CELEBRITIES

Ο Ricky Gervais τα βάζει με τους πλούσιους celebrities που γκρινιάζουν για την καραντίνα. Πες τα Χρυσόστομε

AP Photo Chris Pizzello

Υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό στους περισσότερους διάσημους του πλανήτη. Τείνουν να αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις σαν αυτές να περιστρέφονται γύρω από το δικό τους μικρό σύμπαν. Ίσως, εδώ που τα λέμε να είναι χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων. Αλλά άλλο βήμα έχει κάποιος που μετρά μερικές εκατοντάδες followers στο Instagram κι άλλο κάποιος που έχει εκατομμύρια fan σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει με πολλούς και τον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού. Οι διάσημοι θέλησαν να μας πουν για τη νέα τους καθημερινότητα, με τι δυσκολεύονται, αλλά και πώς γεμίζουν το χρόνο τους. Όλοι επισημαίνουν ότι ο εγκλεισμός τους είναι σχεδόν αβάσταχτος. Όλοι εκτός από τον Ricky Gervais, που αποφάσισε να τους (την) πει την αλήθεια. Κι αυτοί είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι που ζουν ακόμα δυσκολότερα.

Ο Ricky Gervais, είναι Βρετανός κωμικός και σε περίπτωση που δεν το έχεις πάρει χαμπάρι στην καραντίνα που έχει κάνει το Netflix προέκταση της ψυχής σου, έχει φτιάξει μια υπέροχη σειρά που λέγεται “After Life“. Όπως όλοι μας έτσι κι αυτός βρίσκεται σε περιορισμό στο σπίτι του. Και από αυτό είδε τα σχόλια της Ellen DeGeneres περί φυλακής και καραντίνας. Μαζί είδε και διάσημους όπως η Kelly Ripa και ο Sam Smith που ξέσπασαν σε κλάμματα στον εγκλεισμό τους, δημοσίως μέσω των social media.

«Μόλις τελειώσει όλο αυτό, δεν θέλω ποτέ να ακούσω ξανά ανθρώπους να γκρινιάζουν για το κράτος πρόνοιας ξανά, δεν θέλω να τους ακούσω να γκρινιάζουν για τους νοσηλευτές ξανά. Ή τους μεταφορείς», ειπε ο 58χρονος κωμικός στη The Sun.

«Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν 14ωρες βάρδιες και δεν παραπονιούνται. Φορούν μάσκες και μένουν κατάκοποι, αφού έχουν ρισκάρει τη δική τους υγεία και των οικογενειών τους με ανιδιοτέλεια», συμπλήρωσε ο Ricky Gervais. «Και μετά βλέπω κάποιον να παραπονιέται επειδή βρίσκεται με σε μια έπαυλη με πισίνα. Και ξέρεις κάτι; Απλά δεν θέλω να το ακούω αυτό», είπε ο Ricky Gervais κι εμείς αποκριθήκαμε «Ν’ αγιάσει το στόμα σου».

Η καραντίνα δεν έχει να κάνει με εσένα και εμένα, με τον Ricky Gervais και την Ellen DeGeneres. Δεν επιβλήθηκε για να περιορίσει εμάς προσωπικά και να μας δυσκολέψει. Η καραντίνα είναι απλά μια πραγματικότητα, από αυτές που όπως έλεγε και ο Philip K. Dick, «Όταν κλείνεις τα μάτια σου, είναι ακόμα εκεί». Είναι μια περίοδος μέσα στην οποία πρέπει να κάνουμε υπομονή για να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά αφορά περισσότερο αυτή η κατάσταση. Τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της παροχής των απαραίτητων αγαθών και τις ευπαθείς ομάδες. Και να το κάνουμε στωικά. Αυτό τουλάχιστον ζητά ο Βρετανός κωμικός.

Όσο για το πώς τα περνάει ο ίδιος, θέλησε να αποκριθεί με χιούμορ. Το ίδιο χιούμορ που μάλλον αναζητά στις αναρτήσεις και τις δηλώσεις των ανθρώπων με το ίδιο status διασημότητας με εκείνον. «Δεν έβγαινα πολύ έτσι κι αλλιώς κι έχω πάντα πολύ αλκοόλ στο σπίτι. Πάντα είχα ως όριο τις 6 το απόγευμα για να αρχίσω να πίνω. Προφανώς τώρα κοιτάζω το ρολόι μου», σημείωσε.

