CELEBRITIES

Ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει την Emma Stone στη Δραπετσώνα. Ποιος το περίμενε;

© 2023 Kirsty Wigglesworth/AP Images

Τον ξέρεις από τις ταινίες του, που έφτασαν να διεκδικούν Όσκαρ. Ίσως τον ήξερες και απο τα παλιότερα videoclips του για την ελληνική pop μουσική. Ήρθε ο καιρός να ανακαλύψεις και μία νέα ιδιότητά του. Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι και φωτογράφος και το πρόσωπο που πόζαρε στον φακό του δεν είναι άλλο από την κινηματογραφική μούσα του τα τελευταία χρόνια, την Emma Stone. Το location της φωτογράφισης δεν είναι το μακρινό Hollywood αλλά η πολύ κοντινή Αθήνα.

Ο Γιώργος Λάνθιμος και η Emma Stone συνεργάστηκαν πρώτη φορά το 2018 στην ταινία Η Ευνοούμενη. Ακολούθησε το Poor Things, το οποίο βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας και θα έρθει και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες τον Ιανουάριο του 2024. Είχε προηγηθεί και μία μικρού μήκους ταινία, η Βληχή, που είχε κάνει πρεμιέρα το 2022 στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΛΣ και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης, NEON. Τα γυρίσματα είχαν πραγματοποιηθεί στην Τήνο. Οι δυο τους θα συνεργαστούν και στην επόμενη ταινία του σκηνοθέτη, And.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει η Emma. Είναι ατρόμητη», δήλωνε κάποτε ο Γιώργος Λάνθιμος για την Emma Stone. Δεν ξέρω πόσο θάρρος ήθελε για να ποζάρει στον φακό του σε γειτονιές και παραλίες της Αθήνας για το περιοδικό W, πάντως οι δυο τους τα κατάφεραν περίφημα για να γιορτάσουν τη δημιουργική τους συνεργασία.

Η φωτογράφιση, έγινε για να τιμήσουν τη συνεργασία τους στη μικρού μήκους ταινία Βληχή και ο Γιώργος Λάνθιμος φαντάστηκε μία σειρά από ασπρόμαυρες εικονες. Η Emma Stone ποζάρει μπροστά σε παλιά κτίρια και πολυκατοικείες στην Αθήνα και τον Πειραιά, βρίσκεται σε έρημες παραλίες και φωτογραφίζεται και σε πορτρέτα που εστιάζουν σε διάφορα σημεία του σώματός της.

«Η Emma, εκτός από το ότι έγινε το μοντέλο και η μούσα, με βοήθησε στην εμφάνιση των φωτογραφιών», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος στο Art Issue του περιοδικού W, για το οποίο την φωτογράφισε. Το αποτέλεσμα της φωτογράφισης είναι ξεκάθαρα «λανθιμικό» και θα το διαπιστώσεις κι εσύ αν δεις όλες τις φωτογραφίες του θέματος για το W. Η Emma Stone, γίνεται μία μικροσκοπική αλλά δυνατή star που κρατά μία κούκλα στα χέρια της, σε μία πόλη με τεράστιους όγκους.

Μιλώντας για την κούκλα, η Emma Stone δεν την αναγνωρίζει ως τέτοια. «Ποιος είπε ότι είναι κούκλα;», αναρωτιέται αστειευόμενη. «Το όνομα της αποτελεί μυστικό επειδή είναι πολύ ντροπαλή και αυτός είναι ο πρώτος της ρόλος. Τη βρήκαμε, ήταν τέλεια», επισημαίνει.

«Μου αρέσουν οι αντιφάσεις που βρίσκει κανείς στην πόλη: Το πολύ σύγχρονο και ίσως άσχημο, δίπλα στο πολύ όμορφο. Θέλαμε να κάνουμε έναν συνδυασμό από τοπία καθώς και οικεία πορτρέτα. Και θέλαμε να πούμε μια μικρή ιστορία», εξηγεί ο Γιώργος Λάνθιμος για τη φωτογράφιση στο περιοδικό W.

Εκείνος τράβηξε μέσα σε μία μέρα με φυσικό φωτισμό 8 φωτογραφίες σε εξωτερικούς χώρους. Η Emma Stone φορούσε δημιουργίες Louis Vuitton. Κάποια από τα κοντινά στα σημεία του σώματος της ηθοποιού καθώς και η κεντρική φωτογραφία όπου η Emma Stone φορά ένα λευκό φόρεμα το οποίο εμπνεύστηκε ο Γιώργος Λάνθιμος ως αναφορά στις κουρτίνες του γραφείου του, τραβήχτηκαν σε άλλες μέρες του ταξιδιού τους.

Ο σκηνοθέτης άντλησε έμπνευση από τα πορτέτα του φωτογράφου Harry Callahan με πρωταγωνίστριες τη σύζυγό του και την κόρη του και όπως σού έγραψα και στην αρχή στην εκτύπωσή τους τον βοήθησε και η Emma Stone.

«Πριν από λίγα χρόνια ο Γιώργος άρχισε να ενδιαφέρεται για την κινηματογραφική φωτογραφία. Όταν ξεκίνησε να εκτυπώνει τις φωτογραφίες του, με δίδαξε πώς να το κάνω. Ξεκινήσαμε σε ένα αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο στο μπάνιο του, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια έφτιαξε ένα επαγγελματικό σκοτεινό θάλαμο στο studio του στην Αθήνα. Έμαθε να εμφανίζει film βλέποντας video στο YouTube», είπε η Emma Stone στο W και ο Γιώργος Λάνθιμος γέλασε και σημείωσε: «Έβαλα έναν master του είδους να μου δείξει τι να κάνω για 20 λεπτά. Αλλά ναι, YouTube!».

Διάλεξαν μαζί τις φωτογραφίες κι όπως λέει η Emma Stone «Συμφωνούμε σχεδόν στα πάντα γενικά». «Μερικές φορές διαφωνούμε για μικρές λεπτομέρειες, αυτό είναι το μοτίβο μας», τη διέκοψε ο Γιώργος Λάνθιμος και η ηθοποιός συμπλήρωσε: «Αλλά δεν μαλώνουμε. Έχουμε έναν τρόπο να τα βρίσκουμε. Και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Ή τουλάχιστον εγώ μαθαίνω από τον Γιώργο».