, πίνακες της αναγέννησης και ρωμαϊκά γλυπτά και θα ανοίξει το 2025 στο Los Angeles. Επιπλέον θα φιλοξενήσει έργα από την τεράστια συλλογή έργων τέχνης του George Lucas, που περιλαμβάνει έργα των Norman Rockwell, N.C. Wyeth και του καρτουνίστα R. Crumb. Μαζί με τη σύζυγό του, Mellody Hobson, εκτιμάται ότι έχουν αποκτήσει έργα τέχνης αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η αξία αυτή μπορεί να φτάνει και τα 600 εκατομμύρια δρολάρια.

Steven Spielberg – 240 εκατομμύρια δολάρια

@2022 Gregorio Borgia,file/AP Images

Σύμφωνα με έκθεση του Wealth-X που δημοσιεύτηκε το 2015, η αξία της συλλογής έργων τέχνης του σκηνοθέτη Steven Spielberg έφτανε τα 240 εκατομμύρια δολάρια. Ο διάσημος σκηνοθέτης αγαπά τον ιμπρεσιονισμό και τους Αμερικανούς καλλιτέχνες, όπως ο Norman Rockwell και ο Edward Hopper, έργα των οποίων περιλαμβάνονται στην προσωπική του συλλογή τέχνης.

Jack Nicholson- 150 εκατομμύρια δολάρια

διάσημοι συλλέκτες με τις πιο ακριβές συλλογές τέχνης O Γαλλος γλύπτης Cesar «συστήνει» το γλυπτό του "Napoleon" στον Jack Nicholson σε μουσείο στο Παρίσι. / @2022 Adeline Bommart/AP Images
O Γαλλος γλύπτης Cesar «συστήνει» το γλυπτό του “Napoleon” στον Jack Nicholson σε μουσείο στο Παρίσι.

Τα 150 εκατομμύρια δολάρια αγγίζει η αξία της συλλογής έργων τέχνης του Jack Nicholson, σύμωνα με το celebritynetworth.com. Και πώς όχι, αφού η συλλογή του περιλαμβάνει έργα των Picasso, Matisse, Modigliani, Magritte και Rodin.

Madonna – 100 εκατομμύρια δολάρια

Πίνακες της Frida Kahlo περιλαμβάνει η συλλογή έργων τέχνης της Madonna, που η αξία της εκτιμάται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Mία αυτοπροσωπογραφία της Frida Kahlo θα δεις στην παρακάτω δημοσίευσή της στο Instagram.

Η Madonna αγαπά τόσο τα έργα κλασικής, όσο και μοντέρνας τέχνης. Η συλλογή της περιλαμβάνει επίσης έργα του συζύγου της Frida Kahlo, Diego Rivera, του Pablo Picaso, του Fernard Leger (είχε πουλήσει μάλιστα έναν από αυτούς σε δημοπρασία για 7,2 εκατομμύρια δολάρια τα οποία διοχέτευσε στο φιλανθρωπικό ίδρυμά της) της Tamara de Lempicka (θεωρείται η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που έγινε star), του Man Ray και της φωτογράφου Marilyn Minter.

Στηρίζει όμως και σύγχρονους καλλιτέχνες όπως τον Γάλλο street artist, Thierry Guetta (γνωστό και ως Mr. Brainwash) από τον οποίο ζήτησε να δημιουργήσει το εξώφυλλο του album της, Celebration.

Jay Z – 70 εκατομμύρια δολάρια

Εκτός από το ότι κάνει αναφορές σε καλλιτέχνες στα τραγούδια του, ο Jay- Z τα έχει επίσης ερμηνεύσει μπροστά σε ένα τεράστιο άγαλμα του Jeff Koons το 2017.

διάσημοι συλλέκτες με τις πιο ακριβές συλλογές τέχνης O Jay Z στη σκηνή του V Festival το 2017 στην πόλη Chelmsford της Αγγλίας. Πίσω του ένα γλυπτό του Jeff Koons. / Jim Dyson/Getty Images/Ideal Image
O Jay Z στη σκηνή του V Festival το 2017 στην πόλη Chelmsford της Αγγλίας. Πίσω του ένα γλυπτό του Jeff Koons.

Η προσωπική του συλλογή τέχνης είναι τεράστια και η αξία της εκτιμάται περίπου στα 70 εκατομμύρια δολάρια. Πάνω από το τζάκι του κρέμεται ένα διάσημο έργο του Andy Warhol από τη σειρά των Rorschach που δημιούργησε. Επιπλέον έχει τον πίνακα Mecca του Jean – Michel Basquiat, τον οποίο θεωρήθηκε ότι «σύστησε» σε νέες γενιές, ενώ σε δημοπρασία είχε ξοδέψει 10 χιλιάδες δολάρια για ένα έργο του Samuel Levi Jones.

Brad Pitt- 25 εκατομμύρια δολάρια

O Brad Pitt που πρόσφατα μπήκε και στον χώρο της τέχνης ως γλύπτης, είναι και ένας πολύ δυνατός συλλέκτης έργων τέχνης. Η αδυναμία του είναι η μοντέρνα τέχνη και σύμφωνα με την εφημερίδα Metro είναι ανάμεσα στους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν πείσει τον Banksy να δημιουργήσει έργα επί πληρωμή γι’ αυτούς.

Επιπλέον, το 2009 είχε γραφτεί στους Los Angeles Times ότι επένδυσε 1 εκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει μόνο έναν πίνακα του Γερμανού ζωγράφου Neo Rauch.

 

Leonardo DiCaprio – 18 εκατομμύρια δολάρια

διάσημοι συλλέκτες με τις πιο ακριβές συλλογές τέχνης @2023 Jordan Strauss/Invision/AP, File/AP Images

Στα 18 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η αξία της συλλογής έργων τέχνης του Leonardo DiCaprio, που δεν είναι γνωστός μόνο για τον ακτιβισμό του για το κλίμα, αλλά και για την αγάπη του για την τέχνη. Στη συλλογή του περιλαμβάνονταν ένας πίνακας 9 εκατομμυρίων δολαρίων του Basquiat κι ένας 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων του Picasso που όμως αναγκάστηκε να δώσει στις Aρχές, καθώς συνδέονταν με μία υπόθεση υπεξαίρεστης χρημάτων στην Μαλαισία. Και οι δύο ήταν δωρεές. Στους πίνακες που ακόμα έχει, περιλαμβάνονται έργα των Ed Rucha και Takashi Murakami.