Ο ίδιος ξέρει για τι πράγμα μιλάει όταν απευθύνεται στους πλούσιους celebrities του κόσμου. Άλλωστε η περιουσία του πλέον φτάνει τα 125 εκατομμύρια δολάρια και το σπίτι του κοστίζει 13 εκατομμύρια. Τι είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από τους άλλους; Το γεγονός ότι ο Ricky Gervais δεν ξεχνά το ξεκίνημα της ζωής του, σε μία οικογένεια της εργατικής τάξης όπου «η ζωή ήταν ένας αγώνας» όπως λέει.

«Ήμουν το τέταρτο παιδί ενός μετανάστη εργάτη», εξηγεί ο Ricky Gervais. Ο πατέρας του δούλευε μέχρι τα 70 του. «Δεν είχα λεφτά καθώς μεγάλωνα, δεν είχα λεφτά μέχρι που έγινα 40 χρονών. Αλλά ακόμα κι έτσι είχα τα πάντα. Η μαμά μου φρόντιζε τον κήπο, καλλιεργούσε λαχανικά, μαγείρευε, έραβε, διακοσμούσε, έκανε ό,τι μπορούσε. Και μου έδινε ότι ακριβώς ήθελα εκτός από χρήματα», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην μητέρα του την Eva.

Αυτό που έμαθε παρακολουθώντας την ήταν ότι «οι άνδρες εργάζονται σκληρά αλλά οι γυναίκες δημιουργούν θαύματα». «Όταν ο μπαμπάς μου σταματούσε τη δουλειά, είχε τον χρόνο του. Αλλά η μαμά μου δεν σταματούσε να δουλεύει, οι γυναίκες δεν σταματούσαν να εργάζονται», είπε ο Ricky Gervais. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η έλλειψη χρημάτον στο μεγάλωμά του του έδειξε κάτι πολύ πιο σημαντικό και ουσιαστικό.

«Τα καλύτερα πράγματα είναι δωρεάν. Οι φίλοι, η φύση, το να μαθαίνεις και η φροντίδα της υγείας σου. Και γι’ αυτό πληρώνω με χαρά τους φόρους μου. Και γι’ αυτό χειροκροτώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε ο Ricky Gervais. Ο κωμικός έμαθε για την πραγματική αξία των αγαθών και δεν νιώθει την ανάγκη να επιδεικνύει τον πλούτο του με τα ρούχα ή τα αυτοκίνητά του (κυρίως επειδή δεν οδηγεί). Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει κανέναν με τα αγαθά κι αυτό είναι μάλλον το μυστικό της απόλυτης αυτάρκειας.

«Δεν είμαι χίπις ή κομμουνιστής. Πιστεύω ότι τα χρήματα είναι για την ασφάλεια τη δική σου, της οικογένειας και των φίλων σου και ότι δεν μπορείς να τα πάρεις μαζί σου», είπε.

Ο Ricky Gervais έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές αμφιλεγόμενος κωμικός αλλά για εκείνον αυτή η ταμπέλα σημαίνει «ειλικρινής κωμικός». Γι’ αυτό και έχει επιλέξει να μην συμβιβάσει την τέχνη του με τις επιταγές της βιομηχανίας. Η γεμάτη μαθήματα ζωής σειρά “After Life” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της στάσης του. Κωμική μεν αλλά ιδιαιτέρως σκοτεινή η σειρά αφορά έναν άνδρα που χάνει την επιθυμία για ζωή αφού χάνει τη σύζυγό του από καρκίνο.

«Σε όποιο stand up σόου κάνω, σε όποια σειρά πάντα θα υπάρχουν 10 διαφορετικοί άνθρωποι που θα έχουν αντιρρήσεις. Δηλαδή, χιλιάδες άνθρωποι. Και ο καθένας νομίζει ότι η δική του αντίρρηση είναι το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει», σημείωσε ο Rikcy Gervais. «Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει θέμα για το οποίο δεν πρέπει να κάνεις αστείο. Όλα εξαρτώνται από το τι ακριβώς είναι το αστείο σου. Και οι άνθρωποι προσβάλλονται όταν μπερδεύουν το θέμα του αστείου με τον πραγματικό στόχο του», κατέληξε ο ειλικρινής κωμικός. Κι εμείς για πολλούς λόγους υποκλινόμαστε.