CELEBRITIES

Η ποινή του R. Kelly για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και γυναικών

@2022 Antonio Perez/Chicago Tribune via AP, Pool, File/AP Images

Η ώρα της δικαίωσης για τα θύματα του 55 ετών καλλιτέχνη της R&B, R.Kelly, είχε έρθει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν δικαστήριο στη Νέα Υόρκη τον έκρινε ένοχο, ως υπεύθυνο ενός δικτύου που προσέλκυε και εκμεταλλευόταν σεξουαλικά, κορίτσια, αγόρια και γυναίκες. Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, ήρθε επιτέλους η ώρα να ακούσουν την ποινή του.

Ο R. Kelly καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιστης γιατί χρησιμοποιούσε τη διασημότητά του για να κακοποιεί σεξουαλικά κορίτσια και γυναίκες. Κατηγορίες εναντίον του διατυπώνονταν εδώ και πολλά χρόνια και όπως είπε η δικαστής Ann Donnelly, «ήταν αδιάφορος προς τον ανθρώπινο πόνο».

Η δικαστής είπε πριν την ανακοίνωση της απόφασής για την ποινή του τραγουδιστή που έγινε διάσημος για τραγούδια όπως το I Believe I Can Fly, ότι χρησιμοποίησε το status του ως celebrity σαν όπλο, αναγκάζοντας τα θύματά τους να κάνουν τρομερά πράγματα και επιβαρύνοντάς τα με κάποιες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

«Τους έμαθες ότι η αγάπη είναι σκλαβιά και βία», είπε στον R.Kelly. Ο τελευταίος είχε συλληφθεί το 2008 για κατοχή παιδικής πορνογραφίας και είχε αθωωθεί. Το 2019 συνελήφθη εκ νέου για να αντιμετωπίσει το βαρύ κατηγορητήριο για sex trafficking και απάτες, με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και γυναικών για το οποίο τελικά καταδικάστηκε. Από το 2019 μέχρι σήμερα, βρίσκεται φυλακισμένος.

@2022 Antonio Perez/Chicago Tribune via AP, Pool, File/AP Images

Επιπλέον ο R.Kelly έχει να αντιμετωπίσει νέες ξεχωριστές κατηγορίες για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού στο Chicago, αλλά και διώξεις για σεξουαλική κακοποίηση στο Illinois και τη Minnesota. Ο ίδιος, όπως αναφέρει το BBC, έχει ισχυριστεί ότι επίσης υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν μία γυναίκα από το συγγενικό του περιβάλλον τον βίασε σε ηλικία 8 ετών.

R. Kelly H Lizzette Martinez μιλά κατά τη διάρκεια της καταδίκης του R. Kelly σε 30 χρόνια φυλάκιστης. / @2022 Elizabeth Williams/AP Images
H Lizzette Martinez μιλά κατά τη διάρκεια της καταδίκης του R. Kelly σε 30 χρόνια φυλάκιστης.

«Η κακία του μεγάλωνε με κάθε νέο θύμα του»

Πριν την ανακοίνωση της ποινής του, πολλές γυναίκες κατέθεσαν εκ νέου και απευθύνθηκαν στον R.Kelly στο δικαστήριο. Μία γυναίκα, η Angela, τον παρομοίωσε με τον Αυλητή από το παραμύθι του Μαγεμένου Αυλού και τόνισε ότι η κακία του μεγάλωνε με κάθε νέο θύμα του. Άλλες γυναίκες που δεν αποκάλυψαν τα ονόματά τους, είπαν ότι τις διέλυσε ψυχικά. «Κυριολεκτικά ευχόμουν να πεθάνω εξαιτίας του πώς με έκανες να νιώθω», του είπε κάποια, ενώ εκείνος φορούσε τη χακί στολή της φυλακής και γυαλιά ηλίου και δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση της απόφασης.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο R.Kelly προσέλκυε γυναίκες και παιδιά για να τα κακοποιήσει σεξουαλικά με το δέλεαρ της διασημότητάς του για περισσότερες από 2 δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της 6 εβδομάδων δίκης του στο Brooklyn, το δικαστήριο άκουσε πώς κατάφερνε με τη βοήθεια manager, φυλάκων και άλλων μελών της συνοδείας του, να κάνει trafficking σε γυναίκες μετάξυ των Πολιτειών των ΗΠΑ. Άκουσαν επίσης πώς κατάφερε με παράνομες άδειες να παντρευτεί την Aaliyah όταν ήταν 15 ετών, το 1994, 7 χρόνια πριν τον πρόωρο θάνατό της.

R. Kelly Ο R. Kelly και η Aaliyah. / @2022 AP Images
Ο R. Kelly και η Aaliyah.

Τα θύματά του είχαν περιγράψει κατά τη διάρκεια της δίκης εκείνης, πώς ο R. Kelly απαιτούσε να υπακούν αυστηρά στους κανόνες τους όταν ήταν ανήλικα, τα υπέβαλλε σε σαδιστικά καπρίτσια, είχε αποκρύψει ότι έπασχε από ΣΜΝ, χρειαζόταν να τους δίνει άδεια για να φάνε και να πάνε τουαλέτα και τα ανάγκαζε να γράφουν επιστολές στις οποίες απολογούνταν προς εκείνον και τον «απάλλασαν» από τα αδικήματά του.

Τα θύματά του δεν πίστευαν ότι η ώρα της καταδίκης του R. Kelly θα έρθει

Ένα θύμα που έκανε φωνητικά για τον R.Kelly, η Jovante Cunningham είχε δηλώσει ότι δεν πίστευε ότι η μέρα της καταδίκης του θα έρθει. «Δεν υπήρχε στιγμή στη ζωή μου μέχρι τώρα, που πραγματικά πίστευα ότι η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν για τα μαύρα κορίτσια. Στέκομαι εδώ, πολύ περήφανη για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης μας, πολύ περήφανη για τους survivors και πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμα, η Lizzette Martinez, που είχε γνωρίσει τον R.Kelly όταν ήταν 17 ετών είπε στο BBC News ότι ήταν πολλά εκείνα που ο R. Kelly θα μπορούσε να κάνει για να σταματήσει τον εαυτό του. Ωστόσο, επέλεγε να αποφεύγει απλά τη δικαιοσύνη για χρόνια, εξαιτίας της «δύναμης της διασημότητας. Πιστεύω ότι έβγαζε τόσα χρήματα για τόσους πανίσχυρους ανθρώπους που τον προστάτευαν», δήλωσε.

Οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει η ποινή του να περιοριστεί στα 10 χρόνια φυλάκισης, το minimum της ποινής για τις πράξεις για τις οποίες είχε καταδικαστεί. Οι ίδιοι τόνισαν ότι θα προχωρήσουν σε έφεση.