CELEBRITIES

Ο Αύγουστος Κορτώ δηλώνει «οροθετικός στην καρδιά». Το συγκινητικό μήνυμα για το στίγμα του HIV

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1988 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου. Το όραμά της είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από το AIDS. Ο Αύγουστος Κορτώ θέλησε να στείλει, μέσα από το προφίλ του στο Facebook, το δικό του μήνυμα για τη σημαντική αυτή ημέρα. Ο συγγραφέας μίλησε για την άγνοια και το στίγμα που ακόμα συνοδεύει την ασθένεια. Την άγνοια και το στίγμα που καθιστούν την εξάλειψη του AIDS αδύνατη.

Δηλώνοντας «οροθετικός στην καρδιά» ο Αύγουστος Κορτώ μιλά για τις συγκυρίες χάρη στις οποίες δεν κόλλησε τον ιό HIV. «Δεν κόλλησα τον HIV χάρη σε μια σειρά από συγκυρίες: γεννήθηκα το ’79, κι άρα ως παιδάκι – ως γκέι αγόρι – πρόλαβα να τρομάξω, και να μορφωθώ σχετικά με τον φονικό ιό», αναφέρει αρχικά ο Αύγουστος Κορτώ.

«Η ερωτική μου ζωή άρχισε κάπου το ’97, όταν πλέον υπήρχαν κοκτέιλ (έστω και με μπόλικες παρενέργειες) που έσωζαν τη ζωή των οροθετικών. Υπήρξα, ως εκ τούτου, προσεχτικός – αλλά και τυχερός: είναι πανεύκολη η στραβή την ώρα του πάθους, και βεβαίως, αν είχα γεννηθεί πέντε-έξι χρόνια νωρίτερα, θα ήμουν αναμφίβολα ένας απ’ τους αναρίθμητους τριαντάρηδες που έσβησαν άδοξα, μες στη μοναξιά και την καταλαλιά της κοινωνίας», γράφει ο Αύγουστος Κορτώ.

Ο συγγραφέας αναφέρεται στη συνέχεια στους οροθετικούς που είχε την τύχη να γνωρίσει, οι οποίοι όπως σημειώνει: «με βοήθησαν να επεκτείνω την εκπαίδευση και την αντίληψή μου, να καταλάβω τι σημαίνει να ζεις με ένα στίγμα που ακόμα και σήμερα, σαράντα χρόνια μετά την πρώτη επίσημη διάγνωση του έιτζ, παραμένει κραταιό».

Ο Αύγουστος Κορτώ για το στίγμα με το οποίο αντιμετωπίζονται οι οροθετικοί

Παρόλο που μία ιατρική εξέταση θα διαφωνούσε με τα αποτελέσματά της μαζί του, ο Αύγουστος Κορτώ νιώθει σαν να είναι κι ο ίδιος οροθετικός, όπως λέει, και αντιμετωπίζει το στίγμα γύρω από την ασθένεια με οργή.

«Έτσι, κι ας διαφωνεί η βιολογία μου, νιώθω σαν να είμαι κι εγώ οροθετικός – θα μπορούσα πανεύκολα να είμαι, άλλωστε – και να λυπάμαι, και να οργίζομαι, όταν βλέπω την ασυγχώρητη έλλειψη πληροφόρησης που καθιστά το στίγμα πανίσχυρο. Όχι, δεν θα κολλήσεις απ’ την τουαλέτα, τα σκεύη, τις αγκαλιές και τα φιλιά. Αποδεδειγμένα, αν ο οροθετικός παίρνει τα φάρμακά του, παύει να είναι μεταδοτικός – άρα δεν θα κολλήσεις ούτε με το σεξ, αν κι η προφύλαξη είναι κανόνας, για να είμαστε προστατευμένοι από τα ποικίλα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», αναφέρει ο συγγραφέας.

«Έπειτα από δεκαετίες αγώνων, κι εκατόμβες νέων ανθρώπων, είναι επιτέλους ώρα να δούμε τον οροθετικό μας συνάνθρωπο με γνώση, σεβασμό και καλοσύνη. Το μόνο που μας κάνει διαφορετικούς είναι ένα χάπι τη μέρα.
(Κι εγώ, που παίρνω πέντε καθ’ εκάστην, για να παραμένω υγιής, δεν νιώθω καμιά απολύτως διαφορά)», καταλήγει ο Αύγουστος Κορτώ.

40 χρόνια από τις πρώτες διαγνώσεις με AIDS

40 χρόνια συμπληρώνονται το 2021 από τη χρονιά που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, στον κόσμο. 40 χρόνια μετά ο ιός εξακολουθεί να απειλεί τον κόσμο. Έναν κόσμο από τον οποίο η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών UNAIDS, σκόπευε να εξαλείψει τον ιό ως το 2030. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ αυτός ο στόχος παραμένει μακριά λόγω των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ανισοτήτων που επικρατούν στον κόσμο.

Ας μην προσθέτουμε την άγνοια σε αυτές τις ανισότητες. Ας παραμείνουμε τουλάχιστον λογικοί κι ενημερωμένοι. Η ενημέρωση είναι αυτή που μπορεί να καταπολεμήσει το στίγμα. Κι η θέληση για δομικές αλλαγές, αυτή που μπορεί να εξαλείψει τελικά κάποια μέρα τον ιό.