CELEBRITIES

O Woody Allen απαντά στις κατηγορίες της Dylan Farrow: «Δεν πιστεύω ότι λέει ψέματα»

ⓒ 2021 Luca Bruno/Associated Press

Ο Woody Allen απάντησε στις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον του από την κόρη του, Dylan Farrow σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2020 στην εκπομπή “Sunday Morning” του CBS, η οποία κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου 2021. Αυτή είναι η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του σκηνοθέτη εδώ και 30 χρόνια.

H συνέντευξή του, είχε γυριστεί από το CBS, τον Ιούλιο του 2020 στο πλαίσιο της προώθησης των απομνημονευμάτων του “Apropos of Nothing”, που υπογράφει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης. Σύμφωνα με το δίκτυο ο λόγος που προβλήθηκε τώρα η συνέντευξη του Woody Allen ήταν το «ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αντιπαράθεση που αφορά τον σκηνοθέτη». Στη συνέντευξή του, ο σκηνοθέτης δεν απαντά σε συγκεκριμένες κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του από τη Dylan Farrow στο docuseries “Allen v. Farrow“. Λογικό αν με ρωτάς, αφού η προβολή της μίνι σειράς ντοκιμαντέρ έγινε μετά την συνέντευξη του Woody Allen.

Η απάντηση του Woody Allen στις κατηγορίες της Dylan Farrow

Οι κατηγορίες είχαν διατυπωθεί πρώτη φορά από την Dylan Farrow, το 1992, όταν εκείνη ήταν 7 ετών, κατά τη διάρκεια του εκρηκτικού του χωρισμού από τη μητέρα της, Mia Farrow. Ο Woody Allen δεν αντιμετώπισε ποτέ δίωξη γι’ αυτές αλλά ένας εισαγγελέας από το Connecticut σημείωσε στην απόφασή του ότι πιθανόν να μπορούσε να σταθεί ως ποινική υπόθεση. «Τίποτα απ’ όσα έκανα με τη Dylan στη ζωή μου δεν θα μπορούσε να παρερμηνευθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε στη συνέντευξή του που προβλήθηκε στις 28 Μαρτίου 2021 o Woody Allen.

«Γιατί να το κάνει αυτό ένας τύπος που είναι 57 ετών; Ποτέ δεν κατηγορήθηκα για τίποτα στη ζωή μου και ξαφνικά θα οδηγήσω, εν μέσω μιας φιλονικίας για την επιμέλεια των παιδιών, στο εξοχικό της Mia με ένα 7χρονο κορίτσι. Απλά -επιφανειακά σκεπτόμενος- δεν πίστευα ότι θα γινόταν οποιαδήποτε έρευνα», σημείωσε ο 85χρονος σήμερα Woody Allen μιλώντας στον δημοσιογράφο Lee Cowan του CBS.

«Είναι τόσο εξωφρενικό κι όμως η ρετσινιά έχει μείνει. Και ακόμα και σήμερα προτιμούν να εμμένουν σε αυτή κι αν όχι στην ιδέα ότι κακοποίησα σεξουαλικά τη Dyllan, τότε στην πιθανότητα ότι το έκανα. Τίποτα απ’ όσα έκανα με τη Dylan στη ζωή μου δεν θα μπορούσε να παρερμηνευθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», σχολίασε ο Woody Alen. Ο σκηνοθέτης και η ηθοποιός Mia Farrow, ήταν ζευγάρι για περίπου 12 χρόνια. Δεν μοιράστηκαν ποτέ την ίδια στέγη και μια συμβατική ζωή ενός ζευγαριού, ενώ κατά τη διάρκεια της σχέσης τους δούλεψαν μαζί σε 13 ταινίες.

To χρονικό της υπόθεσης

Woody Allen Ο Woody Allen, η Mia Farrow και η Dylan στην αγκαλιά της. / ⓒ 2021 Ed Bailey/Associated Press
Ο Woody Allen, η Mia Farrow και η Dylan στην αγκαλιά της.

Όταν η σχέση τους ξεκίνησε η Mia Farrow είχε ήδη 7 παιδιά, τρία βιολογικά παιδιά από τον συνθέτη Andre Previn και τέσσερα υιοθετημένα παιδιά μεταξύ των οποίων η μετέπειτα σύντροφος και σύζυγος του σκηνοθέτη Soon Yi. Τον Ιούλιο του 1985 υιοθέτησε τη Dylan Farrow, με την οποία ο Woody Allen υιοθέτησε κατευθείαν τον πατρικό ρόλο. Μαζί απέκτησαν κι ένα βιολογικό παιδί, τον Satchel, που αργότερα άλλαξε το όνομά του σε Ronan Farrow, ενώ κατά τη διάρκεια της σχέσης τους η Mia Farrow υιοθέτησε ένα ακόμα παιδί. Ο Woody Allen συμφώνησε να υιοθετήσει κι εκείνος δύο από τα θετά παιδιά της, τη Dylan και τον Moses.

