CELEBRITIES

Meghan Markle: Φινάλε με Ντίνο Χριστιανόπουλο στο podcast της

© 2021 Mark Large/Pool via AP IMAGES, File

Με άντρες καλεσμένους και ένα διάσημο ελληνικό δίστιχο που έγραψε τη δεκαετία του 1970 ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, έκανε το φινάλε της πρώτης σεζόν του podcast της, Achetypes, η Meghan Markle.

Η Meghan Markle κάλεσε τρεις άντρες στην εκπομπή της για πρώτη φορά. Οι Andy Cohen, Judd Apatow και Trevor Noah συζήτησαν μαζί της στο επεισόδιο Man-ifesting a Cultural Shift, τα στερεότυπα που εμποδίζουν τις γυναίκες να εξελιχθούν και η έμπνευση αυτή ανήκε στον σύζυγό της, πρίγκιπα Harry. Το επεισόδιο έκλεισε με Ντίνο Χριστιανόπουλο και ένα σπουδαίο δίστιχο.

«Τώρα, αν έχετε ακούσει τα 11 επεισόδια αυτού του podcast ίσως έχετε παρατηρήσει ότι δεν έχετε ακούσει πολλές αντρικές φωνές. Στην πραγματικότητα εκτός από την φωνή του συζύγου μου που ακούγεται στο πρώτο επεισόδιο, φιλοξένησα αποκλειστικά γυναίκες», είπε αρχικά η δούκισσα του Sussex.

«Αυτό σκόπευα να κάνω. Ήταν σημαντικό για εμάς, ότι οι γυναίκες θα έχουν έναν χώρο για να μοιραστούν τις αυθεντικές και περίπλοκες και δυναμικές εμπειρίες τους. Ότι θα ακουστούν. Κι ότι θα τις καταλάβουν», εξήγησε στη συνέχεια.

Έπειτα η Meghan Markle εξήγησε πvς κατά τη διαδικασία των συζητήσεων οι οποίες προέκυψαν, γεννήθηκε η ιδέα «μετά από πρόταση του συζύγου μου», όπως είπε, ότι η κουβέντα για τα στερεότυπα και τις ταμπέλες που επιβάλλονται στις γυναίκες θα έπρεπε να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει και άντρες.

Μετά την εποικοδομητική της συζήτηση με τους τρεις επιτυχημένους ανθρώπους του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, η Meghan Markle έκανε τον απολογισμό της πρώτης σεζόν του podcast Archetypes. Κάπου εκεί ήταν που ήρθε και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

«Δεν ξέρω τι περίμενα, αλλά αυτό που βγήκε για μένα ήταν διαφωτιστικό. Κι επίσης ειρωνικό, γιατί αν και αυτό το μέσο είναι μόνο ήχος και κάθε εβδομάδα χρησιμοποιώ τη φωνή μου και μπορείτε να ακούσετε τις σκέψεις μου χωρίς καθόλου εικόνα, νιώθω ορατή», δήλωσε η Meghan Markle.

«Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι χρησιμοποιώντας τη φωνή μου θα νιώθω ορατή. Αλλά νιώθω. Και η ανταπόκριση που είχα σε όλη τη σεζόν από γυναίκες ήταν ότι νιώθουν κι εκείνες ορατές. Κι όπως ακούσαμε σήμερα, οι άντρες βλέπουν τις εμπειρίες μας διαφορετικά τώρα, επίσης. Μας βλέπουν. Μας βλέπουν πιο καθαρά», τόνισε.

Εξιστορώντας όλα όσα τις δίδαξαν οι καλεσμένες της, από την Mariah Carey μέχρι την Paris Hilton, τη Mindy Calling και πόσες ακόμα, η Meghan Markle δήλωσε ότι έμαθε πολλά και αγάπησε το podcast της.

 

To δίστιχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου που διάλεξε η Meghan Markle για το τέλος του podcast της

Όλο το podcast Archetypes αναφερόταν στα στερεότυπα, τις ταμπέλες και τα κουτάκια μέσα στα οποία «στριμώχνονται» οι γυναίκες. Μέσα στα οποία «θάβονται» και εμποδίζονται να εξελιχθούν. Για το κλείσιμο, λοιπόν, της πρώτης σεζόν του Archetypes, η Meghan Markle διάλεξε ένα δίστιχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου και με αυτόν αποχαιρέτησε τους ακροατές της.

«Πολύ καιρό πριν, άκουσα μία φράση που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα. Επειδή μιλάμε για ταμπέλες και κουτάκια, στα οποία ίσως προσπαθήσουν να σας στριμώξουν όπως και ρόλους ή στερεότυπα που σας αποδίδονται και δεν ταιριάζουν απόλυτα στο άτομο που είστε, αυτή είναι η φράση με την οποία ήθελα να σας αφήσω», σημείωσε.

Στη συνέχεια η Meghan Markle εξήγησε ότι είναι ένα δίστιχο του Έλληνα ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου και απήγγειλε στα αγγλικά: «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε; Όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος».

«Συνέχισε να εξελίσσεσαι φίλε μου και θα σε δω στην απέναντι πλευρά. Όπως πάντα, είμαι η Meghan», πρόσθεσε αποχαιρετώντας το κοινό η Meghan Markle.

Το μικρό αυτό δίστιχο ποίημα, που διάλεξε η Meghan Markle για το κλείσιμο της πρώτης σεζόν του podcast της για το Spotify γράφτηκε το 1978 και εντάχθηκε στον κύκλο ποιημάτων Το κορμί και το σαράκι. Έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ το 1995 εντάχθηκε και σε συλλογή που κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας. Οι εκδόσεις Ιανός το συμπεριέλαβαν στα Μικρά ποιήματα το 2004.

Μία παραλλαγή του διστίχου αυτού είχε γίνει viral το 2015 και αποδιδόταν λανθασμένα σε μεξικάνικη παροιμία, όπως είχε γράψει σε άρθρο του στη Lifo ο Χρήστος Παρίδης στο παρελθόν. Τουλάχιστον, η Meghan Markle γνώριζε την πατρότητα του quote, όπως αρχικά χαρακτήρισε το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2020.

H Meghan Markle θα χαιρόταν μάλλον αν γνώριζε ότι ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής θεωρήθηκε αιρετικός, όπως κι εκείνη, αν ρωτήσεις τους υποστηρικτές της μοναρχίας στη Βρετανία.

«Πράγματι, πολλοί πιστεύουν ότι είμαι “αιρετικός”, κι ως ένα σημείο το πιστεύω κι εγώ. Μια ολόκληρη ζωή από μικρός μαλώνω κάπως με το κατεστημένο της εκκλησίας και πότε – πότε πετώ και καμιά μεγάλη κουβέντα. Βέβαια, αυτόν τον χαρακτηρισμό τον δέχομαι με μια όμως διασάφηση, ότι οι φερόμενοι ως αιρετικοί ενδεχομένως να είναι οι πιο ορθόδοξοι. Και εγώ ως αιρετικός της εκκλησίας ή και της κοινωνίας είμαι πολύ πιο ορθόδοξος απ’ ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί», είχε πει εκείνος το 2005 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή.