CELEBRITIES

O Joaquin Phoenix την επομένη των Όσκαρ έσωσε μια αγελάδα και το μοσχάρι της από το σφαγείο

Invision/AP Jordan Strauss

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και ρόλοι για να αγαπήσεις τον Joaquin Phoenix. Υπάρχει επίσης ο έρωτάς του με τη Rooney Mara που γεμίζει την καρδιά σου ζεστασιά. Κι αν εκτιμάς ιδιαίτερα τη ζωή των τετράποδων κατοίκων του πλανήτη μας, τώρα θα σου δώσουμε άλλον έναν λόγο να κάνεις μία φωτογραφία του Joaquin Phoenix εικόνισμα στο σπίτι σου. Λιγότερο από 48 ώρες αφού κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του στο Joker, ο ηθοποιός απαθανατίστηκε να σώζει ένα μοσχαράκι από σφαγείο του Los Angeles.

Το βίντεο δημοσίευσε το Farm Sanctuary. Σε αυτό ο 45χρονος σταρ ελευθερώνει ένα μικρό μοσχάρι και την μητέρα του από το σφαγείο Paco Rivera. Ο Joaquin Phoenix είχε μιλήσει παραλαμβάνοντας το βραβείο του για τις αγριότητες που βιώνουν τα ζώα λόγω της παρέμβασης του ανθρώπου στην φύση προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτά προς κατανάλωση.

«Νιώθουμε ότι δικαιούμαστε να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και όταν γεννά της κλέβουμε το μωρό της, παρόλο που ο φόβος και η αγωνία της είναι αδιαμφισβήτητα. Και παίρνουμε το γάλα, που προορίζεται για το μωρό της και το βάζουμε στον καφέ μας και στα δημητριακά μας», είχε πει μεταξύ άλλων.

Η επιχείρηση διάσωσης

Σύμφωνα με το Farm Sanctuary, την επομένη των βραβείων ο ηθοποιός πραγματοποίησε μία μη προγραμματισμένη επίσκεψη στο σφαγείο, στο οποίο είδε τα ζώα και μίλησε με τους υπεύθυνους. Το εν λόγω σφαγείο, αποφεύγει να χωρίζει τις μητέρες από τα μικρά τους και να τα σκοτώνει, όπως είπαν οι ιθύνοντες στον ηθοποιό. Όταν συνάντησε μία μητέρα αγελάδα με το θηλυκό μοσχάρι της αποφάσισε να ελευθερώσει τα δύο ζώα. Σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του σφαγείου ζήτησε να παραλάβει τα δύο ζώα και του επιτράπηκε. Ο ηθοποιός υποσχέθηκε επίσης, να στείλει στον διευθυντή του σφαγείου φωτογραφίες του μοσχαριού όταν θα ζει ελεύθερο στο λιβάδι κι εκείνος τις περίμενε. Οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν στο τέλος του βίντεο.

Ο Joaquin Phoenix, στο βίντεο που τράβηξε ο σκηνοθέτης Shaun Monson με τη βοήθεια της ακτιβιστικής οργάνωσης LA Animal Save, φαίνεται να μεταφέρει στην αγκαλιά του το μικρό μοσχάρι. Η μαμά και το μωρό της, ονομάστηκαν Liberty και Indigo και μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο ζώων Farm Sanctuary. Δεν θα βιώσουν την βία και τον πόνο του σφαγείου όπου ζούσαν ξανά, ακόμα κι αν το τελευταίο ακολουθούσε όλα τα πρωτόκολλα που έκαναν τον θάνατο των ζώων όσο πιο «ανθρώπινο» γίνεται. Καταλαβαίνω το οξύμωρο της παραπάνω φράσης, ίσως το καταλαβαίνεις κι εσύ. Σίγουρα ο Joaquin το καταλαβαίνει.

Πώς έγινε vegan ο Joaquin Phoenix από παιδί

Μπορεί να δήλωσε ότι υπήρξε «κ@@@παιδο» στην καριέρα του, αποδεχόμενος το πρώτο του Όσκαρ, αλλά αδιαμφισβήτητα ο Joaquin Phoenix είναι ένας χαρακτήρας ακέραιος και σταθερός. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τα ζώα. Ο ηθοποιός έγινε vegan στην παιδική του ηλικία, όπως είχε πει σε συνέντευξή του στο Collider.

«Νομίζω ότι αυτό που με έκανε πραγματικά να το αποφασίσω ήταν όταν είδα αυτά τα ψάρια να σκοτώνονται σε μία βάρκα όπου βρέθηκα ως παιδί. Μάλλον για να τα ακινητοποιήσουν τα πετούσαν στην άλλη πλευρά της βάρκας. Απλά είχα μια πρωτόγνωρη έντονη αντίδραση. Ένιωσα ότι αυτό ήταν μια πραγματική αδικία. Και δεν αντέδρασα μόνο εγώ, το ένιωσαν και τα αδέρφια μου, όλα, εκτός από την μικρότερη, τη Summer που δεν είχε γεννηθεί. Η μαμά μου ήταν έγκυος σε εκείνη.

Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Νομίζω ότι με έκανε να νιώσω καχύποπτος και θυμωμένος και φοβισμένος προς τους ανθρώπους, την ανθρωπότητα. Απλά σκέφτηκα ότι αυτό είναι μια αηδιαστική επίδειξη εξουσίας. Νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή καταλάβαμε ότι δεν θα ξαναφάμε κρέας πια. Είπαμε στους γονείς μας: “Γιατί δεν μας το είπατε;”. Ήταν φοβερό. Θυμάμαι το πρόσωπο της μαμάς μου. Τη θυμάμαι να κλαίει. Δεν ήξερε τι να μας απαντήσει. Ήταν προφανές ότι δεν θα τρώγαμε κρέας πια.

Μετά ο αδερφός μου, λίγους μήνες αργότερα ήταν, είπε: “Δεν θα έπρεπε να τρώμε ούτε γαλακτοκομικά. Δεν είναι ότι σκοτώνονται τα ζώα αλλά…”. Οπότε τότε γίναμε vegan και η αδερφή μου η Summer γεννήθηκε vegan», είχε εξομολογηθεί ο ηθοποιός.