CELEBRITIES

Ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιώργος Μακρής φωτογραφίζονται πρώτη φορά με τον γιο τους, Νικηφόρο

Instagram.com/ecomike

Η αγάπη είναι μια έννοια που δεν κάνει διακρίσεις. Δεν ξεχωρίζει ούτε φύλα, ούτε εθνικότητες, ούτε παραδόσεις, ούτε κοινωνικές επιταγές. Η αγάπη έρχεται και τρυπώνει στην καρδιά σου και σε καλύπτει μέρα με τη μέρα ολόκληρο, βγαίνει από κάθε σου κύτταρο, σε πλημμυρίζει κι όσο μοιράζεται τόσο πολλαπλασιάζεται. Στην αρχή ο Μιχάλης Οικονόμου αγαπούσε τον Γιώργο Μακρή και ο Γιώργος Μακρής τον Μιχάλη Οικονόμου. Πέντε χρόνια που ήταν ζευγάρι η αγάπη τους μοιραζόταν και πολλαπλασιαζόταν. Κι όταν στη ζωή τους ήρθε ο γιος τους Νικηφόρος, ξεχείλισε και τον αγκάλιασε.

Το ζευγάρι των ηθοποιών μοιράστηκε την ιστορία του και την ιστορία της οικογένειάς του, με το περιοδικό Vogue. Ο Μιχάλης Οικονόμου, ο Γιώργος Μακρής και ο μικρός Νικηφόρος φωτογραφήθηκαν για το τεύχος Σεπτεμβρίου της ελληνικής Vogue από τον Γιώργο Καπλανίδη και διηγήθηκαν την υπερβατική τους αγάπη στον δημοσιογράφο Βλάσση Κωστούρο. Ο Νικηφόρος πήρε το όνομά του επειδή όπως λένε οι γονείς τους «είναι πραγματικός νικητής της ζωής». Η μητέρα του είναι συγγενής του Γιώργου Μακρή και ήταν τοξικοεξαρτημένη όσο ήταν έγκυος. Οι δυο τους είχαν αποφασίσει να μεγαλώσουν αυτό το παιδί, χωρίς να ξέρουν αν θα κατάφερνε να επιβιώσει.

«Ήταν μια μέρα που έμαθα ότι μια εξ αίματος συγγενής μου, που ζει χρόνια στο περιθώριο, έμεινε ξανά έγκυος. Ήξερα ότι αυτό το παιδί, αν κατάφερνε να γεννηθεί, θα κατέληγε σε κάποιο ίδρυμα, δεδομένης της κατάστασης της μητέρας του, που ήταν ανίκανη να το φροντίσει. Κοιταχτήκαμε με τον Μιχάλη στα μάτια και πήραμε αμέσως την απόφαση», λέει ο Γιώργος Μακρής στη Vogue.

Ο Μιχάλης Οικονόμου εξηγεί με τη σειρά του πώς έχουν την υποστήριξη των γονιών του και την παρουσία τους στην ζωή τους μεγαλώνοντας εδώ και 1,5 χρόνο τον Νικηφόρο. «Η μητέρα μου με συγκινεί. Τη ρωτάνε στη γειτονιά “Ποιανού είναι το μωρό, της κόρης σας;” και απαντάει αυθόρμητα: “Όχι, του γιου μου και του συντρόφου του”», σημειώνει ο Μιχάλης Οικονόμου.

View this post on Instagram

Το καλοκαίρι μας. #family

A post shared by Michael Ikonomou (@ecomike) on

Το να γίνουν γονείς ήταν κάτι που πάντα υπήρχε στο μυαλό τους. «Πάντα με συγκινούσε ο θεσμός της οικογένειας» σημειώνει ο Γιώργος Μακρής, ενώ ο Μιχάλης Οικονόμου συμπληρώνει: «Μεγάλωσα σε μια ενωμένη οικογένεια, πέρασα όμορφα παιδικά χρόνια και εκτιμούσα την αξία ενός συνεκτικού σπιτιού, ενός χώρου αγάπης και ασφάλειας. Όμως υπήρχαν ακόμα κάποια μυστικά που κουβαλούσα και με βάραιναν. Όταν μίλησα στους δικούς μου για τη σεξουαλικότητά μου και έλαβα αποδοχή και αγάπη σαν απάντηση, ένιωσα πραγματική ελευθερία».

Η ιστορία τους είναι μια κλασική περίπτωση συγγενικής αναδοχής. Την επιμέλεια την έχει μόνο ο Γιώργος Μακρής τυπικά, όπως αναφέρει στη Vogue ο δικηγόρος του ζευγαριού, Αλέξανδρος Κασσανδρινός. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο αναθέτει τη συγγενική επιμέλεια σε γονιό γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε ομοφυλόφιλη σχέση.

