CELEBRITIES

Η Νένα Μεντή είναι «λίγο λυσσάρα» και με τον σύντροφό της πιστεύουν στην «ερωτική ελευθερία»

Papadakis Press

Η Νένα Μεντή παραχώρησε μία απολαυστική συνέντευξη στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ, όπου μεταξύ άλλων αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας του συντρόφου της, το γεγονός ότι δεν έχουν παντρευτεί, αλλά και το πώς οι δυο τους κατάφεραν να διεκδικήσουν και να πετύχουν την ερωτική τους ελευθερία. Κοινώς, εξήγησε πώς η δική της μοναδική σχέση με τον Σταύρο Μερμήγκη, είναι επιτυχημένη ακριβώς επειδή είναι μοναδική και την έχτισαν βήμα βήμα. Κι όχι εύκολα.

46 χρόνια μετρά η σχέση που ζει η Νένα Μεντή στο πλευρό του επίσης ηθοποιού, Σταύρου Μερμήγκη, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μαζί και μία κόρη, τη Μαρία. Είναι μαζί επειδή θέλουν και επειδή βρήκαν τον τρόπο να το μπορούν. Η Νένα Μεντή γύρισε τον χρόνο πίσω στην εποχή της πρώτης γνωριμίας τους κι έδωσε μέσα από τα λεγόμενά της το πρώτο μάθημα σχέσεων σε όσους την άκουγαν. Μην έχεις αντιστάσεις στον έρωτα.

«Είναι 9 χρόνια μικρότερός μου, όταν τον γνώρισα ήταν τεκνό», είπε η ηθοποιός για τον σύντροφό της. Εκείνη την εποχή ήταν 32 ετών, είχε μείνει χήρα και ήταν ήδη αναγνωρισμένη στο θέατρο.

«Είναι πολύ σπουδαίος άνθρωπος. Ήταν μικρός αλλά γεμάτος, γίνεται αυτό. Δεν αντιστάθηκα καθόλου όταν τον γνώρισα. Δεν είναι καιροί για αντιστάσεις. Σε άλλα πράγματα πρέπει να έχουμε αντιστάσεις, στον έρωτα; Όχι! Ενέδωσα αμέσως! Εκείνος αντιστάθηκε, ήταν πιο μετρημένος, πιο μυαλωμένος από εμένα. Εγώ είμαι λίγο λυσσάρα, όχι μόνο σε σχέση με την έρωτα, γενικά. Το έμαθα από τον πατερούλη μου αυτό, από το σπίτι μου», είπε η Νένα Μεντή και σε περίπτωση που έχεις ανοίξει να κρατήσεις σημειώσεις, βάλε εδώ έναν τίτλο, να θυμάσαι να είσαι «λυσσάρα» στη ζωή. Γιατί είναι μία και για να τη ζήσεις, πρέπει να την αρπάξεις από τα μαλλιά σε κάθε ευκαιρία, να γνωρίσεις ανθρώπους, να τους γνωρίσεις και με τη βιβλική έννοια, να προσφέρεις στο κορμί και στο πνεύμα σου ευχαρίστηση και χαρά. Να προσφέρεις ενώσεις κι εμπειρίες τόσες ώστε όταν φτάσεις στη δύση της να νιώθεις ότι η μία σου ζωή άξιζε για 10.

«Νομίζω ότι εάν ο άνθρωπος έχει μέσα του μία ελευθερία, δεν έχει προκαταλήψεις και ταμπού, έχει μάθει να είναι ελεύθερος από το σπίτι του, από το  DNA του. Εγώ είμαι έτσι, πρέπει να ριχτείς στη ζωή και η ζωή είναι ο έρωτας όταν είσαι νέος. Άρα έπρεπε να ερωτευτώ, το είχα ανάγκη, ήταν το φάρμακο», είπε για αυτή την ανάγκη της να μην αντισταθεί η Νένα Μεντή που είχε ήδη παντρευτεί και χάσει τον πρώτο της σύζυγο ξαφνικά από ρήξη κεντρικής αορτής. Για εκείνη, το φάρμακο ήταν η ίδια η ζωή, και τη ζωή της την έζησε με λύσσα.

