CELEBRITIES

Η βασίλισσα Ελισάβετ ίσως να μη γνωρίσει ποτέ τη Lilibet. Ο πρίγκιπας Harry τα βάζει και πάλι με τη Βρετανία

Pool Photo via AP Paul Edwards

Ο πρίγκιπας Harry ψάχνει μία δικαστική αναθεώρηση κατά της άρνησης του υπουργείου Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, να του επιτρέψει να πληρώσει μόνος του για την αστυνομική προστασία του όταν επισκέπτεται την γενέτειρά του. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του o νομικός του εκπρόσωπος, μέσω του ιδρύματος Archwell, η ιδιωτική του ομάδα ασφαλείας, που προστατεύει τον ίδιο και την οικογένειά του στις ΗΠΑ, δεν έχει αρκετή εξουσία για να τον προστατεύει όταν βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle έχασαν την αστυνομική προστασία που τους παρείχε το κράτος, δωρεάν, εφόσον ήταν χρηματοδοτούμενη από τη φορολόγηση των πολιτών, όταν παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους ως εργαζόμενα ανώτερα μέλη της βασιλικικής οικογένειας το 2020. Ο ίδιος επισημαίνει όμως, ότι θέλει να εξασφαλίσει την ασφάλεια της οικογένειάς του για να ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα του.

Το περιστατικό που έκανε τον πρίγκιπα Harry να ζητήσει αναθεώρηση της απόφασης

Η αίτηση για την δικαστική αναθεώρηση, ήρθε μετά από ένα περιστατικό που βίωσε ο πρίγκιπας Harry κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2021. Τότε το αυτοκίνητό του κυνηγήθηκε από τους paparazzi, καθώς εκείνος έφευγε από φιλανθρωπική εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον νομικό του εκπρόσωπο, κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 για να «ανατρέψει τις αποφάσεις πίσω από τις διαδικασίες ασφαλείας με την ελπίδα αυτό να χρησιμεύσει ως μία αναθεώρηση για την προφανή κι αναγκαία ασφάλεια που χρειάζεται». Ο πρίγκιπας Harry εξάλλου θέλει να χρηματοδοτήσει μόνος του την ασφάλειά του και να μην επιβαρύνει τους Βρετανούς πολίτες.

Ο πρίγκιπας Harry είχε ήδη προτείνει να πληρώνει μόνος του για την ασφάλειά του

«Ο πρίγκιπας Harry κληρονόμησε τον κίνδυνο για τη ζωή του από την στιγμή της γέννησής του. Παραμένει 6ος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, έχει υπηρετήσει δύο φορές στο Αφγανιστάν και τα τελευταία χρόνια η οικογένειά του έχει δεχτεί απειλές από εξτρεμιστές και νεο- Ναζί», αναφέρει στην επιστολή που αναρτήθηκε στο Archewell ο νομικός του εκπρόσωπος.

Όπως σημειώνεται ο δούκας του Sussex είχε προσφερθεί να πληρώσει τα κόστη της αστυνομικής προστασίας ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 στο Sandringham όταν εκείνος και η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσιζαν τους όρους της «εξόδου» του από την βασιλική οικογένεια. Η προσφορά του είχε απορριφθεί.

«Η Βρετανία θα είναι πάντα το σπίτι του πρίγκιπα Harry και θέλει η σύζυγός του και τα παιδιά του να είναι ασφαλείς σε αυτήν. Με την έλλειψη αστυνομικής προστασίας αυτό αποτελεί υπερβολικά μεγάλο προσωπικό ρίσκο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους, την κόρη τους, Lilibet που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ, πριν από 7 μήνες. Η βασίλισσα Ελισάβετ και η μικρή Lilibet δεν έχουν συναντηθεί ακόμα, ενώ αν δεν ανατραπεί αυτή η απόφαση, μάλλον δεν θα ιδωθούν ούτε στο προσεχές μέλλον.

Η κίνηση που αποτελεί ένα ακόμα «χτύπημα» για τη βασιλική οικογένεια

O πρίγκιπας Harry με την κίνησή του αυτή εξηγεί ότι το επίπεδο ασφαλείας που του παρέχεται στη Βρετανία δεν είναι αρκετό ακόμα κι αν έφερνε μαζί του τη δική του ομάδα, που δεν θα είχε την απαραίτητη πρόσβαση στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας. «Απούσης μιας τέτοιας προστασίας ο πρίγκιπας Harry και η οικογένειά του δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν προτίθεται να βοηθήσει τον εγγονό της με τις απαιτήσεις ασφαλείας του, για τα ταξίδια του στη Βρετανία. Είχε ήδη γνωστοποιήσει σε εκείνον ότι η αστυνομική ασφάλεια προοριζόταν μόνο για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που ασκούν καθήκοντα σε αυτήν.

Εξάλλου κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα δεδικασμένο για τους απλούς ιδιώτες, που έρχονται από το Hollywood στη Βρετανία, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα που ομολογουμένως δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Harry.