«Δεν μεγαλώνουμε αυτό το παιδί ακτιβιστικά ή εγωιστικά, για να διαδηλώσουμε ότι οι γκέι μπορούν να μεγαλώσουν και αυτοί ένα παιδί φυσιολογικά. Το κάνουμε πρωτίστως γιατί έτσι νιώθουμε, γιατί το έχουμε εμείς ανάγκη, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Ξέρουμε ότι θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους αυτή η μοιρασιά, ότι σώζουμε ένα μικρό πλάσμα από τις κακοτοπιές του ιδρύματος στο οποίο θα κατέληγε.

Κύριο μέλημά μας είναι να του προσφέρουμε την απαραίτητη συναισθηματική ασφάλεια, ώστε όταν μεθαύριο βγει στην κοινωνία και κάποιος τον χλευάσει για την οικογένειά του -με την ίδια λογική που θα χλευάσει ένα ανάπηρο παιδί ή ένα παιδί που έχει χάσει τη μητέρα του ή έχουν χωρίσει οι γονείς του- θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να μην αφήσει κανένα ρατσιστικό παραλήρημα να επηρεάσει στο ελάχιστο την ψυχολογία του»», εξήγησε ο Μιχάλης Οικονόμου. Όπως εξομολογούνται συμβουλεύονται συχνά τους ψυχολόγους τους για ερωτήματα που τους απασχολούν καθώς μεγαλώνουν τον Νικηφόρο.

Πριν την απόκτηση του παιδιού τους είχε προηγηθεί μια πενταετής σχέση αγάπης. Όπως λέει ο Μιχάλης Οικονόμου, νωρίτερα είχε περάσει μια σκοτεινή περίοδο στη ζωή του. «Όλα, άρχισαν να αμβλύνονται μετά τη γνωριμία μας και αφότου μπήκα και σε έναν πιο πνευματικό δρόμο. Αρκεί ένας άνθρωπος να σου δείξει ότι είναι εκεί για σένα, στα εύκολα και στα δύσκολα, και ότι μαζί μπορείτε να προχωρήσετε ενωμένοι στη ζωή», σημειώνει χαρακτηριστικά. O ηθοποιός πριν από 5 χρόνια είχε κάνει δημόσια coming out με μια ανάρτησή του στο Facebook και είχε μιλήσει γι’ αυτό στο περιοδικό Antivirus.

Ο Μιχάλης Οικονόμου δεν κρύβει το γεγονός ότι έχει βαθιά θρησκευτική πίστη και επικαλείται τη Χριστιανική διδασκαλία όταν μιλά για την αγάπη. Αυτή την αγάπη που όπως σου είπα πολλαπλασιάζεται και καλύπτει κάθε μικρότητα της προσωπικότητας των ανθρώπων όταν επικρατεί. «Ο Χριστός δεν μίλησε ποτέ για διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τη σεξουαλική τους προτίμηση. Μίλησε για αγάπη και πίστη, όπως και η Ορθοδοξία δεν μιλάει για “σωστό” και “λάθος”, αλλά για τη διαδρομή που κάνει ο κάθε άνθρωπος προς τον Θεό, με βάση τα ιδιαίτερα υλικά που κουβαλάει ως πρόσωπο», τονίζει ο Μιχάλης Οικονόμου. «Έχω την ευλογία να πηγαίνω με τον Νικηφόρο στην ενορία μου, γνωρίζοντας όλοι ότι είναι ένα παιδί που μεγαλώνω μαζί με έναν άλλον άνδρα. Στην αρχή κάποιοι μπορεί να ήταν σφιγμένοι, στην πορεία όμως το ξεπέρασαν. Μα ως δώρο Θεού τον βλέπω τον Νικηφόρο. “Δεν είχα πού να μείνω και μου δώσατε στέγη” δεν λέει στο Ευαγγέλιο;», συμπληρώνει.

Ο βραβευμένος με Χορν ηθοποιός, που το ευρύ κοινό γνώρισε μέσα από τη σειρά του Mega «Άγρια Παιδιά» και ο σύντροφός του, φέτος συμμετέχουν και οι δύο σε μία ταινία θρησκευτικού περιεχομένου, το “Man Of God” της Yelena Popovic στην οποία πρωταγωνιστούν ο Άρης Σερβετάλης και ο Mickey Rourke. Και οι δύο επίσης θα έχουν θεατρική παρουσία τον φετινό χειμών. Ο Γιώργος Μακρής θα βρεθεί στο «Τρίτο Στεφάνι», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, στο Παλλάς, και ο Μιχάλης Οικονόμου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην παράσταση «Η Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παράλληλα θα συμμετέχει και στη νέα τηλεοπτική σειρά της Όλγας Μαλέα «Τα Καλύτερά μας Χρόνια», στην ΕΡΤ1. Κάθε φορά που θα επιστρέφουν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στο σπίτι τους, ο Νικηφόρος θα είναι εκεί. Το ίδιο και η αγάπη τους.