CELEBRITIES

Lupita Nyong’o: Απαντά στα ρατσιστικά σχόλια για τη συμμετοχή της στην «Οδύσσεια» ως Ωραία Ελένη

Evan Agostini/Invision/AP Images

Ξέρουμε πολύ καλά τα ρατσιστικά σχόλια που έχει δεχτεί η Lupita Nyong’o για τον ρόλο της ως Ωραία Ελένη στην Οδύσσεια του Chris Nolan. Τα περισσότερα από αυτά νομίζω ότι έχουν γραφτεί στα ελληνικά άλλωστε. Η διεθνής κοινότητα βέβαια μάλλον αγνοεί τις αντιδράσεις επί ελληνικού εδάφους. Έχουν φροντίσει πρόσωπα όπως ο Elon Musk που είπε ότι ο μόνος λόγος που η Lupita Nyong’o έγινε ωραία Ελένη ήταν επειδή ο Nolan θέλει βραβεία, κατηγορώντας τον ότι έχασε την ακεραιότητά του αλλά και άλλων προσώπων της ίδιας συνομοταξίας.

Η Lupita Nyong’o κλήθηκε να απαντήσει, σε συνέντευξή της για το Elle, στις επικρίσεις που δέχεται για το πώς τολμάει να παίξει την ομορφότερη γυναίκα που υπήρξε ποτέ, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία όσο σουρεαλιστικό κι αν σου ακούγεται αυτό. Ο ρατσισμός άλλωστε είναι εκ προοιμίου τσακωμένος με τη λογική και την πραγματικότητα.
΄
«Αυτή είναι μια μυθολογική ιστορία», είπε η Lupita Nyong’o κάνοντας επίκληση στη (χαμένη) λογική και μην δίνοντας καμία σημασία στο μίσος πίσω από τα σχόλια. «Υποστηρίζω πολύ την πρόθεση του Chris και την εκδοχή της ιστορίας που λέει. Το cast μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο. Δεν χαλάω τον χρόνο μου στο να σκέφτομαι κάποιου είδους άμυνα. Η κριτική θα υπάρχει είτε ασχοληθώ μαζί της είτε όχι», σημείωσε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός.

Σε ό,τι αφορά την ομορφιά της (επαναλαμβάνω μυθολογικής) Ωραίας Ελένης, η Lupita Nyong’o είπε κι εκεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή η δική της προσέγγιση για τον χαρακτήρα πάει πιο βαθιά από την επιφάνεια. «Δεν μπορείς να ερμηνεύσεις την ομορφιά. Θέλω να ξέρω ποιος είναι ο χαρακτήρας. Τι υπάρχει πέρα από την ομορφιά; Πέρα από την εξωτερική εμφάνιση;», σημείωσε.

«Αυτό είναι το ζήτημα με το να ασχολείσαι με ένα τόσο γνωστό κείμενο που έχει μελετηθεί και ερμηνευθεί και έχουν αντληθεί πολλά από αυτό. Η έρευνα θα μπορούσε να είναι ατέλειωτη. Το καλό του να δουλεύεις με έναν συγγραφέα όπως ο Chris είναι ότι όλα είναι στη σελίδα. Η έρευνα ξεκινά από τις σελίδες που σου δίνουν. Εκεί τη βάσισα», είπε για την ερμηνεία της ως Ωραία Ελένη.

Η Lupita Nyong’o ωστόσο δεν είναι το μόνο μέλος του cast της ταινίας που έχει έρθει αντιμέτωπο με αρνητική κριτική όχι για την ερμηνεία του αλλά και μόνο για την ύπαρξή του στην ιστορία της κινηματογραφικής Οδύσσειας. Ο Travis Scott και ο Elliot Page, που υποδύονται άγνωστους μέχρι στιγμής ρόλους, έχουν αντιμετωπίσει ρατσιστικά και τρανσφοβικά σχόλια αντίστοιχα.

Όπως όμως λέει η ηθοποιός αυτή η διαφορετικότητα του cast αποτελεί δυνατό στοιχείο. «Είναι κάτι το να είσαι μέρος της Οδύσσειας γιατί είναι κάτι τόσο σπουδαίο. Εκτείνεται σε κόσμους. Γι’ αυτό και το cast είναι αυτό που είναι. Καταλαμβάνουμε το επικό αφήγημα των καιρών μας», επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παλιότερα είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες για τους μαύρους ηθοποιούς που υποδύθηκαν ξωτικά στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Κατά τους διαμαρτυρόμενους ο (χρόνια εκλιπών) Τόλκιν ήθελε τα ξωτικά να είναι λευκά. Βέβαια κι ο Σαίξπηρ ήθελε τον Οθέλλο μαύρο, αλλά παραδόξως το blackface λευκών ηθοποιών για να τον ερμηνεύσουν, δεν ενόχλησε το ίδιο ανά τα χρόνια.

Ο Όμηρος περιέγραφε την Ωραία Ελένη, ως γυναίκα με λευκά χέρια υποδηλώνοντας βέβαια την αριστοκρατική της καταγωγή. Οι ιστορικές αναπαραστάσεις οποιασδήποτε εποχής όταν είναι καλλιτεχνικές οφείλουν να γίνονται με τους όρους του σήμερα. Έτσι σαν απλή υπενθύμιση.