CELEBRITIES

Ο Kris Wu δρούσε για χρόνια, αλλά στην Κίνα δεν αφήνουν τις γυναίκες να καταγγέλλουν βιασμούς

@2021 Joel Ryan/Invision/AP Images

Mέχρι πρότινος ο Kris Wu ήταν εκ των πιο αγαπητών και δημοφιλών idols (στις άλλες χώρες τους λένε καλλιτέχνες) της Κίνας. Μέσα στο περασμένο σαββατοκύριακο συνελήφθη, ως κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση. Για την ακρίβεια, πλήθος γυναικών κατήγγειλαν πως τις αποπλάνησε και μετά τις βίασε.

Στο Weibo, το δημοφιλέστερο social network της χώρας ο Kris Wu έχει 51.000.000 followers. Μέσω αυτού ενημέρωσε πως είναι αθώος. Την ίδια ώρα, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν όλες οι εταιρίες που τον πλήρωναν αδρά για να είναι το πρόσωπο τους. Μεταξύ τους είναι η Louis Vuitton, η Bulgari και η Porsche China. Ενημέρωσαν πως έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες, προχωρούν σε αναστολή της συνεργασίας με το εκ των πιο πολύτιμων προσώπων της Ασίας.

 

Ποιος είναι αυτός ο τύπος

«Το αγόρι που είναι βγαλμένο από comic book» όπως είναι το παρατσούκλι του γεννήθηκε στο Guangzhou -120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Hong Kong, με πληθυσμό 18.676.605 κατοίκων-, στις 6/11 του 1990 ως Li Jiaheng που αργότερα άλλαξε ως Wu Yi Fan. Όταν ήταν 10 χρόνων, η οικογένεια του μετακόμισε στο Vancouver του Καναδά. Επέστρεψε στην Κίνα μια τετραετία αργότερα, πριν πάει πάλι στον Καναδά για να ζήσει με τη μητέρα του. Στα 18 πέρασε από audition μιας εκ των μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής idols της Κορέας, την SM Entertainment. Τον κάλεσαν να ζήσει στα αρχηγεία, στην Κορέα και να γίνει trainee, πριν γίνει μέλος των EXO, εκ των πιο δημοφιλών γκρουπ της K-pop που έκανε ντεμπούτο το 2012.

Δυο χρόνια αργότερα, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας (μυοκαρδίτιδα) για να αποδεσμευτεί από το επταετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει. Μετακόμισε στις ΗΠΑ για να διεκδικήσει το όνειρο του, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του «και βρω τη χαρά μου», όπως είχε πει. Σε συνέντευξή του, ενημέρωσε ότι εγκατέλειψε τους ΕΧΟ γιατί «δεν είχε καλλιτεχνικές ελευθερίες», εν αντιθέσει με αυτήν που απολάμβαναν οι Κορεάτες που ήταν μέλη του 11μελους γκρουπ. Αποκαλύφθηκε και ότι είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της SM Entertainment. Κατέληξαν σε συμβιβασμό -για κάποια χρόνια έδινε ποσοστό επί των κερδών των δουλειών που έκανε και κυκλοφορούσαν στην Κορέα και την Ιαπωνία.

Fast forward στις 8 Ιουλίου 2021, μια 19χρονη φοιτήτρια κατηγόρησε δημοσίως τον Kris Wu για ένα pattern που είχε, ώστε να κάνει σεξουαλικές επιθέσεις σε νεαρά κορίτσια. Σύμφωνα με τα media, έπειτα από τα fan meetings του (συναντήσεις με φαν που κάνουν τα idols της Ασίας) έστελνε τον μάνατζερ του να καλέσει την κοπέλα που επέλεγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου γινόταν η εκδήλωση «για μια προσωπική συνάντηση -με στόχο την υπογραφή αυτόγραφου και τη λήψη φωτογραφιών». Συνήθως οι στόχοι του δέχονταν την πρόσκληση, καθώς δεν μπορούσαν να προσπεράσουν την ευκαιρία που είχαν να συναντήσουν το είδωλο τους. Αφού αντάλλαζαν κάποιες κουβέντες, τις κερνούσε αλκοολούχα ποτά και μετά άρχιζε τη θλιβερή του δράση. Εκείνος αρνήθηκε τα πάντα, πριν αποκαλυφθεί πως οι άνθρωποι που δούλευαν για αυτόν είχαν πληρώσει ουκ ολίγα θύματα, ώστε να μη μιλήσουν. Η αστυνομία του Πεκίνου διέταξε έρευνα και στις 31 Ιουλίου ο Wu συνελήφθη.

