CELEBRITIES

Ο πρώτος βασιλικός γάμος μετά από 100 χρόνια στη Ρωσία ήταν όσο μεγαλοπρεπής φαντάζεσαι

Olga MALTSEVA / AFP

Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας, ο Nicholas II της δυναστείας των Romanov, καθώς και η σύζυγός του και τα 5 τους παιδιά, σκοτώθηκαν τον Ιούλιο του 1918 κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης, στο κελάρι ενός εμπόρου στην Yekaterinburg όπου είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν τα πυρά των επαναστατών. Από την εποχή της αυτοκρατορίας του, η Ρωσία δεν είχε φιλοξενήσει ξανά βασιλικό γάμο. Το 2021 όμως, αυτό άλλαξε. Η οικογένεια του τσάρου μπορεί να χάθηκε, αλλά ένας απόγονος των Romanov μόλις παντρεύτηκε στην Αγία Πετρούπολη. Ο πρώτος βασιλικός γάμος στη Ρωσία, από την εποχή της Ρωσικής Επανάστασης, είναι γεγονός.

Ο Μεγάλος Δούκας George Mikhailovich Romanov παντρεύτηκε την Ιταλίδα σύντροφό του, Victoria Romanovna Bettarini στον ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου. Η τελετή, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στη Ρωσία, είχε όλα όσα θα ζήλευε ένας βασιλικός γάμος οπουδήποτε. Προσκεκλημένους από το εξωτερικό, νυφικό με πολλά μέτρα ουρά, κορώνες αντί για στέφανα, μία μεγάλη εκκλησία και αξιωματικούς να υψώνουν τα σπαθιά τους για να υποδεχτούν τους νεόνυμφους.

Ο 40χρονος George Mikhailovich μίλησε στο Fontanka.ru για την επιλογή του να παντρευτεί στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, και όχι στη Μόσχα όπου ζει τα τελευταία χρόνια ή τη Γαλλία και την Ισπανία όπου μεγάλωσε. «Ήταν το πρώτο μέρος της Ρωσίας στο οποίο επιστρέψαμε. Είναι ένα μέρος με το οποίο η οικογένεια νιώθει πολύ, πολύ κοντά», σημείωσε για την επιλογή της πόλης που φιλοξένησε τον βασιλικό γάμο του (ακόμα κι αν εκείνος δεν έχει βασίλειο και επίσημους τίτλους). Το ότι αυτή ήταν η πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ήταν απλά μία τυχαία σύμπτωση, ας μην σκεφτόμαστε πονηρά.

Ρωσία βασιλικός γάμος Olga MALTSEVA / AFP

Ο πρώτος βασιλικός γάμος στη Ρωσία μετά από έναν αιώνα ήταν ο ορισμός της πολυτέλειας

H πολυτελέστατη τελετή περιλάμβανε βέρες Fabergé, ενώ η δεξίωση είχε κρασί και φαγητό από τη Σικελία, το οποίο προμήθευσε στο ζευγάρι ο μεγιστάνας του catering Yevgeny Prigozhin, γνωστός και με το παρατσούκλι «ο chef του Putin». Το νυφικό της Bettarini ήταν του σχεδιαστή Reem Acra και η τιάρα της ήταν σχεδιασμένη από τον οίκο Chaumet, τον οίκο που έφτιαχνε τα κοσμήματα της Ιωσηφίνας και του Ναπολέοντα.

Ρωσία βασιλικός γάμος Alexander Galperin/Sputnik/AFP

Alexander Galperin/Sputnik/AFP

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν 50 ευγενείς της Ευρώπης, όπως αναφέρει το Fontanka.ru, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργίου Εξωτερικών, Maria Zakharova, αλλά και η Sarah Fabergé. H τελετή κράτησε σχεδόν 2 ώρες και η δεξίωση που ακολούθησε, φιλοξενήθηκε στο Εθνογραφικό Μουσείο της Ρωσίας που είχε ιδρύσει ο Nicholas II.

Ρωσία βασιλικός γάμος Olga MALTSEVA / AFP
Ρωσία βασιλικός γάμος Olga MALTSEVA / AFP

Ο George Mikhailovich Romanov γεννήθηκε στην Ισπανία από την Μεγάλη Δούκισσα Maria Vladimirovna της Ρωσίας, η οποία είχε αυτοανακηρυχθεί διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνου της Ρωσίας- και τον σύζυγό της, Μεγάλο Δούκα Mikhail Pavlovich της Ρωσίας. Όπως σου είπα, ο γαμπρός έζησε τη ζωή του κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία αφού η οικογένειά του είχε εξοριστεί από τη Ρωσία μετά τη Ρωσική Επανάσταση.

Συγκεκριμένα, εκείνος που είχε χρειαστεί να ξεφύγει ήταν ο προπάππους του Grand Duke Kirill Vladimirovich, ο οποίος μαζί με την οικογένειά, του κατάφερε να ξεφύγει και να βρεθεί στη Φιλανδία πριν οι επαναστάτες βρεθούν στον δρόμο του. Έπειτα μαζί με την οικογένειά του μετακινήθηκε στη δυτική Ευρώπη. Ο George Mikhailovich επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Ρωσία το 1992 ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάτοικος Μόσχας και δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικά projects.

Η 39χρονη σύζυγός του, Victoria Bettarini, βαφτίστηκε ορθόδοξη τον περασμένο χρόνο και υιοθέτησε το όνομα Victoria Romanovna. Όπως βλέπεις στον γάμο τους ήταν και οι δύο τρισευτυχισμένοι.

Η δυναστεία των Romanov είχε διάρκεια 300 χρόνια στη Ρωσία και έληξε το 1917 όταν ο Nicholas II παραιτήθηκε από το θρόνο κι έπειτα ξέσπασε η Ρώσικη Επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία της ΕΣΣΔ.