CELEBRITIES

Λένα Παπαληγούρα: Η έρευνα για το trafficking, οι κακοποιήσεις γυναικών που δεν την έριξαν από τα σύννεφα και οι γιοι της

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Η Λένα Παπαληγούρα επέστρεψε για λίγες παραστάσεις στον ρόλο με τον οποίο την έχει περισσότερο συνδέσει το θεατρικό κοινό. Η Λένα Παπληγούρα υποδύεται ξανά την Κατερίνα, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης στο Θέατρο Αλκυονίς μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου. Με αυτή την αφορμή, η ηθοποιός παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται.

Η Λένα Παπαληγούρα συνομίλησε με τη δημοσιογράφο, Ναταλία Αργυράκη για την Κατερίνα και τον τρόπο που αυτή η παράσταση αλλάζει στα χρόνια, τις «πονεμένες» ηρωίδες που έχει υποδυθεί, την επαφή της με ιστορίες κακοποιημένων γυναικών για τις ανάγκες ρόλων της, την έμφυλη βία που δεν τη ρίχνει από τα σύννεφα, αλλά και όλα όσα την προβληματίζουν μεγαλώνοντας τους γιους της.

«Εξακολουθώ να είμαι η Κατερίνα, αλλά έχω δύο παιδιά», είπε γελώντας η Λένα Παπαληγούρα, για όσα έχουν αλλάξει στη ζωή της τα χρόνια που παίζεται η παράσταση που βασίζεται στο Βιβλίο της Κατερίνας του Αύγουστου Κορτώ.

«Το συγκινητικό είναι ότι μαζί με εμένα και τον Γιώργο που αλλάζουμε, αλλά και μαζι με την εποχή που αλλάζει -δεν έχουμε περάσει και λίγα τα τελευταία 6 χρόνια αν το σκεφτείς- αλλάζει κάπως και η παράσταση ερήμην μας. Άλλα είναι τα σημεία που με συγκινούν πια, από τη στιγμή που έγινα μαμά. Έχουμε μία συμφωνία με τον Γιώργο Νανούρη να τη σταματήσουμε όταν νιώσουμε ότι αρχίζει να χάνει τους χυμούς της», πρόσθεσε η Λένα Παπαληγούρα.

Η ηθοποιός δήλωσε ότι νιώθει πιο ελεύθερη στη σκηνή κι η υποκριτική ήταν ένας τρόπος να νικήσει την εσωστρέφειά της. Η Λένα Παπαληγούρα μεγάλωσε με πατέρα πολιτικό και μητέρα ψυχολόγο, ωστόσο, δεν ακολούθησε κανέναν από τους δύο δρόμους.

«Η ψυχολογία υπάρχει μέσα στη δουλειά που κάνω εγώ. Χρωστάω στη μητέρα μου το γεγονός ότι με έμαθε να κοιτάζω με ευαισθησία την ψυχή των ανθρώπων. Από την άλλη το να λες ότι κάνεις τέχνη και αντιστέκεσαι μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και υπερασπίζεσαι αυτό το φευγαλέο και μαγικό όραμα, είναι μία πράξη “πολιτική”, μία πράξη αντίστασης», είπε για τις καταβολές της η Λένα Παπαληγούρα.

«Ο πατέρας μου με έμαθε με έναν τρόπο ότι είναι πολύ εύκολο να είσαι επαγγελματικά στα πάνω σου και την επόμενη μέρα ναε είσαι στα κάτω σου. Γι’ αυτό δεν έχω καβαλήσει ποτέ το καλάμι και δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι τόσο σημαντικό. Αν καταστήσεις σαφές ότι κάνεις τις δικές σου επιλογές, γρήγορα σταματάει ο άλλος να λέει η “κόρη του τάδε” και σε λέει με το όνομα σου», εξήγησε η Λένα Παπαληγούρα για τα όσα έμαθε βλέποντας τον πατέρα της να ασχολείται με την πολιτική.

Στη συνέχεια η Λένα Παπαληγούρα μίλησε για τις δύο τηλεοπτικές σειρές στις οποίες θα συμμετέχει φέτος, αλλά και για τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις στο παρελθόν. «Ήθελα να επιστρέψω, αλλά ήταν τα παιδιά μου πολύ μικρά. Όχι ότι τώρα δεν είναι, αλλά δεν είναι βρέφη, είναι παιδάκια, οπότε μπορώ να λείψω κάποιες ώρες», δήλωσε η Λένα Παπαληγούρα.

Μιλώντας για τις πονεμένες ηρωίδες του τηλεοπτικού και θεατρικού της παρελθόντος, η ηθοποιός αναφέρθηκε στην Αόρατη Όλγα, μία παράσταση που αφορούσε το trafficking. «Για τις ανάγκες ρόλου που είχα κάνει για το trafficking είχα μάθει πολλά περιστατικά και είχα κάνει μεγάλη έρευνα γύρω από αυτό το θέμα. Οπότε ήξερα πολλές ιστορίες. Δεν είναι ότι πέφτω από τα σύννεφα ούτε εκπλήσσομαι με τις κακοποιήσεις των γυναικών. Είχαμε πάει σε ομάδες που φροντίζουν κακοποιημένες γυναίκες, τις φιλοξενούν όπως και γυναίκες που έχουν δραπετεύσει, θύματα trafficking», είπε η Λένα Παπαληγούρα.

«Υπάρχουν θεατές που έχουν λιποθυμήσει σε παραστάσεις, αλλά είναι και κάπως το χρέος της τέχνης αυτό, κάπως να μετακινεί τους ανθρώπους. Το να μπαίνεις κάπου και να μένεις ανεπηρέαστος και να φεύγεις και να γυρίζεις σπίτι σου σαν να μην είδες τίποτα εμένα δεν με αφορά τόσο πολύ», εξήγησε για τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στις παραστάσεις της κατά καιρούς.

«Είναι τεράστια ευθύνη για μένα», είπε για το γεγονός ότι μεγαλώνει δύο γιους με τον σύζυγό της, Άκη Πάντο. «Τα παιδιά ό,τι και να τους πεις μαθαίνουν από το παράδειγμα κι από αυτό που βλέπουν σπίτι τους. Όσο και να τους λέμε τα καλύτερα αν στο σπίτι τους βλέπουν βία κι αν η κοινωνία μας προβάλει συνέχεια τη βία, τότε κι αυτά κάπου θα βγάλουν μία βίαιη συμπεριφορά. Έχω την τύχη να έχω έναν σύντροφο που έχει απίστευτη τρυφερότητα και σεβασμό για τις γυναίκες οπότε είναι τυχεροί οι γιοι μας γιατί έχουν ένα φοβερό πρότυπο», κατέληξε η Λένα Παπαληγούρα.