CELEBRITIES

Μαρία Μπακοδήμου: Η συγκινητική ανάρτησή της για τη Γεωργία, θα σου θυμίσει την υποχρέωσή σου

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Τι σε στοιχειώνει εσένα; Εμένα τα μάτια της 24χρονης Γεωργίας που κατήγγειλε τον βιασμό της που συνέβη στη Θεσσαλονίκη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τα μάτια της, τα λόγια της, το βίωμά της όπως το περιγράφει στη συνέντευξη που επέλεξε να δώσει στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και στην κατάθεσή της, στοιχεία της οποίας δημοσίευσε το makthes.gr. Με στοιχειώνουν από χθες κι αυτό δεν είναι κάποιο τρομακτικό, ανατριχιαστικό στοίχειωμα των horror movies. Είναι αυτό που σου υπενθυμίζει την απίστευτη δύναμη των ανθρώπων. Μία δύναμη που είδε στα μάτια της Γεωργίας κι η Μαρία Μπακοδήμου.

Η Μαρία Μπακοδήμου στο δικό της, πολύ ανθρώπινο post – «αντίδραση» απέναντι στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης, μίλησε για τη δύναμη των ματιών της Γεωργίας, αλλά και τη δύναμη των social media.

Σου μιλώ για τη δύναμη ενός ανθρώπου που επιλέγει να μην αφήσει τίποτα να τον πτοήσει. Που αντιστέκεται στον στιγματισμό, που στο μυαλό μας και στην κοινωνία, επιφέρει μία κατηγορία βιασμού για το θύμα, επιλέγοντας να δείξει το πρόσωπό της γιατί ξέρει ότι δεν έχει να ντραπεί για τίποτα. Επιλέγοντας να μιλήσει για όσα έζησε, για τις διαδικασίες που βίωσε κατά την καταγγελία της, δείχνοντας την αλήθεια της χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς επιπλέον δράματα από αυτά που ήδη έζησε.

«Μπράβο σε αυτό το γενναίο κορίτσι. Τόσο απελπιστικά μόνο του σε αυτή την ηλικία. Κι όμως επέλεξε ένα δύσκολο δρόμο», έγραψε αρχικά η Μαρία Μπακοδήμου.

«Η αστυνομία -όπως είπε η ίδια- την ενημέρωσε ότι ο ένας δράστης ανήκει σε διακεκριμένη οικογένεια. Όπως κι αν το μεταφράζει κάποιος αυτό. Θα μπορούσε να ντιλάρει μαζί τους, θα μπορούσε να υποχωρήσει (γιατί: ποιός τα βάζει με τους δυνατούς;). Όμως αποφάσισε να πάει by the book. Να εμπιστευτεί την αστυνομία, να εμπιστευτεί τη δικαιοσύνη και να δικαιωθεί όταν έρθει η ώρα», πρόσθεσε η παρουσιάστρια.

«Αυτός είναι ένας δρόμος που άνοιξε και δεν θα ασχοληθώ με αυτό, μόνο να τονίσω τη δύναμη των social media. Με νοιάζει μόνο αυτή η γενναία κοπέλα -που λόγω ηλικίας θα μπορούσε να είναι κόρη μου- να νιώθει ότι δεν είναι μόνη της. Ότι είμαστε όλες κι όλοι κοντά της. Ας γίνουμε το πλαίσιο που θα την στηρίξει και θα της μαλακώσει το τραύμα. Το τραύμα που θα αφήσει πάντα τα σημάδια του, αλλά η καλοσύνη των ξένων θα της προσφέρει το φως που θεραπεύει», κατέληξε η Μαρία Μπακοδήμου.

Και πρόσθεσε το δικό της #Με_τη_Γεωργία στο πλήθος όσων έχουν επιλέξει να είναι στο πλευρό της αδιαμφισβήτα. Η Μαρία Μπακοδήμου μέσα στις λέξεις της χώρεσε όλη τη συμπόνια που νιώθουμε για την 24χρονη που κατήγγειλε τον βιασμό της. Χώρεσε την πιο μεγάλη υπόσχεση που πρέπει να της δώσουμε. Χώρεσε όλα όσα σκεφτόμαστε για τη δύναμη τη δική της και τη δύναμη των πολλών, δίπλα της όπως εκφράζεται στα social media.

Τα social media αυτός ο κόσμος δύναμης που καμιά φορά χρησιμοποιούμε χάνοντας την ουσία. Ακόμα και στην περίπτωση της υπόθεσης στη Θεσσαλονίκη. Ζούμε σε μία περίοδο (που μοιάζει να έχει κρατήσει αιώνες) που γενικώς βιαζόμαστε να διαφωνήσουμε κατηγορώντας ο ένας τον άλλο, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά μόνο και μόνο γιατί διαφωνούμε για τον τρόπο και τον βαθμό που αντιδρά ο καθένας μας. Κι έτσι σπάμε τη δύναμή του κόσμου των social media σε μικρά μικρά, εφήμερα κομματάκια.

 

Ο κόσμος των social media είναι βιαστικός, μας ωθεί εδώ και τώρα να αντιδράσουμε, να τοποθετηθούμε, να μιλήσουμε, να καταδικάσουμε. Είναι όμως κι ο κόσμος που η δύναμή του αποδεικνύεται κάθε μέρα όλο και πιο μεγάλη και αληθινή κι απελευθερωτική, όταν διοχετεύεται στην ουσία. Αρκεί να μην την χάνουμε. Αν χρειαζόμαστε φάρο μπορούμε να στραφούμε στα μάτια της Γεωργίας. Στο #Με_τη_Γεωργία που έγραψε η Μαρία Μπακοδήμου.

Η ουσία αυτή είναι απλή. Βρίσκεται στα μάτια κάθε θύματος κακοποίησης, που ζητά δικαιοσύνη. Η ουσία είναι στην αλληλεγγύη που καμιά φορά πρέπει να δηλώνουμε χωρίς τίποτα άλλο, χωρίς περιττά λόγια. Μόνο με ταπεινότητα μπροστά στη δύναμη εκείνων που αποφασίζουν να πάνε by the book για όλους μας. Μπροστά σε εκείνους που δοκιμάζονται. Στο πλάι εκείνων που δοκιμάζονται. Πάντα εκεί. Μόνο εκεί.