CELEBRITIES

O Joaquin Phoenix και η Rooney Mara μιλούν για τον γιο τους, River, για πρώτη (και μάλλον τελευταία) φορά

Getty Images Dave J Hogan

Αν υπάρχει ένα ζευγάρι που κρατά την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Hollywood αυτοί είναι σίγουρα ο Joaquin Phoenix και η Rooney Mara. Πριν από έναν μήνα έγινε γνωστό, χωρίς φυσικά να το επιβεβαιώσουν οι ίδιοι, ότι έγιναν για πρώτη φορά γονείς. Απέκτησαν έναν γιο τον οποίο ονόμασαν River, προς τιμήν του μεγαλύτερου αδερφού του Joaquin, διάσημου ηθοποιού River Phoenix, που πέθανε το 1993.

Την είδηση της γέννησης του River, είχε δημοσιοποιήσει ο σκηνοθέτης Viktor Kossakovsky στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ζυρίχης. Στην ταινία του “Gunda”, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, εκτελούσε χρέη παραγωγού. Όπως καταλαβαίνεις, το γεγονός ότι ο Joaquin Phoenix και η Rooney Mara έγραψαν ένα άρθρο στο People και μίλησαν ως νέοι γονείς σε αυτό, προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Και νομίζω ότι δεν πρέπει να το συνηθίσουμε.

Οι δύο ηθοποιοί είχαν πολύ καλό λόγο να μιλήσουν τώρα, καθώς ολοκληρώνονται οι αμερικανικές εκλογές (μπορείς να παρακολουθήσεις λεπτό προς λεπτό την εκλογική αναμέτρηση εδώ). Και έπειτα μάλλον θα αποσυρθούν στην γνώριμη ιδιωτικότητά τους.

Με τις πολιτικές του Donald Trump για τη μετανάστευση, στις ΗΠΑ παραμένουν 545 παιδιά μεταναστών, χωρισμένα από τους γονείς τους, οι οποίοι στέκεται αδύνατο να εντοπιστούν. Με αυτή την αφορμή η 35χρονη Rooney Mara και ο 46χρονος Joaquin Phoenix μίλησαν για πρώτη φορά δημόσια για τον δικό τους γιο.

Ο Joaquin Phoenix και η Rooney Mara επιβεβαιώνουν τη γέννηση του γιου τους με τη φράση «ως νέοι γονείς»

«Ως νέοι γονείς είναι αβάσταχτο να φανταστούμε πώς θα νιώθαμε αν κάποιος μας έπαιρνε το παιδί μας για μία ημέρα, πόσο μάλλον για χρόνια. Αλλά αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που αυτά τα 545 παιδιά και οι γονείς τους βιώνουν. Ως Αμερικανοί είναι ευθύνη μας να συνεχίζουμε να στρέφουμε την προσοχή μας στα αιτήματα αυτών των οικογενειών και στις απαντήσεις που εκκρεμούν σχετικά με το γιατί ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί», γράφει το ζευγάρι.

«Ξέρουμε τώρα ότι παρά τις προσπάθειες των συνηγόρων των μεταναστών που τρέχουν από άκρη σε άκρη της αμερικής προσπαθώντας να εντοπίσουν αυτούς τους γονείς, είναι εκατοντάδες αυτοί που δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από συμμορίες ή άλλες απειλές βίας και είναι αδύνατο να σκεφτούμε τι μπορεί να τους συνέβη.

Για τα παιδιά που μένουν χωρισμένα από τους γονείς τους, η βλάβη είναι μόνιμη. Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι ακόμα και μικρές περίοδοι αναγκαστικής απομάκρυνσης από την φροντίδα του γονέα μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική βλάβη που δεν θεραπεύεται. Μερικά από αυτά τα παιδιά είναι νήπια ή μικρότερα από 10 ετών. Οι καρδιές μας ραγίζουν όταν σκεφτόμαστε πόσο υποφέρουν στα χέρια της χώρας μας», αναφέρει στη συνέχεια ο Joaquin Phoenix και η Rooney Mara.

«Πώς θα εξηγήσουμε στον γιο μας;»

Οι ίδιοι κατηγορούν την πολιτική της μηδενικής ανοχής στο ζήτημα της μετανάστευσης, που υπό την κυβέρνηση του Donald Trump εφαρμόστηκε και χώρισε χιλιάδες οικογένειες. Συνολικά περίπου 2700 παιδιά είχαν χωριστεί από τους γονείς τους, πριν τη δικαστική νίκη της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες απέναντι στην κυβέρνηση για την πολιτική διαχωρισμού των οικογενειών. Η νίκη σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018 κι ακόμα τα 545 αυτά παιδιά βρίσκονται μόνα τους, χωρίς την οικογένειά τους μαζί τους.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε: Αυτή είναι η χώρα που θέλουμε; Είναι αυτές οι αξίες μας; Πώς θα εξηγήσουμε στον γιο μας, όταν μας ρωτήσει γι’ αυτό και για το πώς συμπεριφερθήκαμε σε φοβισμένα, ανυπεράσπιστα παιδιά, μερικά από τα οποία δεν θα ξαναδούν ποτέ τους γονείς τους; Για χάρη του έθνους μας, ελπίζω να μπορέσουμε να του πούμε ότι η Αμερική δεν επέτρεψε αυτήν τη σκληρότητα και ζήτησε από τους εκπροσώπους μας να κάνουν ό, τι μπορούν για να βρουν αυτούς τους αγνοούμενους γονείς», καταλήγει η επιστολή των Joaquin Phoenix και Rooney Mara. Και κάτι μας λέει, ότι αν ο Donald Trump παραμείνει στον Λευκό Οίκο καμία προσπάθεια δεν θα ενταθεί.