Τι αναμένεται να γίνει τώρα με τον Kris Wu

Όπως λένε οι έχοντες γνώση (δικηγόρος του Πεκίνου), εάν καταδικαστεί ο Kris Wu για τις πολλαπλές κατηγορίες βιασμού, μπορεί η ποινή του να φτάσει τα 10 χρόνια φυλάκισης. Αφότου την εκτίσει, θα απελαθεί. Mολονότι πλήθος κόσμου στήριξε το idol στα social media (δεδομένου του trend της αποκαθήλωσης), εκατομμύρια εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την πρώτη καταγγέλλουσα, που έφερε και πάλι στο προσκήνιο το κινεζικό #MeToo. Ξέσπασε το 2018 και ανέδειξε φαινόμενα με κατηγορουμένους που είχαν κάποιο status και εξαιτίας αυτού δεν διώκονταν για χρόνια. Ακτιβιστές λένε ότι έχουν δει κάποια σημάδια προόδου, παράλληλα όμως και σημαντική πίεση για να σιωπήσουν.

Να δούμε τώρα και τι ισχύει με τους βιασμούς στην Κίνα.

H τελευταία φορά που έδωσε η Κίνα στοιχεία για καταγγελίες βιασμών στη χώρα, ήταν το 2007. Τα περιστατικά ήταν 31.833. Έκτοτε δεν έχει ειπωθεί λέξη, σχετικά. Υπάρχουν ωστόσο, αναφορές ξένων media που θέλουν τους βιασμούς να αυξάνονται σταθερά την τελευταία πενταετία, διάστημα στο οποίο έχουν μειωθεί οι γυναικοκτονίες.

Σύμφωνα με το Rape Statistics by Country 2020, του Work Population Review to 40% των γυναικών στην Κίνα που είναι σε σχέση ή παντρεμένες, βιώνουν φυσική και σεξουαλική βία. Ναι, ο βιασμός μέσα στο γάμο είναι γεγονός στη χώρα με τους περισσότερους κατοίκους, στον πλανήτη. Και προφανώς (;) δεν θεωρείται έγκλημα. Στη χειρότερη περίπτωση, ο βιαστής που καταδικάζεται για ενδοοικογενειακή βία και όχι βιασμό ή πληρώνει 150 δολάρια ή τίθεται υπό κράτηση για 15 μέρες.

Κοινωνική ψυχολόγος έχει δηλώσει πως καταγγέλλονται λιγότεροι από 1 στους δέκα βιασμούς, καθώς υπάρχει έντονο στίγμα. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ, το Κομμουνιστικό κόμμα είχε προσπαθήσει το 2017 να πείσει πως για όλα φταίει το Hollywood που προωθεί τις «ελαφρών ηθών» γυναίκες.

Ακτιβιστής είχε αναφέρει περίπτωση άνδρα που ζούσε στην επαρχία και είχε βιάσει περισσότερες από 100 γυναίκες, εκ των οποίων ουδεμία κατήγγειλε το γεγονός. Άλλη αφήγηση αφορά νεαρή κοπέλα που προσπάθησε να κάνει την καταγγελία, αλλά ο αστυνομικός που βρήκε μπροστά της αρνήθηκε να την καταγράψει, λέγοντας της «για να προφυλάξεις τη φήμη σου, καλύτερα να ξεχάσεις ό,τι έγινε». Αμερικανίδα που ήταν θύμα βιασμού στην Κίνα αποκάλυψε ότι «είχα νιώσει πως αν προχωρούσα σε δίωξη, θα κατέληγα να διώκομαι εγώ από την πολιτεία».

Ως προς αυτό παίζουν ρόλο και οι νόμοι, οι οποίοι έχουν πολλά «παραθυράκια» για να τα χρησιμοποιούν ακόμα και παιδεραστές. To 2011 άνδρας που είχε βιάσει άλλον άνδρα, καταδικάστηκε για «σκόπιμο τραυματισμό» και όχι βιασμό. Βλέπεις, η σεξουαλική επαφή, που δεν έχαιρε συναίνεσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, δεν άνηκε στα σεξουαλικά αδικήματα έως το Νοέμβριο του 2015. Τότε χαρακτηρίστηκε ως βιασμός και το σεξ με ανήλικες -κάτω των 14 χρόνων- ιερόδουλες.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα αναγνώρισε και το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας που συνέβαινε έντονα επί δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, καλύπτει μόνο τα μέλη της οικογενείας. Δηλαδή, αν το ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο, η γυναίκα που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας δεν μπορεί να αναζητήσει το δίκιο της -και να σωθεί. Το αυτό συμβαίνει για διαζευγμένους και μέλη της LGBTQ κοινότητας.

Μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει νόμος που να προφυλάσσει τις γυναίκες από την οικονομική κακοποίηση μέσα στο γάμο -αφού υπάρχει γάμος, στο μυαλό των νομοθετών είναι όλα καλά και δεν υπάρχει δόλος για τίποτα.