Το δεύτερο μάθημα περί σχέσεων που μοιράστηκε μιλώντας για τον εαυτό της και τον σύντροφό της η Νένα Μεντή, έχει να κάνει με την ελευθερία. Αυτό που οι άλλοι ονομάζουν απιστία για εκείνους ήταν ένας αγώνας προς τη δική τους, ερωτική ελευθερία. Και το σπουδαίο στην περίπτωση της ηθοποιού, ήταν ότι μιλούσε για μία ελευθερία που κατακτήθηκε σε μία τελείως διαφορετική εποχή από τη δική μας. Μία εποχή όπου τα πρέπει ήταν πολύ περισσότερα, όπως και οι ενοχές των ανθρώπων επίσης.

«Υπήρξε μία εποχή που δεν ήταν όλα ρόδινα για εμάς για λόγους ελευθερίας. Διεκδικήσαμε την ερωτική μας ελευθερία και το πετύχαμε, με κόστος. Στη σχέση αυτήν την ελεύθερη, που δεν έχουμε παντρευτεί ποτέ, -δεν θέλαμε, συνέπεσε να μην θέλουμε- διεκδικήσαμε με τα χρόνια -τα 46 που είμαστε μαζί- το να είμαστε ελεύθεροι. Δηλαδή, “Αν σε συγκινήσει κάτι άλλο, ζήσ’ το”», είπε η Νένα Μεντή και στη διαπίστωση ότι είναι μπροστά από την εποχή της που έκαναν οι παρουσιαστές έδωσε τα εύσημα στον Σταύρο Μερμήγκη. «Είμαι μπροστά από την εποχή μου, αλλά περισσότερο είναι εκείνος, εγώ εκείνον ακολούθησα», είπε χαρακτηριστικά η ηθοποιός.

Δεν ξέρω αν είναι ιδανικό για όλους κάτι τέτοιο, άλλωστε και η ίδια το παραδέχτηκε λέγοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξή της: «Λειτούργησε σε εμάς, δεν είναι κανόνας για όλα τα ζευγάρια». Αλλά εκεί ακριβώς νομίζω είναι εκείνο το «μυστικό» που μόνο μυστικό δεν ειναι, στο να αντιμετωπίζεις τη δική σου σχέση χωρίς κανόνες, χωρίς ένα playbook που παίρνεις από την αρχή στα χέρια σου και ξέρεις τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις. Με μόχθο και με κόπο να βρεις τι λειτουργεί για το δικό σου ζευγάρι και να ακολουθείς τον ρου της σχέσης σας που όπως κι εσείς, έτσι κι αυτή, είναι ζωντανή.

Η απόφαση περί ερωτικής ελευθερίας δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία στην περίπτωσή τους. Το είπε η Νένα Μεντή, υπέφερε μέχρι να πείσει τον εαυτό της να μη συγχέει τη μονογαμία με την αγάπη. Κι έπειτα ερωτεύτηκε και η ίδια.

«Εγώ υπέφερα πολύ την πρώτη φορά, γιατί υπήρχε και δεύτερη φορά. Δεν έτρωγα, δεν έπινα νερό, με πήγαιναν στο νοσοκομείο με ορούς. Όλα αυτά από ανασφάλεια και ζήλια, όλο αυτό το πακέτο. Από την άλλη λειτουργεί και το μυαλό και λες “Βρε κοπέλα μου, έλα στα συγκαλά σου. Δεν πέθανε, πάει να ζήσει. Είναι νεότερος, είστε 15 χρόνια μαζί, σύνελθε”. Με έπεισα και εγώ εκείνον. Εκείνος δεν χρειάστηκε να πειστεί, ήταν πεπεισμένος γι’ αυτό, ότι ο έρωτας και οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι μονογαμικές. Η αγάπη είναι άλλο θέμα», είπε μεταξύ άλλων η Νένα Μεντή.

Αν η Νένα Μεντή δεν ακολουθούσε τον δρόμο αυτής της ερωτικής ελευθερίας για τον εαυτό της, θα ήταν πολύ εύκολο να παρομοιάσεις τη δική της σχέση με όλες εκείνες της παλιάς εποχής, που ο «άντρας άντρας είναι και θα ξενοικοιτάξει» κι εσύ θα πρέπει να το δικαιολογήσεις μέσα σου. Αλλά η Νένα Μεντή πίστεψε σε αυτή την ελευθερία και πίστεψε ότι περιλάμβανε και την ίδια.

