CELEBRITIES

Η Καίτη Γαρμπή τιμά με τον πιο χιουμοριστικό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Instagram.com/kaitigarbi

Μπορεί να μην το ήξερες, αλλά η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι μία ελληνική πρωτοβουλία. Ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε το 1997 στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα και να διεθνοποιηθεί αυτή η γιορτή. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στις 21 Μαρτίου 1998 κι έκτοτε έχουν περάσει 24 χρόνια. Η 24η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έγινε αφορμή για να γεμίσει το feed μας στα social media με στίχους και αγαπημένα ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών. Έγινε η αφορμή και για το πιο αστείο Tweet της ημέρας, από την Καίτη Γαρμπή.

Η Καίτη Γαρμπή έχει αποδείξει πολλάκις ότι είναι η «βασίλισσα του Twitter». Την Παγκόσμια Ημέρα ποίησης, στις 21 Μαρτίου 2022, απέδειξε ότι είναι και ένα από τα «τιμώμενα πρόσωπα» της ημέρας. Μπορεί να μην είναι ποιήτρια, αλλά ερμηνεύτρια, αλλά το όνομά της έχει παραφραστεί μοναδικά βρίσκοντας τη θέση της ανάμεσα στους στίχους του Νίκου Καββαδία. Η παράφραση ανήκει στους σεναριογράφους της θρυλικής σειράς του Mega, Ντόλτσε Βίτα, Αλέξανδρο Ρήγα και Λευτέρη Παπαπέτρου.

Ο στίχος του Νίκου Καββαδία από «έβραζε το κύμα του Γαρμπή» έγινε για χάρη της σειράς Ντόλτσε Βίτα «έβραζε το κύμα της Γαρμπή» και πέρασε στην ιστορία της pop κουλτούρας στην Ελλάδα ως μία ατάκα που άφησε ιστορία. Την ατάκα αυτή θυμήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Καίτη Γαρμπή που βρήκε το σχετικό απόσπασμα και το μοιράστηκε μέσω Twitter.

Στο απόσπασμα η Σάσα την οποία υποδύεται στη σειρά η Κατιάνα Μπαλανίκα, εξηγεί στη Χριστίνα, που υποδύεται η Άννα Παναγιωτοπούλου, πώς θα προσεγγίσει τον ποιητή Στέφανο (Θωμάς Κινδύνης) τον οποίο έχει ερωτευτεί. Η Σάσα απαγγέλει Καβαδία και λέει τον επίμαχο στίχο λάθος νομίζοντας ότι αναφέρεται στην Καίτη Γαρμπή κι όχι στον νοτιοδυτικό άνεμο που οι ναυτικοί ονομάζουν Γαρμπή ή Λίβα.

Το ξεκαρδιστικό Tweet με το οποίο τίμησε η Καίτη Γαρμπή την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης

«Παγκόσμια μέρα ποίησης, κοινώς η μέρα που βράζει το κύμα της Γαρμπή», έγραψε η Καίτη Γαρμπή στο Twitter αναρτώντας το ξεκαρδιστικό απόσπασμα από τη σειρά.

Η Καίτη Γαρμπή δεν αποθεώνεται τυχαία για την παρουσία της στο Twitter. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι παίρνει θέση σε κοινωνικά ζητήματα, ακόμα και στις περιπτώσεις που το καλλιτεχνικό στερέωμα παραμένει «σιωπηλό». Είναι που αποδεικνύει ξανά και ξανά ότι έχει χιούμορ, αυτοσαρκάζεται και ξέρει πώς να τα πει όλα με ένα Tweet σε κάθε περίσταση.

Και λίγη ποίηση για το τέλος

Το ποίημα στο οποίο αναφέρεται ο στίχος για τον άνεμο Γαρμπή δεν είναι άλλο από τον Σταυρό του Νότου. Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας είχε αφιερώσει το ποίημά του στον Γιώργο Θεοτοκά και παρακάτω θα βρεις όλους τους στίχους του.

Σταυρὸς τοῦ Νότου

Ἔβραζε τὸ κύμα τοῦ Γαρμπῆ.
Ἤμαστε σκυφτοὶ κι οἱ δυὸ στὸ χάρτη
γύρισες καὶ μοῦ ῾πες πὼς τὸ Μάρτη
σ᾿ ἄλλους παραλλήλους θά ῾χεις μπεῖ.

Κούλικο στὸ στῆθος σου τατού,
ποὺ ὅσο κι ἂν τὸ καῖς δὲν λέει νὰ σβήσει.
Εἶπαν πὼς τὴν εἶχες ἀγαπήσει
σὲ μία κρίση μαύρου πυρετοῦ.

Βάρδια πλάι σὲ κάβο φαλακρὸ
κι ὁ Σταυρὸς τοῦ Νότου μὲ τὰ στράλια.
Κομπολόι κρατᾶς ἀπὸ κοράλλια
κι ἄκοπο μασᾶς καφὲ πικρό.

Τὸ Ἄλφα τοῦ Κενταύρου μία νυχτιὰ
μὲ τὸ παλλινώριο πῆρα κάτου.
Μοῦ ῾πες μὲ φωνὴ ἑτοιμοθανάτου:
«Νὰ φοβᾶσαι τ᾿ ἄστρα τοῦ Νοτιᾶ».

Ἄλλοτε ἀπ᾿ τὸν ἴδιο οὐρανὸ
ἔπαιρνες τρεῖς μῆνες στὴν ἀράδα,
μὲ τοῦ καπετάνιου τὴ μιγάδα,
μάθημα πορείας νυχτερινό.

Σ᾿ ἕνα μαγαζὶ τοῦ Nossi Be
πῆρες τὸ μαχαίρι, δύο σελίνια
μέρα μεσημέρι ἀπὰ στὴ λίνια
ἄστραψες σὰ φάρου ἀναλαμπή.

Κάτου στὶς ἀχτὲς τῆς Ἀφρικῆς
πᾶνε χρόνια τώρα ποὺ κοιμᾶσαι.
Τὰ φανάρια πιὰ δὲν τὰ θυμᾶσαι
καὶ τ᾿ ὡραῖο γλυκὸ τῆς Κυριακῆς.