Η Mia Farrow ανακάλυψε τη σχέση του Woody Allen και της Soon Yi, τον Ιανουάριο του 1992 κι έπειτα επήλθε ο χωρισμός του σκηνοθέτη και της ηθοποιού. Η Mia Farrow δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να επισκέπτεται το σπίτι της, όπου ζούσαν τα δύο παιδιά που είχε υιοθετήσει μαζί της, ενώ συνεργάστηκαν στην ταινία “Husbands and Wives”. Στις 4 Αυγούστου 1992, ο Woody Allen επισκέφθηκε το εξοχικό της Mia Farrow, ενώ εκείνη βρισκόταν στην αγορά με δύο αγόρια που είχε υιοθετήσει λίγους μήνες πριν. Δύο ημέρες μετά επρόκειτο να υπογράψουν συμφωνία για τη διατροφή των τριών παιδιών που νομικά είχαν τον Woody Allen ως γονέα. Εκείνη την ημέρα ο δικηγόρος της τον κάλεσε για να του ανακοινώσει ότι η συμφωνία ακυρώνεται. H Dylan είχε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, διηγηθεί στη μητέρα της ότι ο Woody Allen την είχε αγγίξει στα γεννητικά της όργανα.

Ο Woody Allen θεωρεί ότι η Dylan πιστεύει όσα λέει

Στη σειρά ντοκιμαντέρ του HΒΟ, η Dylan Farrow ανασύρει από τη μνήμη της τις «έντονες και εξουθενωτικές» εκτιμήσεις των ειδικών που βίωσε ως παιδί αμέσως μόλις διατύπωσε τις κατηγορίες της εναντίον του Woody Allen. Η διαδικασία αυτή περιλάμβανε 9 καταθέσεις σε διάστημα τριών μηνών, κάτι που έκανε τη Dylan να νιώθει σαν να έλεγε ψέματα καθώς καλούνταν κάθε φορά να υπερασπιστεί και πάλι την ιστορία της. «Αν άλλαζα μια λέξη εκεί θα έλεγαν ότι η κατάθεσή μου έχει ασυνέπειες. Αν χρησιμοποιούσα ακριβώς τις ίδιες λέξεις θα έλεγαν ότι κάποιος με είχε προετοιμάσει», σημείωσε η Dylan στο ντοκιμαντέρ.

O Woody Allen πάντως ισχυρίστηκε ότι δεν πιστεύει ότι η Dylan είπε ψέματα. Εμμένει ωστόσο στην εκδοχή ότι η Mia Farrow ενστάλλαξε αυτή την εκδοχή της πραγματικότητας στο μυαλό του 7χρονου παιδιού. «Νομίζω ότι το πιστεύει. Ήταν ένα καλό παιδί. Δεν νομίζω ότι το σκαρφίζεται. Δεν πιστεύω ότι λέει ψέματα. Πιστεύω ότι πιστεύει αυτά που λέει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Woody Allen. O ίδιος παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να μιλήσει με τη Dylan αλλά αυτό έχει να συμβεί από το 1992.

Όσα είπε για τη Soon Yi και τους ηθοποιούς που τον απαρνήθηκαν

Woody Allen Ο Woody Allen και η σύζυγός του, Soon Yi Previn / ⓒ 2021 Matt Sayles, File/Associated Press
Ο Woody Allen και η σύζυγός του, Soon Yi Previn

Στην εκπομπή προβλήθηκε επίσης και η συνέντευξη της Dylan στην Gayle King, την οποία παραχώρησε το 2018. Τον Φεβρουάριο του 2021 ο Woody Allen και η Soon Yi Previn εξέδωσαν ανακοίνωση απαντώντας στη σειρά του HBO την οποία χαρακτήρισαν «μια ανελέητη επίθεση διανθισμένη με αναλήθειες». «Αυτοί οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για την αλήθεια», σημείωσε επιπλέον η εκπρόσωπος Τύπου του ζευγαριού, παραγωγός και αδερφή του Allen, Letty Aronson. Όπως εξήγησε στο Variety το ζευγάρι δεν είχε ειδοποιηθεί ούτε για την προβολή της συνέντευξης του Woody Allen από το CBS και την πλατφόρμα Paramount +. Η απόφασή τους είναι «εντελώς ανέντιμη και σκανδαλώδης», δήλωσε. «Ελπίζω οι άνθρωποι να το λαμβάνουν αυτό υπόψη τους στο μέλλον, πριν εμπιστευθούν την εκπομπή», τόνισε η ίδια.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε είναι να πληγώσουμε κάποιον», σημείωσε ο Woody Allen στη συνέντευξή του για τη σχέση του με τη Soon Yi. Εκείνη ήταν τότε 21 ετών κι εξελίχθηκε «στην βαθύτερη σχέση της ζωής μου», όπως επεσήμανε ο σκηνοθέτης. «Αν μου έλεγες ότι θα κατέληγα παντρεμένος με μία Ασιάτισσα πολύ νεαρότερη από εμένα που δεν είχε σχέση με το χώρο του θεάματος θα έλεγα ότι δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες να συμβεί αυτό. Αλλά αυτό συνέβη», τόνισε ο Woody Allen, που μαζί με την εδώ και 23 χρόνια σύζυγό του έχουν υιοθετήσει δύο κόρες. Κατά τον σκηνοθέτη αυτό επιβεβαιώνει την αθωότητά του. «Δεν θα έδιναν δύο κοριτσάκια σε κάποιον που θεωρείται παιδόφιλος», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τους ηθοποιούς με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και στη συνέχεια πήραν τις αποστάσεις τους από εκείνον δηλώνοντας ότι δεν θα συνεργάζονταν ξανά μαζί του, ο Woody Allen σημείωσε: «Νομίζω ότι είχαν καλές προθέσεις, αλλά είναι ανόητοι. Το μόνο που κάνουν είναι να απομονώνουν έναν αθώο άνθρωπο και να επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτό το ψέμα».