«Την πρώτη φορά ήταν ένα σοκ, τη δεύτερη ήταν πιο ψύχραιμη. Επειδή λειτουργεί και το μυαλό είπε “Αυτόν τον άνθρωπο τον αγαπάς τον θές; Ναι”. Μου είπα “Κράτα και πιες ένα ποτήρι νερό” που δεν έπινα νερό, είχα και το παιδί μου 2 χρονών. Είναι μία εμπειρία, είδα ότι ο άνθρωπος με αγαπάει. Αυτό που έκανε ο άνδρας μου, το έκανα κι εγώ avec plaisir. Αργότερα. Και πολύ χοντρά, με μεγάλο έρωτα. Εκεί ήταν θέμα δικό του. Αν υπάρχει από κάτω αγάπη με όλα τα πλοκάμια της, που έχει θαυμασμό μέσα, έχει εκτίμηση, έχει αυτό το “δεν θέλω να τον χάσω αυτόν τον άνθρωπο” δεν υπάρχει πρόβλημα. Το σεξ τελειώνει, δεν κρατάει πάρα πολύ. Η αγάπη είναι μοναδική και σπάνια. Η ζωή είναι ένα ρίσκο», είπε η Νένα Μεντή.

Για εκείνη λειτούργησαν όλα αυτά. Για άλλους μπορεί και να μην λειτουργήσουν. Το θέμα είναι να υπάρχει αγάπη όπως κι αν την ορίζει ο καθένας μέσα του. Το θέμα είναι οι σχέσεις να κυλάνε σαν το νερό και να προσαρμόζονται στις καμπύλες τις μοναδικές του μυαλού και του κορμιού των μοναδικών ανθρώπων που τις αποτελούν. Να μη στριμώχνουν κανέναν και να μην στριμώχνονται σε πρέπει κοινωνικά και φορετά. Το βάσανο είναι μέχρι να μπορέσεις να καταλάβεις ποια καλούπια που σε στριμώχνουν είναι δικές σου επιθυμίες και ποιες αντιλήψεις που απλά κάποιος σου φόρεσε. Μετά έρχεται η αγάπη και κάθε βάσανο ξεχνιέται. Μετά έρχεται η συντροφικότητα στα εύκολα και στα δύσκολα και αυτή μένει στο τέλος. Αυτή που κρατά τον ένα δίπλα στον άλλο, τις στιγμές που περισσότερο το έχουν ανάγκη.

«Θέλει η ζωή να στα έφερε έτσι, και κακά και δύσκολα πράγματα και θανάτους και μοναξιές αφόρητες, που να σε έχει δυναμώσει και να ξέρεις πως δεν είσαι το παν, αλλά συγχρόνως να ξέρεις και την αξία σου συγχρόνως και την ελευθερία σου και την ελευθερία του άλλου. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ευτυχία του ανθρώπου είναι να αγαπάς τον εαυτό σου και να είσαι ελεύθερος», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξή της. Και το παν τελικά δεν είσαι εσύ, ούτε ο άλλος, ούτε κανείς, είναι μάλλον η ελευθερία.

Μιλώντας για τον σύντροφό της, Σταύρο Μερμήγκη η Νένα Μεντή αποκάλυψε κάτι ακόμα, το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες, για το οποίο η ίδια όπως είπε παράτησε τα πάντα. «Είχα θέμα σοβαρό, που πάει καλά. Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει απολύτως. Έφυγα από την παράσταση που ήμουν και από το Βραχιόλι της φωτιάς για αυτό το θέμα», είπε η ηθοποιός.

«Η προτεραιότητα είναι πάντα ο άνθρωπος. Ακόμα κι αν δεν είχα να φάω, δεν θα δούλευα. Για τον άντρα μου δεν θα άφηνα τη δουλειά; Δεν ξαναγίνονται οι άνθρωποι, δεν ξαναγυρίζουν, δεν ξαναγίνονται. Κι αυτό το ξέρω, γιατί έχω χάσει τον πρώτο μου άνδρα πολύ νέο, 34 χρονών. Οπότε, σταμάτησα τη δουλειά», πρόσθεσε έπειτα.