CELEBRITIES

Λεωνίδας Κακούρης: «Δεν πρέπει να περπατάμε με σκυμμένο το κεφάλι»

Ο Λεωνίδας Κακούρης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Ειδικές Αποστολές». Ο ηθοποιός, που πρωταγωνιστεί στη σειρά «Άγριες Μέλισσες» του ΑΝΤ1 μίλησε για τις καταγγελίες που γίνονται αυτό το διάστημα για κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο του θεάτρου, πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ των θυμάτων και αρνήθηκε την ύπαρξη μιας «ομερτά» ανάμεσα στους ηθοποιούς. «Δεν γνωρίζαμε, είχαμε ακούσει φήμες», τόνισε ο ηθοποιός.

Ο Λεωνίδας Κακούρης σημείωσε ότι ο ίδιος όπως και πολλοί συνάδελφοί του νιώθει εδώ και μέρες έναν κόμπο στο στομάχι. «Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν όλες αυτές οι καταγγελίες να βγαίνουν στον αέρα και εγώ και πολλοί συνάδελφοι είμαστε με ένα μούδιασμα κι ένα σφίξιμο στο στομάχι. Ένας από τους λόγους είναι ότι με κάποιους από τους ανθρώπους που έχουν καταγγελθεί έχουμε συνεργαστεί, έχουμε συναναστραφεί. Και για κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους είχαμε ακούσει κάποιες φήμες, δίαφορα σχόλια ή ψίθυρους», σημείωσε ο Λεωνίδας Κακούρης.

O Λεωνίδας Κακούρης πιστεύει τα θύματα

«Από τη στιγμή που έχεις ακούσει κάτι μέχρι να φτάσεις στο να δεις στην τηλεόραση έναν άνθρωπο να συλλαμβάνεται, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Όταν σε μία θεατρική παράσταση υπάρχουν νέα παιδιά που βιώνουν μια παραβατική συμπεριφορά και δεν μπορούν να αντιδράσουν, πρέπει κάποιος να τους προστατεύσει», εξήγησε ο Λεωνίδας Κακούρης. Ο ηθοποιός τόνισε ότι είναι πολλοί οι λόγοι που κάποιος νιώθει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει. «Υπάρχει η ψυχολογική βία, η χειραγώγηση, η εξουσία», αποκρίθηκε μεταξύ άλλων ο ηθοποιός.

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια «ομερτά» μεταξύ ηθοποιών ο Λεωνίδας Κακούρης τόνισε ότι δεν ήταν «ομερτά» αυτό που επικρατούσε. «Δεν είναι τόσο απλό, είμαστε μια μικρή οικογένεια, μπορεί να τύχει να συναναστραφούμε αλλά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να γνωρίζουμε τι κάνει ο καθένας στην κρεβατοκάμαρά του ή όταν φύγει από το θέατρο. Ούτε μπορείς στον “αέρα” να πας να κάνεις μια καταγγελία», σημείωσε ο Λεωνίδας Κακούρης.

«Θέλει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη από αυτόν που έχει υποστεί κακοποίηση και δη σεξουαλική κακοποίηση, να μαζέψει τα κομμάτια του και να αντιμετωπίσει αυτό με το οποίο θα είναι σε όλη του τη ζωή φυλακισμένος», αναγνώρισε ο ηθοποιός. «Θα είναι σε μία εσωτερική φυλακή από την οποία θα μπορέσει πολύ δύσκολα να βγει. Δεν είναι εύκολο», πρόσθεσε. «Δεν γνωρίζαμε, είχαμε ακούσει φήμες. Ίσως κάποιοι γνώριζαν αλλά οι περισσότεροι στον χώρο δεν γνώριζαν και κυρίως δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει», σημείωσε ο Λεωνίδας Κακούρης.

Ο ηθοποιός τόνισε ότι οι κώδικες δεοντολογίας ίσως μπορούν να βοηθήσουν ωστόσο «θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση γιατί το θέατρο είναι χώρος έκφρασης και στην έκφραση δεν μπορούν να μπουν νόμοι και κανόνες».

«Θέλω να πω ότι αυτά τα περιστατικά που βλέπουμε και μας έχουν ταλανίσει τόσες μέρες, δεν είναι το θέατρο. Κι εμάς μας σοκάρει που είμαστε μέσα στο θέατρο. Όταν ήρθαν οι πρώτες καταγγελίες σαστίσαμε. Γιατί και αυτά που διαβάζαμε ήταν ασύλληπτα, προσπαθούσα να συμπιέσω στο κεφάλι μου όλα αυτά που διάβαζα για να τα καταλάβω. Παγώνουμε», σημείωσε. «Δεν μπορείς να μη νιώσεις αγανάκτηση με αυτά που ακούς. Δεν μπορώ να μην πιστέψω τα παιδιά που βγήκαν και μίλησαν. Δεν μπορώ να μην πιστέψω τη γλώσσα του σώματος, ο οποία ποτέ για μένα δεν λέει ψέματα. Δεν μπορεί να τρελάθηκαν ξαφνικά όλα αυτά τα παιδιά και να λένε ασυναρτησίες», είπε ο Λεωνίδας Κακούρης κι έπειτα έστρεψε το βλέμμα του στην κάμερα.

«Θέλω να πω σε όλους τους ηθοποιούς ότι δεν πρέπει να περπατάμε με σκυμμένο κεφάλι, γιατί το θέατρο είναι ένας υπέροχος τόπος γεμάτος σπουδαίους ανθρώπους», σημείωσε αναφέροντας ως παράδειγμα την Κάτια Δανδουλάκη η οποία «σε μία καταγγελία πήρε τη θέση του ανίσχυρου», όπως σημείωσε ο ηθοποιός. «Φυσικά θα είμαστε εκεί για να στηρίξουμε τα νέα παιδιά», τόνισε ο Λεωνίδας Κακούρης. «Δεν θα πρέπει να φτάσουμε στην αντίπερα όχθη, στον κανιβαλισμό. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουν ουσία, στις καταγγελίες που έχουν πάει στη Δικαιοσύνη», ανέφερε στη συνέχεια.

«Όταν κάποιος είναι πολύ γνωστός σκηνοθέτης, είναι διάσημος ηθοποιός, μεγάλος παραγωγός και από τα χέρια του περνάνε πολλές παραγωγές από το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, μέσα σε διαδρομή 30 χρόνων, θα περάσουν από αυτόν τον άνθρωπο πάρα πολλοί ηθοποιοί. Πολλοί από αυτούς, έχει ακουστεί, ότι έπαιρναν τα μπουμπούκια, τα νέα παιδιά, τον ανθό του θεάτρου και τον στραπατσάριζαν ψυχικά. Αυτό είναι έγκλημα», κατέληξε ο ηθοποιός.