CELEBRITIES

Η σπόντα της βασίλισσας Ελισάβετ που κανένας δεν εντόπισε στην επίσημη ανακοίνωση για Harry και Meghan

AP Photo/Matt Dunham, File

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε δώσει από μέρες εντολή το θέμα της αποχώρησης του Harry και της Meghan Markle να λυθεί σύντομα και χωρίς πολλές επικοινωνιακές απώλειες για το Στέμμα. Το θέμα θεωρείται (σχεδόν) λήξαν αφού η επίσημη ανακοίνωση σε τόνο προσωπικό δόθηκε στη δημοσιότητα κι ο καθένας μπορεί να πάρει τον δρόμο του.

Η Ελισάβετ δίνει τη συγκατάθεσή της να απομακρυνθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα Harry και Meghan με όρους που βάζει εκείνη στο τραπέζι. Τα ναι μεν αλλά δεν ταιριάζουν στη μοναρχία. Δεν θέλετε βασιλικά καθήκοντα;

Frogmore Cottage To Frogmore Cottage παραμένει επίσημη κατοικία του ζεύγους στη Βρετανία / PA via AP, file / Steve Parsons
To Frogmore Cottage παραμένει επίσημη κατοικία του ζεύγους στη Βρετανία

Τέλος στην κρατική επιχορήγηση και υποχρεούστε να επιστρέψετε 2,4 εκατομμύρια λίρες στα κρατικά ταμεία, όσο κόστισε δηλαδή η ανακαίνιση του Frogmore Cottage, το οποίο θα παραμείνει η οικία της οικογένειας στη Βρετανία.

Η ανακοίνωση (και η σπόντα) της βασίλισσας Ελισάβετ

«Έπειτα από αρκετούς μήνες σκέψεων και περαιτέρω πρόσφατες συζητήσεις, είμαι ικανοποιημένη που μαζί βρήκαμε έναν εποικοδομητικό και υποστηρικτικό τρόπο για να προχωρήσει ο εγγονός μου και η οικογένειά του. Ο Harry, η Μeghan και ο Archie θα είναι πάντα πολύ αγαπημένα μέλη της οικογένειάς μου.

Αναγνωρίζω τις προκλήσεις που έχουν βιώσει ως συνέπεια της έντονης προσοχής τα τελευταία δύο χρόνια και υποστηρίζω την επιθυμία τους για μια πιο ανεξάρτητη ζωή. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την αφοσιωμένη δουλειά τους σε αυτή τη χώρα, την Κοινοπολιτεία και αλλού και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για το πώς η Μeghan έγινε τόσο γρήγορα ένα με την οικογένεια.

Ελπίδα όλης της οικογένειάς μου είναι η σημερινή ανακοίνωση να τους επιτρέψει να αρχίσουν να χτίζουν μια ευτυχισμένη και ήρεμη νέα ζωή».

Και πάλι η βασίλισσα Ελισάβετ βάζει τον εαυτό της μπροστά και επιθυμεί να διαφυλάξει τη συνοχή της οικογένειας. Κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Meghan και ξεκαθαρίζει πως αμέσως έγινε αποδεκτή από τα μέλη της οικογένειας. Και λίγο πριν το μεγάλο φινάλε έρχεται η σπόντα με το γάντι.

«Ελπίδα όλης της οικογένειάς μου είναι η σημερινή ανακοίνωση να τους επιτρέψει να αρχίσουν να χτίζουν μια ευτυχισμένη και ήρεμη νέα ζωή».

Ελπίζει τώρα που συνέβη αυτό να βρουν τη χαμένη τους ηρεμία. Ηρεμία; Ποιος μπορεί να μιλήσει για ηρεμία; Οι προβολείς είναι στραμμένοι επάνω τους ακόμα περισσότερο. Σπόντα από τις καλές. Δεν είχατε ήρεμη ζωή λόγω των τίτλων;

Σας κυνηγούσαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι επειδή ήσασταν μέλη της βασιλικής οικογένειας; Είχατε χάσει την ηρεμία σας γι’ αυτό και θέλατε να φύγετε; Τώρα να σας δω.

Οι διευκρινίσεις της Ελισάβετ για τους τίτλους και την κρατική επιχορήγηση

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το παλάτι του Buckingham έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία και για το τι αλλάζει για τον Harry και την Meghan Markle.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, το ζευγάρι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στη βασίλισσα Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια «για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη καθώς ξεκινούν το νέο κεφάλαιο στις ζωές τους».

«Όπως συμφωνήθηκε, κατανοούν ότι απαιτείται να κάνουν πίσω από τα βασιλικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων στρατιωτικών θέσεων. Δεν θα λαμβάνουν πλέον δημόσια χρηματοδότηση για βασιλικά καθήκοντα».

Η κατοχύρωση του τίτλου «δούκας του Sussex»

Όπως καταλαβαίνεις Meghan και Harry δεν θα είναι πια ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας και δεν θα μπορούν να εκπροσωπήσουν τη βασίλισσα.

Ο τίτλος «αυτού υψηλότητα» κάνει φτερά. Όσο για την κίνησή τους να κατοχυρώσουν τους τίτλους «δούκας του Sussex» και «δούκισσα του Sussex» με απώτερο σκοπό τη μελλοντική εμπορική τους χρήση, κάτι μου λέει πως θα τους αποφέρει εκατομμύρια δολάρια, λίρες, ρούβλια.

Η πρώτη δήλωση του Harry

Σύμφωνα με τηn Daily Mail, ο Δούκας του Sussex, με έναν συγκινητικό λόγο, παραδέχτηκε πως το ζευγάρι ήλπιζε πως θα μπορούσε να συνεχίζει να «υπηρετεί» το βασίλειο, χωρίς κρατική επιχορήγηση, ενώ επέμεινε πως η Μεγάλη Βρετανία θα είναι πάντα το σπίτι του.

Όσο για τη Meghan υποστήριξε πως διακατέχεται από τις ίδιες πεποιθήσεις και ήταν πάντα ιδιαίτερα ενθουσιώδης και πρόθυμη να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα βασιλικά της καθήκοντα.

«Από την πρώτη στιγμή που παντρευτήκαμε με τη Meghan, ήμασταν ενθουσιασμένοι. Γεμάτοι ελπίδα και έτοιμοι να υπηρετήσουμε τη βασιλική οικογένεια. Για όλους αυτούς τους λόγους διακατέχομαι από έντονη λύπη που φτάσαμε στο σημείο αυτό. Η απόφαση που πήραμε με τη σύζυγό μου, να κάνουμε ένα βήμα πίσω, δεν ήταν εύκολη. Προηγήθηκαν τόσοι μήνες συζητήσεων και προκλήσεις χρόνων».

Θέλησε να απευθυνθεί συγκεκριμένα στη γιαγιά του και την οικογένειά του. «Θα έχω πάντα τον απόλυτο σεβασμό για τη γιαγιά μου, την αρχηγό μου, και είμαι απίστευτα ευγνώμων σε αυτήν και στην υπόλοιπη οικογένειά μου για την υποστήριξη που έδειξαν στη Meghan κι εμένα τους τελευταίους μήνες.

Θα συνεχίσω να είμαι ο ίδιος άνθρωπος που τιμά τη χώρα του και αφιερώνει τη ζωή του στην υποστήριξη των φιλανθρωπικών οργανώσεων και των στρατιωτικών κοινοτήτων που είναι τόσο σημαντικά για μένα».